Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Kων. Φέγγος (VERSAL): Καλύτερα η κυβέρνηση να μιλά για το Μαδούρο παρά για τις τράπεζες

Kων. Φέγγος (VERSAL): Καλύτερα η κυβέρνηση να μιλά για το Μαδούρο παρά για τις τράπεζες
Άρθρο του Κωνσταντίνου. Φέγγου, Πρόεδρου VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Με έκπληξη υποδέχτηκε η αγορά τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη για τις τράπεζες.
Ιδιαίτερα λόγω του γεγονότος ότι η αρμοδιότητα των τραπεζών έχει αφαιρεθεί από αυτόν και έχει μεταβιβαστεί τον κ. Φλαμπουράρη.
Ο Αντιπρόεδρος, στην ουσία προειδοποίησε/απείλησε την κυβέρνηση, ότι το θέμα των κόκκινων δανείων είναι πρώτη προτεραιότητα και ότι αν δεν επιλυθεί έγκαιρα, το πρόβλημα που θα προκύψει μπορεί να είναι πολύ σημαντικό.
Η δήλωση επιβεβαιώνει αυτό που πιστεύει η «αγορά» στην Ελλάδα.
Όσοι δηλαδή παλεύουν ακόμη στην ελεύθερη αγορά και δεν εξαρτώνται από το κράτος ή από ένα μισθό για τον επιούσιο.
Επιβεβαιώνει, ότι υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ του τι πιστεύει η κυβέρνηση πως χρειάζεται για την οικονομία και το τι πιστεύουν οι διεθνείς επενδυτές και οι δανειστές για την Ελλάδα.
Η κυβέρνηση φαίνεται να πιστεύει ότι τα «μεγάλα θέματα με διεθνή αντίκτυπο», όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, η αναγνώριση Μαδούρο, οι σχέσεις με την Τουρκία και άλλα τέτοια, είναι η προτεραιότητα.
Πιστεύει, πως αυτά τα θέματα τονώνουν το διεθνές προφίλ του Πρωθυπουργού και αυτός με τη σειρά του θα φέρει τα πολυπόθητα λεφτά για επενδύσεις από τους διεθνείς επενδυτές, πείθοντάς τους ότι πρέπει να το κάνουν.
Οι διεθνείς επενδυτές και οι δανειστές, φαίνεται να γνωρίζουν αναλυτικά την πολιτική κατάσταση της Ελλάδας, αλλά και πολύ αναλυτικά κάθε πτυχή της Ελληνικής οικονομίας και να απαιτούν υλοποίηση των αλλαγών στην οικονομία και επίλυση όλων των θεμάτων που χρονίζουν αδικαιολόγητα.
Φυσικά δεν πείθονται με αυτάρεσκες δηλώσεις για τα επιτεύγματα της χώρας, την ίδια στιγμή που η υπερφορολόγηση και οι κρατικές αγκυλώσεις, ακυρώνουν κάθε προσπάθεια που βρίσκεται σε ήδη εξέλιξη.
Μέχρι τότε απέχουν ή εκβιάζουν στραγγαλίζοντας ακόμα περισσότερο την ανύπαρκτη ρευστότητα της οικονομίας.
Αν για παράδειγμα δεν είχε πάρει παράταση ο νόμος Κατσέλη και είχε γίνει μία αποκρατικοποίηση και την ίδια στιγμή δεν είχαμε την «επιτυχία» της Συνθήκης των Πρεσπών, πιστεύω πως η έξοδος στις αγορές θα είχε πραγματικά πετύχει και δεν θα υπήρχε κανένας λόγος να απειλούμε με ανακεφαλαιοποίηση τις τράπεζες.
Σε αυτό το κλίμα, το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει μια περίεργη εικόνα.
Πολλές μετοχές όπως ενδεικτικά οι ΟΤΕ, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΕΕΕ, ΒΙΟ, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΛ, ΕΥΔΑΠ,ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αλλά και μικρότερες όπως τα ΠΛΑΘ και το ΠΛΑΙΣ, δίνουν σημάδια ότι θέλουν να αυτονομηθούν και να ανέβουν.  
Όμως οι τράπεζες παραμένουν το βαρίδι της αγοράς και η αγορά κινείται σε ένα μικρό εύρος τιμών, απογοητεύοντας τους επενδυτές.  
Οι τράπεζες δε, καταγράφουν συνεχώς νέα χαμηλά, σαν να μην έχουν πλέον καμία αξία.
Επειδή όταν «βρυχάται»  το τραπεζικό  σύστημα το Ελληνικό χρηματιστήριο παθαίνει πνευμονία, με αυτή την κατάσταση δεν πρόκειται να πάμε πουθενά.
Ας ελπίσουμε οι παραινέσεις του κ. Δραγασάκη να πείσουν την κυβέρνηση να ασχοληθεί με την οικονομία, γιατί η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος που βιώνουμε σε συνδυασμό με τις επιλογές της κυβέρνησης, προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημία σε όσους δραστηριοποιούνται ακόμα νόμιμα στην Ελληνική οικονομία.
Η ζημιά αυτή μόνο με την περίοδο της «ηρωικής διαπραγμάτευσης» του 2015 μπορεί να συγκριθεί και τότε απαιτήθηκε νέο μνημόνιο για να συνεχίσουμε.

Κωνσταντίνος Φέγγος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης