Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δραγασάκης: Έως τις αρχές Μαρτίου 2019 ο νέος νόμος για τα «κόκκινα δάνεια» - Φόβοι για αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα - Πιθανές νέες ανακεφαλοποιήσεις

Δραγασάκης: Έως τις αρχές Μαρτίου 2019 ο νέος νόμος για τα «κόκκινα δάνεια» - Φόβοι για αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα - Πιθανές νέες ανακεφαλοποιήσεις
Την ανάγκη ορθής αντιμετώπισης του προβλήματος των NPLs τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Ανησυχίες για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος της χώρας, εφόσον δεν αντιμετωπιστεί με ορθό τρόπο το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης.
Όπως ανέφερε «είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια.
Δεν υπάρχει κάποιο manual βάσει του οποίου μπορούμε να προχωρήσουμε.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις μας γιατί από μια κίνηση  λάθος μπορεί να χρειαστεί οι τράπεζες να απαιτήσουν νέα κεφάλαια και αυτά τα νέα κεφαλαία να κληθούν πάλι να τα βάλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Υπάρχουν τράπεζες αν τα κόκκινα δάνεια υπερκαλύπτουν τις αποταμιεύσεις;
Αυτές οι τράπεζες δεν έχουν μέλλον και η κατάρρευση των τραπεζών γίνεται παράγοντας κατάρρευσης ολόκληρων χωρών.
Η μείωση των δανείων όχι μόνο πρέπει να επιδιώκεται αλλά να θεωρείται κοινωνικός στόχος  και να γίνεται με τρόπο που να προστατεύεται η βασική  κατοικία των πολιτών».
Παράλληλα ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ομολόγου, επικεντρώνοντας το όλο ζήτημα στο επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε η Ελλάδα.
«Είμαστε μία χώρα που χρεοκόπησε, το ξεχνάμε αυτό;
 Και  πως ζητάμε να έχουμε ένα επιτόκιο ίδιο με αυτό της Πορτογαλίας.
Πρέπει να δούμε εάν το επιτόκιο είναι καλύτερο  σε σχέση με το 2007 και το 2008 δηλαδή πριν την κρίση.
Θα μπορούσε να είναι και  χαμηλότερο το  επιτόκιο αλλά θα ήταν αρνητικό μετά αν ανέβαινε. Τώρα μπορεί το επόμενο να είναι πιο χαμηλό».
Όπως ήταν φυσικό αναφέρθηκε και στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας ότι «Το ότι κάποιοι τραμπούκοι έκαψαν το σπίτι της κ. Τζάκρη σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λαϊκό έρεισμα;
Οι βαλκανικοί πόλεμοι τελείωσαν, εάν κάποιοι θέλουν να ξαναγίνουν πόλεμοι για να ανακτήσουν κάποιοι στο  χάρτη την χαμένη Μακεδονία, αυτό ο λαός το καταλαβαίνει, ο λαός θέλει ειρήνη, συνεργασία, προκοπή.  
Μπορούμε να προχωρήσουμε σε κοινές υποδομές, κοινά  σχέδια από τα  οποία  θα οφεληθεί  κυρίως η Βόρεια Ελλάδα.
Είναι εκτός εποχής όσοι ανακαλύπτουν τώρα πως η Μακεδονία είναι μόνο μια και μόνο ελληνική.
Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική μόνο σε ό,τι αφορά την ιστορία και το πολιτισμό της», τόνισε.
Όσον αφορά στην παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως το επιχείρημα του προσφυγικού προβλήματος είναι ένα επιχείρημα κυρίως για εξωτερική χρήση και  κατηγόρησε την αντιπολίτευση για την ποιότητα της κριτικής που ασκεί.
«Το πολιτικό σύστημα τα χρόνια της κρίσης έχει  μία κριτική  που δεν βλέπει μπροστά.
Ναι μπορεί να υπάρξει μια νέα κρίση αύριο το πρωί ή να συμβεί κάτι άλλο, αλλά συνήθως βλέπει κανείς το θετικό σενάριο και λαμβάνει υπόψιν και το θα κάνει  αν συμβεί το αρνητικό.
Εμείς εδώ έχουμε αντιστρέψει τα πράγματα και συνέχεια κινούμαστε  πάντα πίσω από το αρνητικό ενδεχόμενο», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης