Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

EKT και SSM προκρίνουν την προαιρετική χρήση του APS και την πρόταση της ΤτΕ για NPEs – Τέλη Απριλίου στη DG Comp, εφαρμογή από το 2020

EKT και SSM προκρίνουν την προαιρετική χρήση του APS και την πρόταση της ΤτΕ για NPEs – Τέλη Απριλίου στη DG Comp, εφαρμογή από το 2020
Με βάση ενδείξεις αυτά τα δύο προτεινόμενα μοντέλα αντιμετώπισης των NPEs είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν το 2019
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο SSM, ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών, προκρίνουν και τις δύο λύσεις που έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.
Συγκεκριμένα και όπως αναμενόταν η ΕΚΤ και ο SSM κάνουν αποδεκτές όλες τις προτάσεις για τα NPEs, ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες προαιρετικά θα τις υιοθετήσουν.
Το APS ή ιταλικό μοντέλο θα περάσει από την DG Comp, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, έως τέλη Απριλίου του 2019, ενώ η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να αξιολογηθεί.
Με βάση ενδείξεις αυτά τα δύο προτεινόμενα μοντέλα αντιμετώπισης των NPEs είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν το 2019.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να εφαρμοστούν το 2020.

Εν συντομία τα δύο μοντέλα

1) Το Ιταλικό μοντέλο επιτρέπει την τιτλοποίηση 15 δισεκ. προβληματικών δανείων με εγγύηση των senior bond από το κράτος.
Το θετικό στοιχείο είναι ότι η πρόταση αυτή έχει εφαρμοστεί οπότε δεν θα τεθεί θέμα κρατικής βοήθειας state aid.
Όμως υπάρχει ζήτημα με την πολιτική προμηθειών καθώς ορίζονται με βάση τα CDS που σήμερα διαμορφώνονται στο 4,16%.
Κατά τις τράπεζες δεν μπορούν να πληρώνουν επιτόκια άνω των 2,5% χωρίς κόστος στα έσοδα και στα προ προβλέψεων έσοδα.
2) Η πρόταση της ΤτΕ προτείνει την μεταφορά έως 40 δισεκ. προβληματικών δανείων σε ένα σχήμα ειδικού σκοπού SPV με παράλληλη μεταφορά 7,4 δισεκ. DTC αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης αλλά με σοβαρά μειονεκτήματα
Α)Οι τράπεζες θα πρέπει να υποστούν ζημία ίση με 300 μονάδες βάσης στην κεφαλαιακή επάρκεια δηλαδή έως 5-6 δισεκ. ευρώ
Β)Όταν η αγορά διαγνώσει ότι υπάρχει έστω και μια τράπεζα που θα κάνει χρήση της πρότασης της ΤτΕ…συνολικά οι μετοχές των τραπεζών θα καταρρεύσουν.
Γ)Το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να συναινέσει ότι θα χάσει 7 δισεκ. DTC αλλά το ακόμη σημαντικότερο θα κληθεί να πληρώνει στο SPV στην εταιρία ειδικού σκοπού έως 700 εκατ ευρώ ετησίως.
Μάλιστα από ορισμένους κύκλους προσκείμενους σε Lansdowne υποστηρίζουν ότι η πρόταση της ΤτΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση έως 50% τις τιμές των τραπεζικών μετοχών.
Αυτό οφείλεται στο ότι οι επενδυτές θα διαγνώσουν ότι επίκεινται αυξήσεις κεφαλαίου ή ανάγκη για νέα κεφάλαια πάσης μορφής.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στο τραπέζι βρίσκεται και το Κυπριακό μοντέλο προσεγγίζει το ζήτημα των NPEs μέσω της επιδότησης δόσης εάν ένα προβληματικό δάνειο γίνει ενήμερο το κράτος θα επιδοτεί έως και το 33% της δόσης.
Όμως το Κυπριακό μοντέλο ενώ ξεκίνησε αρχές 2018 έχει παρέλθει ένας χρόνος και ουσιαστικά ακόμη δεν έχει ξεκινήσει γιατί το κυπριακό δημόσιο θέλει να διασφαλίσει ότι οι δανειολήπτες είναι φερέγγυοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης