Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η στάση του bankingnews απέναντι στο τραπεζικό πρόβλημα και μια απάντηση σε Χαντζηνικολάου (Πειραιώς), Ράπανο (Alpha)

Η στάση του bankingnews απέναντι στο τραπεζικό πρόβλημα και μια απάντηση σε Χαντζηνικολάου (Πειραιώς), Ράπανο (Alpha)
Όχι οι τράπεζες στην σκακιέρα της μικροπολιτικής, οι υγιείς τράπεζες πρέπει να είναι εθνικός στόχος....
Με αφορμή ορισμένα σχόλια που έκαναν – πιστεύουμε καλόπιστα – ο Γιώργος Χαντζηνικολάου ο πρόεδρος της Πειραιώς και ο Βασίλης Ράπανος Πρόεδρος της Alpha bank για το bankingnews είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε λίγο την θέση και στάση μας.
Στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών – πολύ πρόσφατα - οι δύο πρόεδροι άσκησαν κριτική στο bankingnews τονίζοντας «ότι ο Λεωτσάκος αποκαλύπτει πολλά και κάνει ζημία στο τραπεζικό σύστημα».
Αποτελεί μια καλή ευκαιρία να αναλύσουμε τι στάση έχουμε κρατήσει σταθερά όλα αυτά τα χρόνια και τι πραγματικά πιστεύουμε για το τραπεζικό σύστημα.
Στο Bankingnews είχαμε την τόλμη από τις 2 Σεπτεμβρίου του 2016 να γράψουμε για πρώτη φορά, να αναλύσουμε και εξηγήσουμε γιατί οι μετοχές των τραπεζών είναι μη επενδύσιμες.
Εάν βάλετε στο Google την φράση «μη επενδύσιμες bankingnews» θα βγουν δεκάδες άρθρα που αναλύονται οι λόγοι που θα παραμείνουν μη επενδύσιμες οι τράπεζες για χρόνια.
Συγκρίνετε τις μετοχές το 2016 και σήμερα και θα βγάλετε τα συμπεράσματα σας…εάν ήμασταν σωστοί ή λάθος.
Σταθερά είχαμε την τόλμη ήδη από την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 των τραπεζών ότι έγινε ένα ιστορικό λάθος.
Τα κεφάλαια του 2015 δεν επαρκούσαν και θα χρειαστούν γενναίες αυξήσεις κεφαλαίου για ακόμη μια φορά – για 4η φορά –
Πόσες φορές έχετε διαβάσει στο bankingnews ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται νέα κεφάλαια και έχουμε εξηγήσει πολύ συγκεκριμένα ότι απαιτούνται από 9 έως 12 δισεκ. – η Morgan Stanley τα έχει οριοθετήσει στα 11 δισεκ. –
Πόσες φορές έχει δεχθεί σκληρή κριτική το bankingnews για τις αναφορές ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι κεφαλαιακά ανεπαρκείς και ότι οι short θέσεις θα αυξηθούν ή ότι ακόμη τα ιστορικά χαμηλά στις μετοχές των τραπεζών ακόμη δεν τα έχουμε δει…
Ήρθε η ΤτΕ όχι ένας αναλυτής ξένου οίκου ή ένας δημοσιογράφος όπως εγώ…αλλά η εποπτική αρχή η ΤτΕ που προσδιόρισε το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.
Για 40 δισεκ. προβληματικά δάνεια χρειάζονται 5-6 δισεκ. ή 300 μονάδες βάσης επί του CT1 νέα κεφάλαια.
Αυτό δεν το είπε κάποιος ξένος οίκος αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος.
Με αναγωγή επί των 84 δισεκ. ευρώ NPEs μπορεί να εξαχθούν συμπεράσματα.
Όλο αυτό το διάστημα το bankingnews δεν ήταν απέναντι στο τραπεζικό σύστημα, ήμασταν δίπλα αποκαλύπτοντας γεγονότα τα οποία αρχικά αμφισβητούνταν αλλά στην πορεία επιβεβαιώνονταν.
Το bankingnews δεν ακολούθησε και δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο των δημοσίων σχέσεων.
Θέλουμε υγιείς τράπεζες, κεφαλαιακά επαρκείς, έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, αυτό θέλουν και οι διοικήσεις τους και αυτό θέλει κάθε ορθά σκεφτόμενος πολίτης.
Όμως δεν βρισκόμαστε εκεί, οι τράπεζες παραπαίουν, οι μετοχές έχουν καταρρεύσει ή αμφισβήτηση έχει αυξηθεί.
Το τραπεζικό σύστημα είναι ο πυρήνας της οικονομίας, δεν είναι αντικείμενο δημοσίων σχέσεων.
Είμαστε από τα ελάχιστα οικονομικά μέσα ενημέρωσης – που έχουμε τόσο διεξοδικά αναλύσει – γιατί οι τράπεζες βρίσκονται σε κίνδυνο εάν δεν παρθούν γενναίες αποφάσεις.
Τις διοικήσεις τις σεβόμαστε παλαιές και νέες γιατί όλοι θέλουν και θέλουμε το καλό του συστήματος αλλά ο ρόλος μας εδώ δεν είναι οι δημόσιες σχέσεις αλλά η προειδοποίηση.
Σεβόμαστε τους αναγνώστες τους 91.420 αναγνώστες (στοιχεία 31 Ιανουαρίου 2019) ημερησίως οι οποίοι μεταξύ άλλων είναι και επενδυτές που τους είπαμε επί 3 χρόνια…μη επενδύσιμες οι τράπεζες…
Έχουν γράψει ιστορικά χαμηλά αλλεπάλληλες φορές τελευταία οι τραπεζικές μετοχές….
Το bankingnews για να είναι χρήσιμο εργαλείο θα παραμείνει ως έχει προτάσσοντας την καλόπιστη κριτική σε ένα κλάδο που τον θεωρούμε ως το σημείο αναφοράς.
Χωρίς τράπεζες δεν υπάρχει οικονομία, οι τράπεζες πρέπει να καταστούν γρήγορα υγιείς, γρήγορα να αποδείξουν την θεσμική τους βαρύτητα.
Χωρίς τράπεζες όλα θα καταρρεύσουν είναι ο καταλύτης της υγείας ή της αρρώστιας μιας οικονομίας.
Θα παραμείνουμε προσηλωμένοι σε ένα στόχο να συνδράμουμε ως μέσο ενημέρωσης στην υγεία του τραπεζικού συστήματος.
Όμως προσοχή σήμερα το τραπεζικό σύστημα νοσεί, δεν είναι υγιές και θα πρέπει τωρινοί και επόμενοι πολιτικοί κυβερνώντες να το αντιμετωπίσουν τώρα το πρόβλημα.
Όχι οι τράπεζες στην σκακιέρα της μικροπολιτικής, οι υγιείς τράπεζες πρέπει να είναι εθνικός στόχος, δείτε τι έκαναν οι αμερικανοί μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers…έπεσαν πάνω στις τράπεζες για να τις βοηθήσουν.

Υποσημείωση

Δεχόμαστε την κριτική των δύο προέδρων της Πειραιώς και Alpha bank αλλά να δεχθούν και οι ίδιοι ότι η συνέπεια με την οποία υποστηρίξαμε κάποιες θέσεις μας για τις τράπεζες, τα κεφάλαια και τις μετοχές δυστυχώς δικαιώθηκαν….
Δεν υπάρχει άλλο site που πήρε τόσο ξεκάθαρη θέση και ας αξιολογήσουν ότι δεν επιλέξαμε τον εύκολο δρόμο των δημοσίων σχέσεων, να λέμε τι ωραία και τι καλά είναι όλα…
Ο δύσκολος δρόμος πάντα είναι επιλογή που τον ορίζει η συνείδηση.  
 
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης