Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Εκπνέει το τελεσίγραφο της Δύσης στον Maduro - Αναγνωρίζει τον Guaido

Βενεζουέλα: Εκπνέει το τελεσίγραφο της Δύσης στον Maduro -  Αναγνωρίζει τον Guaido
Οι χώρες της Δύσης καλούν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές
Εντείνονται διαρκώς οι πιέσεις στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Nicolas Maduro για αλλαγή εξουσίας στη χώρα του ενώ εκπνέουν τα τελεσίγραφα της Δύσης.
Η Γαλλία θα αναγνωρίσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Juan Guaido ως προσωρινό πρόεδρο, αν ο Maduro δεν ανακοινώσει πρόωρες προεδρικές εκλογές μέχρι το βράδυ της Κυριακής (3/2/2018), δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Nathalie Loiseau.
«Αν απόψε ο πρόεδρος Maduro δεν δεσμευτεί να διεξάγει προεδρικές εκλογές, τότε η Γαλλία θα θεωρήσει τον Juan Guaido ως τον προσωρινό πρόεδρο μέχρι να γίνουν νόμιμες εκλογές στη Βενεζουέλα» είπε χαρακτηριστικά η Nathalie Loiseau
Εξάλλου απέρριψε ως φάρσα την πρόταση Maduro για πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές εντός του 2019.
Αναφερόμενο στο τελεσίγραφο που απηύθυναν οι Ευρωπαίοι, το τηλεοπτικό δίκτυο της Βενεζουέλας teleSUR εξέφραζε το Σάββατο (2/2), τη λύπη του «για τη θέση επεμβατισμού που υιοθετείται τόσο από τον Iσπανό πρωθυπουργό Pedro Sanchez όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Ο Maduro δεν αναγνωρίζεται από ένα μέρος της διεθνούς κοινότητας και ο αντιπολιτευόμενος Guaido υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τα περισσότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Την Πέμπτη (31/1) το Ευρωπαϊκό Κονοβούλιο αναγνώρισε την εξουσία του Γκουαϊδό και κάλεσε το σύνολο των χωρών της ΕΕ να πράξουν το ίδιο.
Υποστηριζόμενος από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, την Τουρκία και την Κούβα, ο 56χρονος Maduro απορρίπτει το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο και κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ενορχηστρώνουν πραξικόπημα.
 
Σταθερά στο πλευρό του Maduro η Τουρκία
 
Επίθεση στις χώρες, που έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Juan Guaido, εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.
Τις κατηγόρησε ότι, με τη στάση τους αυτή εντείνουν τα προβλήματα της Βενεζουέλας και τιμωρούν εκατομμύρια πολίτες της χώρας.
Ο Cavusoglu ότι οι χώρες που υποστήριζαν το Guaido θα έπρεπε να εργαστούν για διαπραγματεύσεις για την επίλυση της κρίσης της Βενεζουέλας.
«Υπάρχει πρόβλημα σε μια χώρα, υπάρχει μια σπίθα που μπορεί να μετατραπεί σε φωτιά ανά πάσα στιγμή.
Σε αυτή την περίπτωση, θα έπρεπε να συμβάλλουν στη λύση του προβλήματος μέσω διαλόγου», δήλωσε ο Cavusoglu σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.
«Αλλά χειρίζονται σωστά τα πράγματα; Όχι. Αντίθετα, η εκδήλωση τροφοδοτήθηκε από το εξωτερικό. Ο λαός της Βενεζουέλας τιμωρείται από μια τέτοια προσέγγιση», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης