Κέρδη ρεκόρ για το 2018 η Eurobank περί τα 240 εκατ – Ενισχύει τα κεφάλαια 1,6 δισ και δαπανάει 1,1 δισ – καθαρό όφελος 500 εκατ

Κέρδη ρεκόρ για το 2018 η Eurobank περί τα 240 εκατ – Ενισχύει τα κεφάλαια 1,6 δισ και δαπανάει 1,1 δισ – καθαρό όφελος 500 εκατ
Η αποτίμηση της νέας Eurobank – μετά την απορρόφηση της Grivalia – στα 1,9 δισεκ. είναι δικαιολογημένη και η μετοχή καθίσταται υπερτιμημένη πάνω από τα 0,70 ευρώ.
Κέρδη ρεκόρ αναμένεται να εμφανίσει η Eurobank στο δ΄ τρίμηνο του 2018 λόγω κυρίως της μεγάλης βελτίωσης που καταγράφεται στις θυγατρικές του εξωτερικού.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τέλη Φεβρουαρίου 2019 και με βάση ορισμένες ενδείξεις αναμένεται να διαμορφωθούν στα 240 εκατ ευρώ εκ των οποίων περί τα 130-135 εκατ θα προέλθουν από το εξωτερικό.
Η Eurobank εμφανίζει κέρδη από διακοπείσες και μη δραστηριότητες και με βάση ασφαλείς ενδείξεις τα καθαρά μετά φόρων και συνεχιζόμενα κέρδη θα ανέλθουν στα 140 εκατ και συνολικά μαζί με τις διακοπείσες στα 240 εκατ ευρώ.
Η Eurobank είναι η μόνη τράπεζα που έχει εμφανίσει τόσο σημαντική βελτίωση κερδοφορίας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2012 η Eurobank παρέπαιε, είχε κρατικοποιηθεί και ο κίνδυνος απορρόφησης της ήταν πολύ μεγάλος.
Σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε όχι μόνο να αυτονομηθεί αλλά και λόγω του deal που ανακοίνωσε με την Grivalia και την FPS έχει επιδείξει την καλύτερη χρηματιστηριακή συμπεριφορά και είναι μακράν η πιο κερδοφόρα τράπεζα του συστήματος.

Ο στόχος σε κεφάλαια

Η Eurobank διαθέτει 4,84 δισεκ. tangible book κεφάλαια και 5,57 δισεκ. συνολικά
Με την Grivalia προσθέτει 900 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια. 
Από την τιτλοποίηση του Pillar των 2 δισεκ. στεγαστικών NPLs θα πάρει για το mezzanine ομόλογο 100-120 εκατ ευρώ
Από την τιτλοποίηση των 7 δισεκ. το σχέδιο Cairo NPEs αναμένεται να πάρει 300-350 εκατ ευρώ
Από την πώληση έως και του 100% της FPS της εταιρίας διαχείρισης προβληματικών δανείων  θα μπορούσε να πάρει 200 εκατ ευρώ.
Δηλαδή συνολικά 1,5 με 1,6 δισεκ.  ευρώ.
Από αυτά τα 1,6 δισεκ. ευρώ κεφάλαια που θα προσθέσει η Eurobank θα δαπανήσει για την εμπροσθοβαρή εξυγίανση της περί τα 1 με 1,1 δισεκ. άρα θα τις απομείνουν περίπου 500 εκατ ευρώ.
Η Eurobank λοιπόν πρέπει να αποτιμάται με τα +500 εκατ ευρώ που θα τις απομείνουν από την ολοκλήρωση αυτού του project.
Η αποτίμηση της νέας Eurobank – μετά την απορρόφηση της Grivalia – στα 1,9 δισεκ. είναι δικαιολογημένη και η μετοχή καθίσταται υπερτιμημένη πάνω από τα 0,70 ευρώ.
To bankingnews έχει αποκαλύψει όλο το σχέδιο 3 φάσεων της Eurobank για το πως θα εξελιχθεί ως τον μεγαλύτερο διαχειριστή NPEs στην Ελλάδα ύψους 25 δισεκ. ευρώ.

Υποσημείωση

Ορισμένα short funds ποντάρουν ότι η Eurobank θα αποτύχει στην υλοποίηση του εμπροσθοβαρούς σχεδίου μείωσης των NPEs.
Ωστόσο με βάση πολύ καλές πηγές – και σε θεσμικό επίπεδο – η πιθανότητα θετικής κατάληξης του όλου σχεδιασμού από την Eurobank είναι συντριπτική.
Η Eurobank θα πετύχει στον σχεδιασμό της.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS