Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαμηλές οι προσδοκίες Μαξίμου για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία - Η ατζέντα της συνάντησης με Erdogan

Χαμηλές οι προσδοκίες Μαξίμου για την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία - Η ατζέντα της συνάντησης με Erdogan
Αιγαίο, Κυπριακό, προσφυγικό, Ευρω-τουρκικές σχέσεις και το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών μεταξύ των θεμάτων στην ατζέντα της συνάντησης 
Με χαμηλές προσδοκίες αλλά βαριά ατζέντα πηγαίνει στην Άγκυρα ο Αλέξης Τσίπρας για τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Tayyip Erdogan.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός θα θέσει στον Τούρκο πρόεδρο το θέμα του Αιγαίου και θα ζητήσει την αποκλιμάκωση της έντασης που προκαλούν οι καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν θέματα όπως το προσφυγικό και οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις με στόχο την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων.
Δύο ώρα πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών, η Τουρκία επιμένει στην προκλητική ρητορική για το Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ επαναφέρει στην ατζέντα το ζήτημα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.
Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί, από πλευράς Τουρκίας και το θέμα των δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη. Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως οι μουφτήδες πρέπει να εκλέγονται από τα μέλη της μειονότητας, ενώ η Ελλάδα αναγνωρίζει τους διορισμένους από το ελληνικό κράτος.
Το σίγουρο είναι πως, όπως όλα δείχνουν, τα ζητήματα που θα τεθούν θα είναι «ανοιχτά» και εφ όλης της ύλης με την ελληνική πλευρά να επιζητά απτές λύσεις που να συμβαδίζουν με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, ενώ σίγουρη θεωρείται και μία συζήτηση για την επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό.

Η επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα

Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί την Τρίτη στην Άγκυρα, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Erdogan, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου και δείπνο.
Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύσουν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας.
Είναι η 4η φορά που ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την Τουρκία, μετά τις επισκέψεις τον Νοέμβριο του 2015 σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, τον Μάρτιο του 2016 στη Σμύρνη, και τον Μάιο του 2016 στην Ανθρωπιστική Σύνοδο του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης