Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ευρασιατικό Νταβός - Η άνοδος των νότιων και ο ρόλος του Καζακστάν

tags :
Ευρασιατικό Νταβός - Η άνοδος των νότιων και ο ρόλος του Καζακστάν
Ευρασιατικό Νταβός - Η άνοδος των νότιων και ο ρόλος του Καζακστάν
Το Καζακστάν, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρασιατικής ολοκλήρωσης, είναι ένα μίγμα ιδιωτικοποιήσεων και προστατευτισμού, όπου το κρατικό  welfare fund προσπαθεί να μειώσει την κρατική κυριαρχία σε ορισμένoυς  βιομηχανικούς κλάδους και να προστατεύσει κάποιους άλλους.
Το Καζακστάν βρίσκεται στην καρδιά του Μεγάλου Παιχνιδιού του 21ου αιώνα, το οποίο αφορά αποκλειστικά τη διασύνδεση και την ενσωμάτωση της Ευρασίας.
Το Καζακστάν είναι μέλος τόσο της της πρωτοβουλίας Belt and Road  της Κίνας, όσο και του Eurasia Economic Union, με επικεφαλής τη Ρωσία.
Το Καζακστάν αποτελεί σημαντικό κόμβο καθώς από τα εδάφη του περνά το 60% των εμπορευμάτων που μεταφέρονται από τρένα από την Κίνα προς την Ευρώπη.
Η χώρα λειτουργεί επίσης ως ένα είδος μαζικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής για το «νέο δρόμο του μεταξιού»  καθώς έχει σημαντικά κοιτάσματα  πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ παράλληλα επενδύει σημαντικά κεφάλαια σε ηλιακή, αιολική και πυρηνική ενέργεια.
Η Αστάνα είναι το μοναδικό οικονομικό κέντρο μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, με το διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο της Αστάνα, όπου το χρηματιστήριο της Σαγκάης είναι σημαντικός επενδυτής και απαριθμούνται κινεζικές τράπεζες και επιχειρήσεις.
Ένα συναρπαστικό μίγμα ιδιωτικοποιήσεων και προστατευτισμού είναι επίσης στο παιχνίδι.
Το Samruk Kazyna, το κρατικό  welfare fund  του Καζακστάν, επιδιώκει να μειώσει το μερίδιο της κυβέρνησης στην οικονομία, το οποίο κυμαίνεται από την ενέργεια έως τις τράπεζες, από 90% έως 20%, ακόμη και όταν η Astana κατέστησε σαφές ότι ορισμένα στρατηγικά προϊόντα και βιομηχανίες είναι «κλειστά» στους ξένους, κυρίως κινεζικές, επενδύσεις.
Σε μια έκθεσή του 2018, «Προς μια ευρύτερη Ευρασία: πώς να οικοδομήσουμε ένα κοινό μέλλον;» επικεντρώνεται σε όλα, από τη γεωπολιτική οικονομία και την αναγέννηση της Κεντρικής Ασίας μέχρι τους κινδύνους γεωπολιτικής και ασφάλειας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια νέα έκθεση σχετικά με τους παγκόσμιους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρασία.



Το Ευρασιατικό Νταβός

Υπάρχει επίσης αρκετή συζήτηση για το πώς θα ανακατανείμει η εξασθενημένη «φιλελεύθερη τάξη της Δύσης», δίπλα στην παγίωση της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Αυτές οι ανησυχίες δεν συζητούνται μόνο από τις δυσαρεστημένες δυτικές ελίτ που συγκεντρώθηκαν στο Νταβός.
Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο θέμα που μελέτησε το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Πολιτικής στην Astana, το οποίο λειτουργεί υπό τον Πρόεδρο Nazarbayev.
Υποστηριζόμενο από το  International Strategy Partners Group, το Ινστιτούτο διενήργησε έρευνα μεταξύ 1.000 στελεχών σε 60 χώρες και 30 διεθνείς εμπειρογνώμονες για να διαπιστώσει πώς η Ευρασία μπορεί να προλάβει τις ακραίες προκλήσεις του νέου μεγάλου παιχνιδιού, όπως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, το γεωπολιτικό και πυρηνικό αδιέξοδο των ΗΠΑ-Ρωσίας, την  μετατόπιση της σκακιέρας στην Μέση Ανατολή, την άνοδο των εθνοτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων, την αδυσώπητη πορεία τεχνολογίας υψηλής τεχνολογίας και την τρομερή υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο νούμερο ένα κίνδυνος για την Ευρασία θεωρήθηκε ως η κλιμάκωση της στρατιωτικής και πολιτικής αντιπαράθεσης των ΗΠΑ-Κίνας, ακολουθούμενη στενά από την αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Εν τω μεταξύ, ο προστατευτισμός ήταν το βασικό μέλημα για το 56% των ερωτηθέντων.
Ο Evgeny Buzhinsky, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Ρωσίας, υπογράμμισε πως η περαιτέρω κλιμάκωση του της αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ρωσίας θα μπορούσε «να οδηγήσει σε ένοπλη αντιπαράθεση όχι μόνο με τη χρήση συμβατικών μέσων καταστροφής αλλά και με μια πυρηνική σύγκρουση».
Ο Buzhinsky προσπάθησε επίσης να καταστήσει σαφές ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ξεκινήσει έναν αγώνα εξοπλισμών, λέγοντας ότι η Ρωσία εμμένει σταθερά στην αρχή της «λογικής επάρκειας».
Η έκθεση της Astana δείχνει λεπτομερώς τα «πρώτα συμπτώματα κρίσης των παγκόσμιων θεσμών».
Ωστόσο, παράλληλα, υπάρχει μια τάση σε ορισμένα δυτικά γεωγραφικά πλάτη να ερμηνεύεται η κρίση ως αποτέλεσμα που απορρέει από την άνοδο αυτού που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ασιατικός ιμπεριαλισμός.
Η εξέλιξη στο μέτωπο της Συρίας,  ότι το σχέδιο επέκτασης του Προέδρου της Τουρκίας T. Erdogan θα πρέπει να εξαλειφθεί ουσιαστικά, καθώς πρέπει να ταιριάζει με τη γεωπολιτική εμβέλεια μιας άλλης πρώην αυτοκρατορίας, τη Ρωσία, καθώς και με μια αντίδραση από τον αραβικό κόσμο.
Δεν υπάρχει νεο-οθωμανικός τρόπος που η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ιορδανία, ο Λίβανος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεταξύ άλλων, είναι τώρα υπέρ της επιδιόρθωσης της πρώην κατακερματισμένης σχέσης τους με τη Δαμασκό.
Μπορεί να γίνει λόγος για το ότι ο Erdogan μπορεί να στοχεύει σε μια νέα μάρκα «Ευρασιανισμού», ακριβώς όπως οι ρώσοι διανοούμενοι έχουν αναπτύξει την έννοια της Ευρύτερης Ευρασίας, όπου η έννοια του Russkii Mir (Ρωσικός κόσμος) επεκτείνεται με έναν περιεκτικό, γεωοικονομικό και γεωπολιτικό τρόπο , και όχι ως μορφή κυριαρχίας.
Η Ρωσία είναι, εξάλλου, ένας εκ των πραγμάτων υπερεθνικός πολιτισμός, όχι ένα απλό έθνος-κράτος, ακριβώς όπως η Κίνα είναι ένα de facto «πολιτισμικό κράτος».
Η ρωσική κουλτούρα βασιλεύει σε ολόκληρη την Κεντρική Ασία, όπου η ρωσική, και στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι το lingua franca.
Ο Erdogan θα μπορούσε να κάνει χειρότερα από ό, τι να επενδύσει σε μια παρόμοια, περιεκτική ιδέα, στην οποία ενσωματώνονται όλοι οι τουρκόφωνοι  λαοί στην Κεντρική Ασία.
Με λίγα λόγια, οι συγκρίσεις με την παραμονή του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, όσον αφορά την Ευρασία, είναι πρόωρες.
Οι συζητήσεις στην Αστάνα δείχνουν ότι η μελλοντική πορεία είναι πολυδιάστατη, πολυπολιτισμική και πολυπολική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης