Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του XA – Ποδαρικό με το αριστερό οι τράπεζες

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του XA – Ποδαρικό με το αριστερό οι τράπεζες
ΑΓΟΡΑ: Με τις τράπεζες να ξεκινούν ξανά πτωτικά ξεκίνησε η συνεδρίαση. Για τους επενδυτές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις οι δηλώσεις του κ.Δραγασάκη δεν αποτελούν έκπληξη.

Λες και δεν γνωρίζουν όλοι ότι θέλουν κεφάλαια οι τράπεζες. Λες και η πτώση δεν έχει να κάνει με τις τεράστιες καθυστερήσεις που παρατηρούνται αλλά και τις γκρίζες ζώνες, όπως αναβαλλόμενη φορολογία.

Οι τράπεζες είναι στο στόχαστρο εδώ και καιρό και μοιράζουν απλόχερα κέρδη σε όσους έχουν short θέσεις. Σε αυτούς που κάποιοι κατηγορούσαν ότι βγάζουν ψεύτικές εκθέσεις όταν λένε ότι έχουν μηδενικά κεφάλαια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια και να καθαρίσουν τους ισολογισμούς. Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σωστά και να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία.

Όμως πρέπει τα κεφάλαια να μην πάνε στη μαύρη τρύπα. Αν πάνε οι αυξήσεις θα έχουν γίνει με βίαιο τρόπο που δε θέλει η αγορά. Οι τράπεζες πρέπει να πείσουν ότι θέλουν κεφάλαια για να στηρίξουν την κερδοφορία και να βοηθήσουν την οικονομία.

Έτσι θα μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια χωρίς βιασύνη και χωρίς να καταρρεύσουν οι τιμές των μετοχών. Ο καθένας που «παίζει» τράπεζες υιοθετεί το δικό του σενάριο και με βάση αυτό επενδύει.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ (ΙΙ): Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρούν άνω του 2% στο άνοιγμα, ενώ μικρές απώλειες έχει η Eurobank και η Εθνική.

Θυμίζουμε πως στις χθεσινές (31/1) δημοπρασίες η Eurobank «μαστιγώθηκε» και έκλεισε στο υψηλό ημέρας. Συνεχίζει να έχει καλή συμπεριφορά και σημαντικά καλύτερη έναντι των άλλων τραπεζών.

ΔΕΗ: Ενισχύεται στο ξεκίνημα με χαμηλό όγκο και τα βλέμματα είναι στραμμένα στις συζητήσεις που θα γίνουν με τους υποψήφιους επενδυτές.

Κομβικής σημασίας η πώληση των μονάδων για την πορεία της μετοχής. Κομβικής σημασίας και η βελτίωση του ισολογισμού.

COCA COLA: Βάζει «πλάτη» στη συνεδρίαση καθώς ενισχύεται 0,89% και λόγω βαρύτητας βοηθάει το γενικό δείκτη.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Στα 8,26 ευρώ με 6 χιλ. τεμάχια και μικρή άνοδο. Δείχνει πως έχει βρει τα πατήματά της η μετοχή και προσπαθεί να φύγει πάνω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών.

ΕΧΑΕ: Με μικρό όγκο στο άνοιγμα αλά έχει απομακρυνθεί από τα 3,50 ευρώ. Όχι σημαντικά βέβαια αφού είναι στα 3,66 ευρώ αλλά βλέπουμε διαθέσεις μαζέματος.

ΟΛΥΜΠ: Η μετοχή τόσο χθες όσο και σήμερα δείχνει να έχει χαλάσει λίγο τη συμπεριφορά της. Υπάρχουν κάποιες φήμες αναφορικά με την πώληση, αλλά ούτε η πώληση ξεκάθαρα έχει επιβεβαιωθεί, αλλά ούτε και έχει διαψευσθεί.

Για τη στήλη η πώληση μέρους του συγκροτήματος με δέσμευση για επενδύσεις θα έφερνε αλλαγή στα μεγέθη. Τώρα τι θα κάνει η οικογένεια είναι άγνωστο.

Πάντως μία μικρή εντολή 2,5 χιλ. τεμαχίων πήγε τον τίτλο αμέσως μετά το άνοιγμα στα 2,07 ευρώ και τώρα είναι στα 2,13 ευρώ και στο -3,18%.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Αμετάβλητος στο άνοιγμα και στα 0,26 ευρώ αλλά στα 0,27 ευρώ παραμένει ο πωλητής με 16 χιλ. τεμάχια. Σιγά την εντολή βέβαια αλλά είναι αρκετή για να μπει ένα φρένο.

ΑΜΕΜ: Το άνοιγμα μεταξύ αγοραστή και πωλητή σε πολλές μετοχές της μικρής κυρίως κεφαλαιοποίησης ενεργοποιεί τη διαδικασία ελέγχου μεταβλητότητας και πολλές μετοχές συχνά πηγαίνουν σε δημοπρασία.

Ουσιαστικά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ρευστότητας του ΧΑ και φυσικά έλλειψης επενδυτών για όλες τις κατηγορίες μετοχών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης