Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Θα μπορούσε η Fed να πυροδοτήσει ένα νέο ράλι στις αγορές;

Θα μπορούσε η Fed να πυροδοτήσει ένα νέο ράλι στις αγορές;
Η Fed δεν θα ανακοινώσει αλλαγές στη νομισματική της πολιτική, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι θα επισημάνει ότι θα παραμείνει υπομονετική
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο, μήνα κατά τον οποίο προχώρησε στην τέταρτη αύξηση των επιτοκίων για το 2018.
Ο τελευταίος μήνας του 2018 σημαδεύτηκε επίσης από ένα εκτεταμένο sell off στις αγορές μετοχών, με τη Wall Street να καταγράφει τον χειρότερο Δεκέμβριο από τη Μεγάλη Ύφεση του 1931.
Από τα τέλη του περασμένου έτους, είχαν αρχίσει να αυξάνονται οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με τις ενδείξεις για μια επιβράδυνση να πολλαπλασιάζονται.
Διανύοντας πλέον τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, οι περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν ανακοινώσει τριμηνιαία αποτελέσματα καλύτερα ή σε αντιστοιχία με τις προσδοκίες της αγοράς, αν και εμφανίζουν μια πολύ πιο αργή ανάπτυξη σε σχέση με το περσινό έτος, όταν τα εταιρικά κέρδη διογκώθηκαν χάρη στις φορολογικές περικοπές της κυβέρνησης Trump.
Αν σε αυτά έρθει να προστεθεί και το ιστορικά μακροβιότερο κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι μάλλον η Fed δεν θα ανακοινώσει σήμερα αλλαγές στη νομισματική της πολιτική, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι θα επισημάνει ότι θα παραμείνει υπομονετική και ότι θα αξιολογεί τα δεδομένα που έρχονται για την αμερικανική οικονομία.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι εάν η Fed χρησιμοποιήσει τον όρο «υπομονετική» στις σημερινές της ανακοινώσεις και τον επαναλάβει και στη συνεδρίαση του Μαρτίου, τότε αυτό θα μπορούσε να σημαίνει καμία αύξηση των επιτοκίων στις συνεδριάσεις του Μαΐου και του Ιουνίου.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν, παράλληλα, τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τον ρυθμό στον οποίο η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να συρρικνώνει τον ισολογισμό της.

Θα μπορούσε να σωθεί η bull market;

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας ύφεσης είναι ιδιαίτερα υψηλός φέτος.
Οι ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση έχουν αντισταθμιστεί μέχρι στιγμής από τα «μηνύματα» υπομονής που στέλνει η Fed, αλλά και τις ελπίδες για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οδηγώντας σε μία σημαντική ανάκαμψη των μετοχών τον Ιανουάριο.
Ο ίδιος ο Powell συνέκρινε την τρέχουσα κατάσταση με εκείνη στις αρχές του 2016, όταν μια παύση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, αλλά και η υιοθέτηση μέτρων τόνωσης στην Κίνα, τροφοδότησαν καθοριστικά την bull market στις αγορές μετοχών.
Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών «εκτοξεύτηκαν» σχεδόν κατά 50% το 2016 και το 2017.
Θα μπορούσε να συμβεί κάτι παρόμοιο και τώρα;
Υπάρχουν σίγουρα ομοιότητες ανάμεσα στη σημερινή παγκόσμια οικονομική κατάσταση και σε εκείνη στις αρχές του 2016.
Τότε, οι αγορές βρίσκονταν σε ελεύθερη πτώση, λόγω της σημαντικής αποδυνάμωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε ΗΠΑ και Κίνα, καθώς και της αύξησης των κινδύνων αποπληθωρισμού, ενώ η ανταπόκριση της Fed και των κινεζικών αρχών ήρθε πολύ αργά και αποδείχτηκε ανεπαρκής.
Μερικοί οικονομολόγοι προβλέπουν μια παγκόσμια ύφεση μέσα σε 12 μήνες.
Τα τελευταία στοιχεία έχουν δείξει μια σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη του ιδιωτικού κλάδου, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη, ενώ και τα στοιχεία από την Κίνα είναι απογοητευτικά.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) υποβάθμισε την περασμένη εβδομάδα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, ωστόσο ο κίνδυνος αποπληθωρισμού δεν είναι τόσο υψηλός, ούτε στις ΗΠΑ, αλλά ούτε και σε Ευρωζώνη και Κίνα.
Όπως και το 2016, το τι θα συμβεί είναι πιθανό να καθοριστεί από την αντίδραση της μακροοικονομικής πολιτικής στις ΗΠΑ και την Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής πολιτικής, στην εξασθένιση της παγκόσμιας οικονομίας.
Είναι αλήθεια πως στις ΗΠΑ υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια για μια χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, μετά και τη φορολογική μεταρρύθμιση του Trump.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η εικόνα είναι πιο… μεικτή.
Τα θετικά νέα είναι ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ έχουν πλέον επιστρέψει σχεδόν στα φυσιολογικά τους επίπεδα, επιτρέποντας μια νέα μείωση κατά περίπου 250 μονάδες βάσης, εάν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια μιας σοβαρής οικονομικής ύφεσης.
Λιγότερο καθησυχαστικό είναι το γεγονός ότι η αγορά εργασίας είναι πολύ πιο «σφιχτή» από ό,τι το 2016 και οι μισθολογικές αυξήσεις πιο ισχυρές.
Αυτό θα κάνει την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) πολύ πιο επιφυλακτική από ό,τι πριν από τρία χρόνια.
Επίσης, μια σημαντική διαφορά με το 2016 είναι οι εμπορικοί κίνδυνοι.
Αν και μια περαιτέρω αναβολή της αύξησης των δασμών που έχουν προαναγγείλει οι ΗΠΑ φαίνεται πιθανή στα τέλη Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση Trump θα μπορούσε να αποφασίσει νέες ενέργειες, ενδεχομένως πιο καταστροφικές, ανά πάσα στιγμή.
Ένας άλλος λόγος για να πιστεύουμε ότι μία ακόμη παράταση της μεγάλης bull market είναι λιγότερο πιθανή αυτή τη φορά είναι ότι οι αποτιμήσεις στην αγορά είναι πολύ υψηλότερες τώρα από ό,τι στις αρχές του 2016.
Οι ακριβές αγορές μετοχών έχουν τώρα λιγότερα περιθώρια για μια σημαντική ανοδική πορεία από ό,τι πριν από τρία χρόνια.
Αυτοί οι παράγοντες θα αποτρέψουν πιθανώς την επιστροφή της χρυσής περιόδου που ακολούθησε το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης