Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χωρίς ουσιώδες αποτέλεσμα το ταξίδι του Τσίπρα στην Τουρκία και το ανατολίτικο παζάρι του Erdogan

Χωρίς ουσιώδες αποτέλεσμα το ταξίδι του Τσίπρα στην Τουρκία και το ανατολίτικο παζάρι του Erdogan
Λαλίστατοι για τα θέματα της ατζέντας Τσίπρας και Erdogan
Χωρίς απτά αποτελέσματα έγινε το πολυσυζητημένο τε α τετ Τσίπρα - Ερντογάν στο Λευκό Παλάτι του Σουλτάνου.
Οι δύο ηγέτες στις δηλώσεις που έκαναν μετά από τη δίωρη συνάντησή τους αναφέρθηκαν σε όλα τα θέματα της ατζέντας που είχαν εκτός από το πλέον ουσιαστικό.
Δηλαδή το θέμα των εξορύξεων που αποτελεί εστία εντάσεων στο νότιο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με διπλωματικούς αναλυτές, θεωρείται απίθανο να μην αναφέρθηκαν σε αυτό το «καυτό» θέμα για τις διμερείς (και όχι μόνο) σχέσεις την ώρα που τα «μάτια» της διεθνούς κοινότητας στρέφονται κυρίως στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Πόσο μάλλον που η χθεσινή συνάντηση ήταν ίσως η πιο μακρά σε διάρκεια από τις οκτώ συνολικά συναντήσεις των δύο ανδρών. Σύμφωνα με τους ίδιους διπλωματικούς αναλυτές δύο είναι οι πιθανές εξελίξεις.
Ή οι κκ. Τσίπρας - Ερντογάν διαφώνησαν απόλυτα σε αυτό το ζήτημα ή κατέληξαν σε ένα πλαίσιο και συμφώνησαν να μην αποκαλύψουν δημοσίως το παραμικρό μέχρι να ενημερωθούν και οι άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές.
Εάν πράγματι συνέβη αυτό το τελευταίο, πάντα κατά την άποψη των ίδιων διπλωματικών αναλυτών, το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις και θα αντιληφθούμε αν και που κατέληξαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο.

Λαλίστατοι για τα θέματα της ατζέντας

Σε αντίθεση με το θέμα των εξορύξεων οι δύο ηγέτες ήταν λαλίστατοι για όλα τα υπόλοιπα θέματα της ατζέντας.
Μάλιστα ήθελαν να καταδείξουν ότι καθένας επέμεινε στις δικές του θέσεις χωρίς να γίνουν εκπτώσεις ούτε από τη μία πλευρά ούτε από την άλλη.
Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε την έκδοση των «8» από την Ελλάδα με το καλωσόρισμα εφιστώντας μάλιστα την προσοχή στη χώρα μας. «Εφιστώ την προσοχή της Ελλάδας: Να φερθεί ανάλογα στους φυγάδες που υποθάλπει».
Η Ελλάδα σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας όμως, ότι δεν είναι καλοδεχούμενοι οι πραξικοπηματίες στη χώρα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη Ελλάδα και Τουρκία να ανατρέψουν τις λογικές του παρελθόντος για να οικοδομήσουν μια σχέση βασισμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στην κατάργηση των απειλών πολέμου και στην αλληλοκατανόηση των εκατέρωθεν ανησυχιών ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017 ήταν η πρώτη μετά από 65 χρόνια για Τούρκο πρόεδρο, καθώς και στο ότι ο ίδιος έχει επισκεφθεί τέσσερις φορές την Τουρκία μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε ότι από κοινού με τον Ταγίπ Ερντογάν «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα με βασικό στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Επιθυμία της Τουρκίας είναι να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ελλάδα σε κάθε πεδίο, σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος ενώ ανέφερε ότι στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών «κατά διαστήματα υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν τα επιθυμούμε, αλλά είχαμε την ευκαιρία να τα ξεπεράσουμε».
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως όλα τα θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να επιλυθούν σε δίκαιη βάση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο κρατών.

Σκληρό παζάρι από Erdogan

Το παζάρι του Τούρκου προέδρου αποδείχθηκε σκληρό καθώς ακόμη κι όταν η συζήτηση έφτασε στην Χάλκη, χαρακτήρισε «ομογενείς» τους Ελληνες μουσουλμάνους της Θράκης και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να λύσει «το θέμα των μουφτήδων στην Δυτική Θράκη» για να ανοίξει τη σχολή.
«Τώρα είμαστε σε ένα σημείο που δυστυχώς δεν υπάρχει εκπαίδευση στη Θεολογική Σχολή.
Εγώ κάθε φορά όταν μας το θέτουν, τους λέω ελάτε κι εσείς στη Θράκη να λύσουμε το θέμα των μουφτήδων» τόνισε.
«Δώστε μας μια λίστα ποιοι θέλετε να είναι στην Ιερά Σύνοδο κι εγώ να τους δώσω ιθαγένεια τουρκική», είπε ακόμη, αναφερόμενος σε παλαιότερο διάλογό του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.
«Αυτή τη στιγμή η Ιερά Σύνοδος και τα 15 μέλη της έχουν υπηκοότητα και λειτουργεί κανονικά» κατέληξε.
Βέβαια, η ελληνική πλευρά κρατούσε ούτως ή άλλως μικρό καλάθι για το ταξίδι του πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο, πριν ακόμη φτάσει στην Τουρκία ήθελε να περάσει το μήνυμα με το «μάτι» στο εσωτερικό της χώρας ενόψει εκλογών, ότι πέρασε τον πήχη.
Γι αυτό σήμερα δεύτερη μέρα της επίσκεψης, έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί την Αγια Σοφια και τη Χάλκη ενώ θα κλείσει την επίσκεψη με συνάντηση με τους ομογενείς.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης