Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αλλαγή της οικονομικής ατζέντας από την κυβέρνηση - Νέες παροχές και δεύτερη έξοδος στις αγορές τον Μάρτιο του 2019

Αλλαγή της οικονομικής ατζέντας από την κυβέρνηση - Νέες παροχές και δεύτερη έξοδος στις αγορές τον Μάρτιο του 2019
Τι προετοιμάζει η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα
Με στοχευμένες κοινωνικές παροχές, ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες, φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση των πληρωμών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες αλλά και με μία νέα έξοδο στις διεθνείς αγορές τον Μάρτιο, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αλλάξει πλήρως την πολιτικής της ατζέντα και να γυρίσει σελίδα ως τις εθνικές εκλογές.
Έτσι στο  διάστημα που θα ακολουθήσει το Μαξίμου ετοιμάζεται να παίξει δυνατά το χαρτί των θετικών μέτρων προκειμένου να τα αξιοποιήσει προεκλογικά όσο αυτά είναι ακόμη νωπά.
Σε αυτό τον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η δεύτερη έξοδος στις αγορές χρήματος που έχουν ξεκινήσει ήδη να οργανώνουν το  υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), μετά το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για το πρώτο κρατικό αξιόγραφο του ελληνικού Δημοσίου που εκδόθηκε μετά το πέρας των μνημονίων.  
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Ενδεικτικό είναι ότι το 5ετές βρίσκεται αυτή την στιγμή στο 2,865% από 3,6% που ήταν τα επίπεδα δανεισμού την περασμένη Τρίτη ενώ η απόδοση του 10ετούς είναι κάτω από 4%.
Με τον ΟΔΔΗΧ  να επιμένει στο σχεδιασμό του για εμπροσθοβαρές πρόγραμμα εκδόσεων, με στόχο την άντληση ως και του 60% των ζητούμενων κεφαλαίων (έως 7 δις ευρώ) μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2019 τότε η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s την 1η Μαρτίου θα συνδυαστεί και με τη νέα έξοδο.
Στο μέτωπο της οικονομίας η κυβέρνηση μετά την αύξηση σε κατώτατο και υποκατώτατο μισθό, 11% και 27,5% αντίστοιχα, που θα ισχύουν από 1ης Φεβρουαρίου σειρά παίρνει το  το επίδομα στέγασης που αφορά περίπου 300.000 νοικοκυριά που πληρώνουν ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου με υποθήκη την πρώτη κατοικία.
Η επιδότηση θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ένταξη των δικαιούχων θα ανοίξει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
Ακολουθεί η ρύθμιση των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία η οποία θα απευθύνεται σε όλους τους μη μισθωτούς και το πλήθος των δόσεων θα προσδιορίζεται με βάση το ύψος της οφειλής.
Συγκεκριμένα, για χρέη έως 3.000 ευρώ οι δόσεις θα είναι έως 36, ενώ για οφειλές πάνω από 3.000 ευρώ οι δόσεις θα φθάνουν τις 120.
Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει και γενναίο «κούρεμα» μέσω επανυπολογισμού της βασικής οφειλής.
Στην ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και χρέη του 2017, χωρίς όμως επανυπολογισμό, αφού πριν από δύο χρόνια ίσχυε ήδη ο υπολογισμός των εισφορών βάσει του πραγματικού εισοδήματος.
Σε ότι αφορά το κούρεμα της οφειλής αυτό σε μέσα επίπεδα θα φθάνει το 70% και απευθύνεται σε 958.000 μη μισθωτούς (584.000 του πρώην ΟΑΕΕ, 356.000 του πρώην ΟΓΑ και 18.000 του πρώην ΕΤΑΑ).
Η νέα ρύθμιση θα οδηγήσει παράλληλα στην σύνταξη 70.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν εγκλωβιστεί λόγω των χρεών τους προς τα ασφαλιστικά  ταμεία.  
Παράλληλα ετοιμάζεται το διάδοχο σχέδιο του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη το οποίο η κυβέρνηση θέλει να εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου 2019, καθώς στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η ισχύς του νόμου Κατσέλη μετά την δίμηνη παράταση που χορηγήθηκε.
Βέβαια σχέδιο προστασίας για νοικοκυριά με κόκκινα στεγαστικά ακόμη δεν υπάρχει, αφού οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης, θεσμών και τραπεζών συνεχίζονται.  
Με γοργό ρυθμό ετοιμάζονται και τα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση των πληρωμών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες από το υπουργείο Οικονομικών.
Τα νέα κίνητρα θα είναι το «γλυκαντικό»  για την αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου ποσοστού δαπάνης με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα για την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.
Τα ποσοστά είναι σήμερα 10% για εισόδημα έως 10.000, 15% για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 και 20% για εισόδημα από 20.000 ευρώ και άνω.
Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση αυτά τα ποσοστά να αυξηθούν σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης