Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σωσίβιο για τις τράπεζες η άνοδος των τιμών των ακινήτων;

tags :
Σωσίβιο για τις τράπεζες η άνοδος των τιμών των ακινήτων;
Πως οι τιμές των ακινήτων επηρεάζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα
Η αύξηση ή η μείωση των τιμών των ακινήτων επηρεάζουν άμεσα το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές των ακινήτων  για το σύνολο των αστικών περιοχών αυξήθηκαν κατά 2,5%,  το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο  διάστημα το 2017.
Με τον  δείκτη τιμών να διαμορφώνεται στις 60,3 μονάδες (έχοντας ως έτος βάσης το 2007).
Η συνεχιζόμενη τάση για αύξηση της αγοράς κατοικίας που παρατηρήθηκε το 2018,  οφείλεται τόσο στην εκτόξευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέσω ψηφιακών πλατφορμών όπως η Airbnb όσο και στο πρόγραμμα Golden Visa Greece  το οποίο προβλέπει  χορήγηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα σε πολίτες τρίτων χωρών, που αποκτούν ακίνητο στη χώρα αξίας 250 χιλ. ευρώ και άνω.
Πάνω από 660 αγοραπωλησίες έχουν πραγματοποιηθεί με στόχο την απόκτηση βίζας.

Πως οι τιμές των ακινήτων επηρεάζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Οι τιμές των ακινήτων μπορούν και επηρεάζουν  άμεσα την καθαρή θέση των τραπεζών έτσι  μια αύξηση στις τιμές των ακινήτων  συνεπάγεται  και μικρότερη ανάγκη για κεφάλαια.
Η αύξηση των τιμών των ακινήτων  συνεπάγεται και βελτίωση  της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των  δανείων των τραπεζών, ιδίως εκείνων που ειδικεύονται στη στεγαστική  πίστη. Αυτό οδηγεί τις τράπεζες να αναγκάζονται να σχηματίζουν λιγότερες προβλέψεις για επισφάλειες.
Ένα από τα εργαλεία άντλησης ρευστότητας το οποίο χρησιμοποιούν οι τράπεζες είναι οι καλυμμένες ομολογίες .
Δηλαδή οι τράπεζες εκδίδουν ομόλογα με collateral, ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που τηρούν συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλόλητας (eligibility criteria).
Oι καλυμμένες ομολογίες προτιμώνται από τις τράπεζες για το λόγο ότι μπορούν και πετυχαίνουν καλυτέρους όρους δανεισμού, μειώνοντας το κόστος δανεισμού τους.
Από την άλλη πλευρά οι επενδυτές τα προτιμούν λόγω χαμηλού ρίσκου, μάλιστα τα καλυμμένα ομόλογα προστατεύονται και δεν συμμετέχουν στην διαδικασία αναδιάρθρωσης μιας τράπεζας(bail in).
Τα τελευταία  δυο χρόνια, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Αlpha Bank έχουν εκδώσει αντίστοιχα καλυμμένα ομόλογα με αποδόσεις κατά την έκδοση 2,5%-3%.
Τα καλυμμένα ομόλογα ναι μεν αυξάνουν την ρευστότητα της τράπεζας αλλά από την άλλη μειώνουν τον όγκο των περιουσιακών στοιχείων που είναι διαθέσιμα στην ίδια.
Έτσι σε περιόδους που  οι τιμές τω ακινήτων κινούνται ανοδικά , οι τράπεζες μπορούν και  χρησιμοποιούν λιγότερα ακίνητα ως εξασφάλιση αυτών των ομολόγων, αφού τα ενυπόθηκα χαρτοφυλάκια είναι καλύτερης ποιότητας .
Η ανοδική κίνηση των τιμών των ακινήτων προφανώς και είναι θετικό μήνυμα αφού όλα αυτά τα χρόνια η μειούμενη πορεία τους είχαν κάψει πολλά από τα κεφάλαια των τραπεζών.
Χρειάζεται  όμως περαιτέρω ενίσχυση αυτής της αγοράς ώστε οι ελληνικές τράπεζες να ευεργετηθούν από την αύξηση των τιμών και αυτό πολύ απλά  γιατί οι τιμές των ακινήτων οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στους ισολογισμούς των τραπεζών είναι αρκετά υψηλότερες.

Αθ. Ακριβού
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης