Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η τρομολογνεία Δραγασάκη για τις τράπεζες…προετοιμάζει το έδαφος για αλλαγές σε νόμο Κατσέλη και προστασία Α κατοικίας

Η τρομολογνεία Δραγασάκη για τις τράπεζες…προετοιμάζει το έδαφος για αλλαγές σε νόμο Κατσέλη και προστασία Α κατοικίας
Η λύση που θα προκριθεί θα πρέπει να είναι συμβατή με τις ανάγκες των τραπεζών να μην δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάει να αντιμετωπίσει.
Εάν δεν αντιμετωπιστεί με ορθό τρόπο το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων κινδυνεύει η ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών και ο κίνδυνος για νέες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν είναι αμελητέος…προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.
 Τι μας είπε ο αντιπρόεδρος;
Ότι εάν η κυβέρνηση δεν πάρει μέτρα για τα NPEs οι τράπεζες θα αποτύχουν, θα χρειαστούν κεφάλαια τα οποία θα επωμιστεί ο έλληνας φορολογούμενος.
Γιατί λοιπόν χρησιμοποίησε μια τέτοια δραματική ρητορική ο Δραγασάκης;
Η απάντηση είναι απλή…
Η κυβέρνηση εμφανίστηκε στο παρελθόν ως ο προστάτης της πρώτης κατοικίας και στήριξε τους δανειολήπτες με τον νόμο Κατσέλη.
Όμως οι δανειστές επιμένουν, ότι η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί λάθος συνταγή και την προειδοποίησαν ότι χωρίς λύση στα κόκκινα δάνεια δεν υπάρχουν κέρδη 700 εκατ ευρώ για τα ANFA δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν κεντρικές τράπεζες και ΕΚΤ.
Στο EWG οι δανειστές ήταν ξεκάθαροι, πάρτε μέτρα χωρίς καθυστερήσεις.
Πως λοιπόν η κυβέρνηση θα πει εν μέσω προεκλογικής περιόδου ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει επαρκώς την πρώτη κατοικία;
Δραματοποίηση και τρομολαγνεία.
Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει ριζικά τις παραδοχές του νόμου Κατσέλη και να μειώσει κατακόρυφα το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας ακόμη και κάτω από 150 χιλιάδες αλλά πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ.
Ο νέος νόμος θα καταστεί πιο αυστηρός για τους δανειολήπτες και πιο ελαστικός για τις τράπεζες και στους πλειστηριασμούς.
Όμως η πραγματικότητα είναι ότι οι τράπεζες έχουν καταστεί παρκαδόροι ακινήτων, σχεδόν το 50% των εκπλειστηριαζόμενων ακινήτων αγοράζονται από τις τράπεζες.
Οι τράπεζες πληρώνουν ΕΝΦΙΑ και περιμένουν πότε θα μπορέσουν να πουλήσουν τα ακίνητα αυτά.
Ο Δραγασάκης πέραν της σκόπιμης δραματοποίησης της κατάστασης στις τράπεζες – που δυστυχώς δεν απέχει από την πραγματικότητα – θέλει να περάσει και ένα μήνυμα για τις συλλογικές προτάσεις που εξετάζονται για τα NPEs…
Η λύση που θα προκριθεί θα πρέπει να είναι συμβατή με τις ανάγκες των τραπεζών να μην δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που πάει να αντιμετωπίσει.

Υπ. Οικονομίας: Ο Δραγασάκης δεν μίλησε για νέα ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες

Για ψεύδη και ανευθυνότητα κατηγορεί τη ΝΔ το Γραφείο Τύπου του υπουργείο Οικονομίας, το οποίο αναφέρει ότι δεν υπήρξε ποτέ δήλωσε από την πλευρά του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης για νέα ανακεφαλαιοποίηση.
«Η ΝΔ συνεχίζει σταθερά στο δρόμο του ψεύδους και ανευθυνότητας.
 Ποτέ δεν υπήρξε δήλωση από την πλευρά του Υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης για νέα ανακεφαλαιοποίηση, αρκεί κάποιος να διαβάσει τα πρακτικά τη Βουλής.
Αντίθετα, τονίστηκε η σημασία που έχει η μείωση των κόκκινων δανείων και ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε και κάνει ό,τι χρειάζεται για να λύσει το πρόβλημα και να απελευθερώσει την κοινωνία και την οικονομία από το βάρος που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις», αναφέρει η ανακοίνωση.
 Και προσθέτει ότι αντί η ΝΔ να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, που μέσα σε 2 χρόνια φόρτωσε στους φορολογούμενους 33,8 δισ. ευρώ για την 1η (2012-13) και τη 2η (2014) ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κουνά και το δάκτυλο.
Εξαιτίας της αδράνειας και των πολιτικών της ΝΔ, το 2014 περισσότερο από το 1/3 των δανείων έφθασε να είναι «κόκκινο».
Οικονομία σε κατάρρευση, κοινωνία σε ασφυξία και τράπεζες αδύναμες να ανταποκριθούν στο χρηματοδοτικό ρόλο τους. Αυτή την «κληρονομιά» άφησε ο κ. Σαμαράς στη χώρα, αυτή υπερασπίζεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης.
Τα δεδομένα είναι απλά και τα γεγονότα αδιάψευστα και συντριπτικά:
 •       Ερώτημα πρώτο: Πόσο ήταν το ύψος των κόκκινων δανείων το 2014 και πόσα επιχειρηματικά δάνεια είχαν ρυθμιστεί έως τότε;
 Απάντηση: Το ύψος των κόκκινων δανείων το Δεκέμβριο του 2014 ήταν 97,7 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 45 περίπου δισ. από το Δεκέμβριο του 2011 που ήταν 52,3 δισ.
Ο αριθμός μάλιστα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που ρυθμίστηκαν ήταν μόλις τέσσερα (4) με βάση το ισχύον, τότε, νομοθετικό πλαίσιο.
•       Ερώτημα δεύτερο: Ποιο είναι το ύψος των κόκκινων δανείων σήμερα και πόσα έχουν ρυθμιστεί;
 Απάντηση: Τα κόκκινα δάνεια, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, το Σεπτέμβριο του 2018 ανέρχονται σε 84,7 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 13 δισ. από τη στιγμή που την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ.
 Σήμερα περίπου το 1/4 των οφειλετών (χιλιάδες επιχειρήσεις, ομόρρυθμοι εταίροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες) έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία ρύθμισης των χρεών τους με ευνοϊκό τρόπο και χιλιάδες άλλοι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού.
 Με ένα εύρος νομοθετικών και άλλων πρωτοβουλιών αυτή την περίοδο, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, επιταχύνει τη διαδικασία επίλυσης του εθνικού και κοινωνικού αυτού προβλήματος με όρους προστασίας της πρώτης κατοικίας, της κοινωνίας και ανάκαμψης της οικονομίας.
Ας κρατήσει, λοιπόν, η ΝΔ το υποτιθέμενο σχέδιο της στα συρτάρια, ούτως ή άλλως δεν θα κληθεί ποτέ να το εφαρμόσει», καταλήγει η ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης