Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Η συμφωνία των Πρεσπών διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις

Σαββάκης (ΣΒΒΕ): Η συμφωνία των Πρεσπών διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις
«Η επίτευξη συμφωνίας αναδεικνύει τη χώρα μας σε παράγοντα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», εκτιμά ο κ. Σαββάκης
Ο πρόεδρος  του Συνδέσμου  Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης με δήλωσή του στο bankingnews, περιγράφει το νέο περιβάλλον που διαμορφώνει η Συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα στις δύο χώρες.
Βάζει ψηλά τον πήχη της προστασίας των εμπορικών σημάτων με τον όρο «Μακεδονία» και την ίδια  στιγμή προσδοκά στη μέγιστη  αξιοποίηση του  λιμένα της Θεσσαλονίκης.  
Ακολουθεί η δήλωση του προέδρου  Αθανασίου Σαββάκη: Αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η επί 30 χρόνια αδυναμία επίτευξης μίας στέρεας λύσης μεταξύ της χώρας μας και της ΠΓΔΜ είχε άκρως αρνητικές επιδράσεις στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χωρών, σκίαζε τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας, και τέλος, υποδαύλιζε εκατέρωθεν των συνόρων ακραίες εθνικιστικές τάσεις που συνετέλεσαν στην αποσταθεροποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος.
Για τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, η συμφωνία των Πρεσπών διαμορφώνει ένα νέο σταθερό πλαίσιο με αμοιβαίες συναινέσεις και υπερβάσεις, όπως εξάλλου συμβαίνει σε κάθε συμφωνία.
Είναι επίσης προφανές ότι η επίτευξη συμφωνίας αναδεικνύει τη χώρα μας σε παράγοντα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, γεγονός που υποβοηθά και εξασφαλίζει για τις επιχειρήσεις, την επίτευξη των καλύτερων δυνατών συνεργασιών και αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, στα Δυτικά Βαλκάνια.
Από τη συμφωνία προσδοκούμε τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών σχέσεων και ειδικά του διμερούς εμπορίου.
Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να εξασφαλισθεί, και μάλιστα κατά προτεραιότητα, η απρόσκοπτη λειτουργία των σημαντικών ελληνικών επενδύσεων στη γειτονική χώρα, οι οποίες έχουν πραγματικά ταλαιπωρηθεί από ανύπαρκτα γραφειοκρατικά προσκόμματα.
Παράλληλα, μεγάλο ζήτημα στην αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων συνολικά, που πρώτος ο ΣΒΒΕ έχει επισημάνει, θα πρέπει να αποτελέσει και η προστασία των εμπορικών σημάτων για προϊόντα που περιέχουν τον όρο «Μακεδονία» και η πλήρης διασφάλιση των επωνυμιών των Ελληνικών προϊόντων.
Υπενθυμίζουμε ότι ο ΣΒΒΕ βλέποντας τον κίνδυνο και τις προκλήσεις που αναδύονται στην περιοχή, είχε τοποθετηθεί πρώτος απ’ όλους τους φορείς της χώρας για τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στα εμπορικά σήματα.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει με σχέδιο και στοχευμένα να αξιοποιήσουμε το νέο πλαίσιο στις σχέσεις των δυο χωρών για να αυξήσουμε τις εμπορικές μας συναλλαγές, και ειδικά τις εμπορικές συναλλαγές από επιχειρήσεις με έδρα τη Βόρεια Ελλάδα.
Έτσι, θα επιτύχουμε και την περαιτέρω αξιοποίηση του Λιμένα της Θεσσαλονίκης και θα αναβαθμίσουμε τον ρόλο του στην περιοχή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης