Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ας δοθεί τέλος στις ψευδαισθήσεις – Η πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs δημιουργεί κεφαλαιακό έλλειμμα 5 δισ και γιατί;

Ας δοθεί τέλος στις ψευδαισθήσεις – Η πρόταση της ΤτΕ για τα NPEs δημιουργεί κεφαλαιακό έλλειμμα 5 δισ και γιατί;
Ο μέσος όρος ενός λογικού σεναρίου είναι ότι θα προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες 5 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες
(upd)Η αναμενόμενη μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο παράδειγμα μεταβίβασης σε SPV σε εταιρία ειδικού σκοπού 40 δισεκ. NPEs και 7,4 δισεκ. φορολογικής απαίτησης DTC είναι τρεις μονάδες κατά μέσο όρο σε στατική ανάλυση.
Εάν όμως ληφθούν υπόψη τα αποθέματα κεφαλαίων άνω του ελάχιστου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν θα είναι χαμηλότερες.
Αυτά υποστηρίζει η ΤτΕ στην σελίδα 69 της πρότασης της για τα NPEs.
Είναι όμως έτσι;
Η απάντηση είναι πως όχι…θα δημιουργηθεί ένα κεφαλαιακό έλλειμμα 5-6 δισεκ. ευρώ το οποίο θα πρέπει να καλύψει είτε το κράτος είτε ιδιώτες και τέτοιο σενάριο δεν υπάρχει σε κανένα σχεδιασμό.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Ας υποθέσουμε ότι η πρόταση της ΤτΕ υλοποιείται στο ακέραιο δηλαδή 40 δισεκ. προβληματικά δάνεια και ανοίγματα με παράλληλη μεταφορά 7,4 δισεκ. DTC
Το βασικό ερώτημα είναι τα 40 δισεκ. NPEs σε ποια τιμή θα μπορούσαν να πωληθούν;
Στην εξίσωση μας έχουμε τρία μεγέθη που αναλύουμε, NPEs στην ονομαστική αξία δηλαδή 40 δισεκ. NPEs όπως έχουν καταγραφεί στα λογιστικά βιβλία δηλαδή 40 δισεκ. NPEs – προβλέψεις και NPEs σε πραγματική εμπορική αξία market value.
Οι προβλέψεις στο σύστημα συνολικά είναι 45,5 δισεκ. και ας υποθέσουμε ότι για τα 40 δισεκ. NPEs οι προβλέψεις που αντιστοιχούν είναι 21 με 22 δισεκ. ευρώ.
Άρα 40 δισεκ. μείον 22 δισεκ. = 18 δισεκ. ευρώ.
Για να μην προκύψει ούτε ένα ευρώ κεφαλαιακή ζημία θα πρέπει τα 18 δισεκ. να είναι η εμπορική αξία το market value των 40 δισεκ. δηλαδή να πωληθούν στο 45% της ονομαστικής αξίας.
Προφανώς και αυτό είναι αδύνατο.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 21% κατά μέσο όρο το market value και κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι τα 40 δισεκ. έχουν πραγματική αξία 15% της ονομαστικής αξίας.
Άρα προκύπτει κεφαλαιακή ζημία από 3,8 δισεκ. το ελάχιστο έως 6 δισεκ το μέγιστο.
Εάν π.χ. τα 40 δισεκ. έχουν εμπορική αξία 10% αυτό σημαίνει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται ως εξής 40 δισεκ. NPEs – 22 δισεκ. προβλέψεις – τα 7,4 δισεκ. DTC – 4 δισεκ. η αξία των 40 δισεκ. σε market value = 7 δισεκ. ευρώ κεφαλαιακές ανάγκες.
Ο μέσος όρος ενός λογικού σεναρίου είναι ότι θα προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες 5 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες και το ερώτημα είναι το εξής
-Οι τράπεζες θα βάλουν 22 δισεκ. προβλέψεις
-Οι επενδυτές – funds θα επενδύσουν 6-7 δισεκ. ευρώ
-Το κράτος μέσω του DTC θα επενδύσει 7,4 δισεκ.
Το έλλειμμα των 5 δισεκ. στα κεφάλαια των τραπεζών ποιος θα το καλύψει;
Το ελληνικό δημόσιο ή οι ιδιώτες.
Και το βασικό ερώτημα το ελληνικό κράτος θα επενδύσει 5 δισεκ;
Οι ιδιώτες θα επενδύσουν 5 δισεκ. στις τράπεζες;
Και το ακόμη πιο σημαντικό ερώτημα γιατί να τα επενδύσουν στο SPV και να μην τα επενδύσουν απευθείας στις τράπεζες;
Για τους λόγους αυτούς η πρόταση της ΤτΕ απαιτεί κεφάλαια – είναι λάθος να λέγεται ότι δεν απαιτεί κεφάλαια – και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να υλοποιηθεί επί της ουσίας.
Η μόνη τράπεζα που μπορεί να την υλοποιήσει μερικώς με δαπάνη του κεφαλαιακού της μαξιλαριού 2,6 δισεκ ευρώ είναι η Alpha bank

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης