Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Υποχώρησαν κατά -0,8% οι τιμές παραγωγού τον Δεκέμβριο 2018 - Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση

Ευρωζώνη: Υποχώρησαν κατά -0,8% οι τιμές παραγωγού τον Δεκέμβριο 2018 - Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η πτώση
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού θα υποχωρήσει κατά -0,5%
Πτώση κατέγραψαν οι βιομηχανικές τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη για τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με τα σημερινά (4/2) στοιχεία της Eurostat, διευρύνοντας τις απώλειες του προηγούμενου μήνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά -0,8% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης -0,3% τον Νοέμβριο του 2018, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση του δείκτη θα περιοριστεί στο -0,5%.
Παράλληλα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά +3% έναντι ετήσιας ανόδου +4% τον Νοέμβρι και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο +3,1%.
Όσον αφορά το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν επίσης κατά -0,8% σε μηνιαία βάση, την ίδια στιγμή που η ετήσια άνοδος διαμορφώθηκε στο +3,1%.
Για το σύνολο του 2018, ο μέσος δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε κατά +3,2% στην Ευρωζώνη και κατά +3,6% στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σύγκριση με το 2017.
Όπως ανέφερε η Eurostat, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στις τιμές παραγωγού της Ευρωζώνης σημειώθηκε στον τομέα της ενέργειας, ο οποίος υποχώρησε κατά -2,6%, την ίδια στιγμή που ο τομέα των ενδιάμεσων αγαθών σημείωσε πτώση της τάξεως του -0,4%.
Οι τιμές στον τομέα μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρέμειναν σταθερές σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2018, ενώ σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του +0,1% και +0,2% στους τομείς κεφαλαιουχικών αγαθών και διαρκών καταναλωτικών αγαθών αντίστοιχα.
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση καταγράφηκε στη Δανία (-3%) και την Ελλάδα (-2,3%) ενώ αντίθετα η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στην Ιρλανδία (+0,3%) και τη Λετονία (+0,7%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης