Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance): «Αναμένοντας τον από μηχανής Θεό για τις τράπεζες»

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance): «Αναμένοντας τον  από μηχανής Θεό για τις τράπεζες»
Αναζητούμε το κατάλληλο χρονικό σημείο για μετοχικές τοποθετήσεις. Στοχεύουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.
Τελικά η πολυαναμενόμενη έξοδος στις αγορές δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ελληνική κεφαλαιαγορά.
Οι συνεχιζόμενοι χαμηλοί όγκοι, η αδυναμία διάσπασης των πρώτων ισχυρών επίπεδων αντίστασης, αλλά και η συνεχής πίεση του τραπεζικού κλάδου, έχουν υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια σοβαρής αντίδρασης της αγοράς.
Ο εγκλωβισμός της Ελληνικής οικονομία σε ένα περιβάλλον πολιτικής & οικονομικής στασιμότητας, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες για την συνέχεια. Έχοντας πλέον εισέλθει ξεκάθαρα σε μια πολωτική προεκλογική συνέχεια, οι βασικοί κίνδυνοι που αναδεικνύονται είναι:
• ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός (λόγω παροχών και δικαστικών αποφάσεων),
• οι Τράπεζες (λόγω της καθυστέρησης στην υιοθέτηση μιας λύσης, από SSM και EKT, για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης αδυναμίας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και της εξαΰλωσης των κεφαλαιοποιήσεων τους)
• η καθυστέρηση στην υλοποίηση των εκκρεμών θεμάτων από την λήξη του τελευταίου προγράμματος σταθεροποίησης.
Η πόλωση, η σκανδαλολογία, αλλά και τα ελληνοτουρκικά θέματα, πιθανόν να αποτελέσουν την θερμοκοιτίδα για δημιουργία νέων ανησυχιών στους επενδυτές.
Οι Ξένοι επενδυτές παραμένουν αρνητικά επιφυλακτικοί.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μείωση ενεργητικού των ελληνικών ΕTF και η αύξηση των πωλητικών θέσεων σε μηνιαία βάση.
Τα Ελληνικά ομόλογα, μετά την αλμυρή έξοδο συνεχίζουν την αποκλιμάκωση τους σε όλη την καμπύλη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την 10-ετη έκδοση να υποχωρεί, μετά από αρκετούς μήνες, χαμηλότερα του 3,90%, προδιαθέτοντας για μια νέα προσπάθεια στο εγγύς μέλλον, αν δεν αλλάξει δραματικά το διεθνές περιβάλλον.
Τεχνικά η συνεχιζόμενη κατάρρευση της ΠΕΙΡ (<0,5740) και ΑΛΦΑ (< 0,8920) τις οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, αυξάνοντας την ανησυχία για το ποια λύση τελικά θα επιλέξουν κυβέρνηση και οι θεσμοί για τις 2 τράπεζες.
Για τον Γενικό Δείκτη απαιτείται επιβεβαιωμένη διάσπαση της ζώνης αντίστασης των 635-640 μονάδων. Τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 630 , 615, 605 και 597 μονάδων. Οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζεται στην ζώνη των 650-662 μονάδων.
Αντίστοιχα η ζώνη των 1700-1705 μονάδων παραμένει αλώβητη και μόνο επιβεβαιωμένη διάσπαση μπορει να οδηγήσει στο επόμενο στόχο των 1720 και 1745 μονάδων.
Οι 1667-1670 μονάδες αποτελούν την 1η ζώνη στήριξης.
Οι 1655, 1640 και 1625 μονάδες αποτελούν τις επόμενες ενδοσυνεδριακές στηρίξεις του FTS25.
Οι Διεθνείς αγορές μετά και τις δεύτερες σκέψεις της FED για «πρόθεση καθυστέρησης» στην αύξηση επιτοκίων, προσπαθούν να κρατήσουν τα κέρδη τους από την πρόσφατη ανοδική τους αντίδραση.
Όμως μην ξεγελιέστε, η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση είναι πλέον γεγονός, με την Ιταλία να το επιβεβαιώνει εισερχόμενη και επισήμως σε ύφεση, ενώ για 1η φορά τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν πάνω από τα επίπεδα του 2017..
Αν και συγκρατημένα αισιόδοξοι λόγω της βελτιωμένης τεχνικής εικόνας αρκετών δεικτοβαρών μετοχών (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΕΕΕ), διατηρούμε επιφυλακτική στάση. Αναζητούμε το κατάλληλο χρονικό σημείο για μετοχικές τοποθετήσεις.
Στοχεύουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.
Συμπερασματικά η εικόνα σε μηνιαία βάση, κρίνεται θετικά, έχοντας ο Γενικός δείκτης κέρδη (+3,48%), ο FTSE25 κέρδη (+4,61%), ο FTSM κέρδη (+6,71%) και ο δείκτης Τραπεζών απώλειες (-15,64%).
Βγάζουμε όμως αβίαστα το συμπέρασμα, ότι όσο ποιο γρήγορα λυθεί το θέμα του «Τραπεζικού Ασθενή», τόσο ποιο γρήγορα θα αναπνεύσει η Κεφαλαιαγορά και η οικονομία.
Μέχρι τότε αναμένουμε τον «Από μηχανής Θεό»…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης