Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι «βλέπει» ο Soros για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών – Τα μετεκλογικά σενάρια για την Ελλάδα – Ποιο μπορεί να είναι το κόμμα - έκπληξη

Τι «βλέπει» ο Soros για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών – Τα μετεκλογικά σενάρια για την Ελλάδα – Ποιο μπορεί να είναι το κόμμα - έκπληξη
Τον Μάιο του 2019 αναμένεται να γίνουν οι εκλογές με νίκη της ΝΔ, σύμφωνα με το Open Society Foundation
Εκλογές τον Μάιο του 2019 με νίκη της Νέας Δημοκρατίας και είσοδο στην Βουλή πέντε κομμάτων, προβλέπει ο George Soros, το ενδιαφέρον του οποίου για το θέμα των Σκοπίων και την «επίλυση» του θέματος του ονόματος της γειτονικής χώρας είναι κάτι παραπάνω από γνωστό.
Η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο σίγουρα τον ενθουσίασε, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και σε μακροσκελή (28 σελίδων) έκθεση του Open Society Foundation, αναφορικά με το θέμα της ΠΓΔΜ, με τίτλο «North Macedonia: What Next?».
Στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά τόσο στις ελληνικές θέσεις – κυβέρνησης και αντιπολίτευσης – αλλά και στους λόγους για τους οποίους η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν επιθυμούσε η γειτονική χώρα να έχει το συνθετικό «Μακεδονία» στην ονομασία της.
Οι συγγραφείς της έκθεσης είναι κάτι παραπάνω από ενημερωμένοι για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα πριν και κατά τη διάρκεια της ψήφισης της Συμφωνίας, ενώ γίνεται αναφορά ονομαστικά σε βουλευτές της ΝΔ (σ.σ.: Κουμουτσάκος, Μπακογιάννη) και στα επιχειρήματα που είχαν ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ακόμη, όμως, πιο εντυπωσιακό θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός ότι σε αυτήν την έκθεση εκτιμάται ότι οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν είτε πριν είτε μαζί με τις ευρωεκλογές, δηλαδή τον Μάιο του 2019.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα αναμένεται να γίνουν είτε πριν είτε μαζί με τις Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019.
Είναι βέβαιο ότι η ΝΔ θα τα πάει καλύτερα, καθώς προηγείται στις δημοσκοπήσεις από 5% έως και 10% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι περισσότεροι παρατηρητές αλλά και οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως εκ τούτου τα δύο αυτά κόμματα θα συνεχίσουν να επικρατούν στην ελληνική, πολιτική ζωή.
Στο κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα εισέλθουν Χρυσή Αυγή, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ, με έκαστο εξ αυτών των κομμάτων να λαμβάνει από 6% έως 8% των ψήφων.
Αρκετά μικρότερα κόμματα που είναι αυτή τη στιγμή στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν πρόκειται να τα καταφέρουν στις επόμενες εκλογές».

Θα υπάρξει κόμμα – έκπληξη από τα άκρα δεξιά;

Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο ένωσης δυνάμεων από τα άκρα δεξιά (τις οποίες χαρακτηρίζει και φιλορωσικές) συγκαταλέγοντας μεταξύ αυτών τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Π. Καμμένου αλλά και την «Ελληνική Λύση» του Κ. Βελόπουλου.
Εάν τα δύο αυτά κόμματα, μαζί με κάποια άλλα μικρότερα τα οποία δεν κατονομάζονται, ενωθούν, τότε μπορούν να κατακτήσουν το όριο του 3% των ψήφων και να εισέλθουν στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Εάν, όμως, συμβεί κάτι τέτοιο χαμένος θα αποδειχθεί η ΝΔ, από την οποία θα αφαιρέσουν ψήφους και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σε περίπτωση, συνεχίζει η έκθεση, που η ΝΔ δεν κατορθώσει να αποκτήσει πλειοψηφία και ταυτόχρονα δεν φθάσει σε συμφωνία είτε με το Κίνημα Αλλαγής, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, μπορεί να στραφεί στην εν λόγω ένωση και να δημιουργήσει κυβέρνηση, με δεδομένο ότι τόσο η Χρυσή Αυγή όσο και το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συνεργαστούν σε καμία περίπτωση μαζί της.

Η ΝΔ και η Συμφωνία των Πρεσπών

Στην έκθεση υποστηρίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία δεν θεωρεί ορθή, αλλά ταυτόχρονα έχει παραδεχθεί ότι είναι δύσκολη η ανατροπή της.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά«το άμεσο ερώτημα, φυσικά, είναι αυτό τι πρέπει να περιμένουμε από μια μελλοντική κυβέρνηση της  ΝΔ στην Αθήνα όταν πρόκειται για τη συμφωνία Πρεσπών;
Η εφαρμογή θα είναι ομαλή ή όχι;
Σε μια συνέντευξη του στη Sueddeutsche Zeitung, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τον Ιούλιο του 2018: «Έχω καταστήσει σαφές ότι δεν μου αρέσει αυτή η συμφωνία ...
Ωστόσο, λέω επίσης ότι θα σεβαστώ [τη συμφωνία] ως δέσμευση της χώρας, έχει επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο».
Οι παρατηρητές που έχουν καλή αντίληψη για την εσωτερική λειτουργία της ΝΔ επιμένουν ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίζονται χωριστά σε οποιαδήποτε ανάλυση της μελλοντικής πολιτικής του κόμματος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης