Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τα συν και τα πλην της έκδοσης του 5ετούς ελληνικού ομολόγου

tags :
Τα συν και τα πλην της έκδοσης του 5ετούς ελληνικού ομολόγου
Ακριβό το επιτόκιο βάσει των συνθήκων της αγοράς. Επενδυτές και hedge funds προεξόφλησαν ήδη την επικείμενη αναβάθμιση από τη Μοοdy’s
Με προσφορές ύψους 10,5 δις έκλεισε χθες το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ελληνικό ομόλογο διαμορφώνοντας το κουπόνι του ομολόγου στο 3,45% και την τελική απόδοση στο 3,60% (αφού εκδόθηκε υπό το άρτιο).
Με την ολοκλήρωση της έκδοσης ,δυο είναι τα ερωτήματα που ανακύπτουν εάν  το επιτόκιο που πήραμε από τις αγορές  είναι ικανοποιητικό και γιατί υπήρξε μεγαλύτερη  προσέλκυση μακροπροθέσμων επενδυτών στους όποιους αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών από τη Βουλή.
Η απόφαση του ΥΠΟΙΚ και του ΟΔΔΗΧ  να βγουν στις αγορές με μια μικρή έκδοση ήταν σωστή επιλογή αφού ήταν σίγουρη η κάλυψη της.
Με αποτέλεσμα η έκδοση να καλυφθεί πέντε φορές περίπου  με αποτέλεσμα η μπίλια να κάτσει στο 3,45% επιτόκιο χαμηλότερο από το επιτόκιο στόχο του 3,5%.Το θέμα όμως δεν είναι τόσο απλό.
Το επιτόκιο θεωρείται ακόμα υψηλό εάν το συγκρίνουμε με τις αποδόσεις χωρών όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία χώρες οι οποίες έχουν περάσει και αυτές κρίσεις χρέους με την απόδοση στους αντίστοιχους τίτλους να είναι στο 0,769% και 0,485% σήμερα.
Αυτό γιατί το ρίσκο της χώρας είναι ακόμη υψηλό αφού οι οίκοι αξιολόγησης κρατούν ακόμη χαμηλά τα ελληνικά ομόλογα σε επίπεδο junk.
H αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων είναι( Β-) χαμηλότερα από Κύπρο και Πορτογαλία με αξιολόγηση( ΒΒΒ-)
Οπότε όπως καταλαβαίνουμε και η συγκεκριμένη έκδοση θεωρείται ακριβή βάσει των συνθήκων  της αγοράς και εάν αναλογιστούμε πως το τέλος του QE και η οικονομική πολιτική της ΕΚΤ να μην αυξήσει τα επιτόκια θα οδηγήσει εν καιρώ τις αποδόσεις των ομολόγων σε υψηλοτέρα επίπεδα στην ευρωζώνη πράγμα που σημαίνει πως η επόμενη προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στις αγορές και ειδικά με ένα δεκαετές που θα είναι και ο σηματωρός της επιστροφής της Ελλάδας στη κανονικότητα θα γίνει κάτω από χειροτέρους όρους αγοράς.
Δεύτερο σκέλος στο οποίο αναφέρθηκε και ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν η προσέλκυση περισσότερων μακροπροθέσμων επενδυτών.
Το ποσοστό της έκδοσης το οποίο  σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξε στα hedge funds ήταν 8% γεγονός θετικό αφού  θα προστατέψει κατά ένα μεγάλο βαθμό σίγουρα την συμπεριφορά του τίτλου στη δευτερογενή αγορά.
Πέρα των επαφών που είχαν οι ελληνικές αρχές  με επενδυτές τον περασμένο Δεκέμβριο στη Νέα Υόρκη, αυτό που προσέλκυσε περαιτέρω  τους μακροπροθέσμους επενδυτές και απέτρεψε περισσότερο τα hedge funds(δεν θα έχουν μεγάλο κερδοσκοπικό ενδιαφέρον) είναι η επικείμενη αναβάθμιση από την Μοοdy’s την οποία και επενδυτές και hedge funds την είχαν προεξοφλήσει ήδη.

Αθανασία Ακρίβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης