Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση δεν πρόσθεσε αξία στην οικονομία - Μετά τα μνημόνια το χρέος 356 δισ. όσο και το 2010, η αξία των τραπεζών 3,7 δισ λόγω short

Η κυβέρνηση δεν πρόσθεσε αξία στην οικονομία - Μετά τα μνημόνια το χρέος 356 δισ. όσο και το 2010, η αξία των τραπεζών 3,7 δισ λόγω short
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έκανε όλα λάθος, πήρε και σωστές αποφάσεις αλλά... προφανώς με όρους αποτίμησης σε χρηματιστήριο και χρέος δεν πρόσθεσε αξία στην ελληνική οικονομία.
Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μετά την έξοδο από τα μνημόνια έχουν γίνει βήματα προόδου και ένα από αυτά είναι η έξοδος στις αγορές με επιτόκιο 3,60% στα 5 χρόνια και με προσφορές 10,2 δισεκ. ευρώ.
Όμως η προσέγγιση αυτή δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα.
Η έξοδος στις αγορές έστω και με προσχεδιασμένο τρόπο και με συνθήκες ωραιοποίησης από ορισμένες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες…ενώ είναι θετική εξέλιξη δεν μπορεί να αναιρέσει ορισμένες πικρές αλήθειες.

1)Η Ελλάδα συνεχίζει να θεωρείται μη επενδύσιμη αγορά τόσο στα ομόλογα όσο και στο χρηματιστήριο.
Μπορεί η έκδοση του 5ετούς να δημιούργησε προσδοκία αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το επιτόκιο κατασκευάστηκε.
Η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει σταθερή και βιώσιμη έξοδο στις αγορές και αυτό το αποδεικνύει η αδυναμία έκδοσης 10ετούς ομολόγου.
Ακόμη και με την μείωση των αποδόσεων στο 3,92% για το 10ετές ομόλογο μετά την έκδοση του 5ετούς…εάν το ελληνικό κράτος δημοπρατούσε 10ετές ομόλογο θα είχε επιτόκιο 4,40%.

2)Το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί.
Αν και υπάρχουν διαφορές μεταξύ του χρέους της γενικής κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης…όμως το χρέος είναι χρέος.
Συνολικά η Ελλάδα χρωστάει 356 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων 253 δισεκ. σε ESM, EFSF και διακρατικά δάνεια GLF, τα repos είναι 21 δισεκ.
Το εντυπωσιακό είναι ότι αρχές 2019 το ελληνικό χρέος βρίσκεται στα επίπεδα που βρισκόταν το 2010 και 2011.
Με όρους κεντρικής διοίκησης το ελληνικό χρέος ως προς το ΑΕΠ βρίσκεται στο 193% του ΑΕΠ.

3)Στο χρηματιστήριο που απεικονίζει την πραγματική οικονομία βρίσκεται υπό την ομηρεία των τραπεζών.
Οι τράπεζες με 237 δισεκ. ενεργητικό έχουν 3,7 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία ενώ υπάρχουν τράπεζες όπως η Πειραιώς, Εθνική και Alpha bank που γράφουν ιστορικά χαμηλά.
Είναι αξιοσημείωτο ότι π.χ. η Πειραιώς στα 0,5750 ευρώ για να ξαναβρεθεί στα 6 ευρώ στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 χρειάζεται αύξηση 1043%...που προφανώς είναι αδύνατη…
Οι τράπεζες στις αρχές της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν αξία 14 δισεκ. και σήμερα έχουν αξία 3,7 δισεκ.
Οι τράπεζες είναι έρμαια των short όπως το Lansdowne και Oceanwood τα οποία ποντάρουν στην αποτυχία των συλλογικών λύσεων και στην ανάγκη για νέα κεφάλαια.
Με πραγματικούς όρους λοιπόν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόσθεσε αξία στην οικονομία άπαξ και οι τράπεζες έχουν χρηματιστηριακά καταρρεύσει ενώ το χρέος έχει εκτοξευθεί….
Τα NPEs είναι 84 δισεκ. και οι τράπεζες έχουν tangible book 27,7 δισεκ. εκ των οποίων 21,2 δισεκ. είναι αναβαλλόμενος φόρος δηλαδή λογιστικά κεφάλαια και τα 16 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση...αυτό δεν ονομάζεται εύρωστο σύστημα.
Όπως είπε και ο Draghi της ΕΚΤ τα NPLs να επιλυθούν χωρίς να καταστρέψουν τις τράπεζες....μα εάν οι ελληνικές τράπεζες ήταν ισχυρές κεφαλαιακά γιατί κινδυνεύουν να καταστραφούν;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έκανε όλα λάθος, πήρε και σωστές αποφάσεις αλλά... προφανώς με όρους αποτίμησης σε χρηματιστήριο και χρέος δεν πρόσθεσε αξία στην ελληνική οικονομία.
Το χρέος θα πει κανείς αυξήθηκε επειδή δημιουργήθηκε το κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας ή επειδή αυξήθηκαν τα repos η πραγματικότητα είναι όμως ότι αυξήθηκε.
Ως προς το χρηματιστήριο η εικόνα των τραπεζών που παραμένουν ξεκάθαρα μη επενδύσιμες δεν επιτρέπουν πολλά σχόλια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης