Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κοντά σε υψηλό 7 μηνών ο χρυσός - Άνοδος 0,4% στα 1.303,10 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Κοντά σε υψηλό 7 μηνών ο χρυσός - Άνοδος 0,4% στα 1.303,10 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε με άνοδο 0,4% ή 5 δολ., στα 1.303,10 δολ. ανά ουγγιά
Με νέα κέρδη έκλεισε σήμερα (28/1/2019) ο χρυσός, ανερχόμενος κοντά σε υψηλό επτά μηνών, με τα «βλέμματα» των επενδυτών να στρέφονται στην πρώτη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακή Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για το 2019, αλλά και στην έναρξη του νέου γύρου εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασής της, που ξεκινά αύριο, η Fed αναμένεται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική, μετά την αύξηση επιτοκίων που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα.
Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός πως η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ έχει υποδείξει ότι θα προχωρήσει σε δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων το 2019, ορισμένοι αξιωματούχοι έχει υιοθετήσει έναν πιο μετριοπαθή τόνο κατά το τελευταίο διάστημα.
Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στον νέο γύρο των εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνας εντός της εβδομάδας, καθώς οι δύο πλευρές προσπαθούν να προχωρήσουν σε συμφωνία πριν από την 1η Μαρτίου.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν επιτύχει «μεγάλη πρόοδο» στις μεταξύ τους συνομιλίες, ενώ, από την πλευρά του, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Wilbur Ross, τόνισε ότι η χώρα απέχει «μίλια μακριά» από την επίτευξη μίας συμφωνίας με την Κίνα.
Την ίδια ώρα, η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ ώθησε τους επενδυτές στην ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, συμφώνησε με τους ηγέτες του Κογκρέσου για τον προσωρινό τερματισμό του κυβερνητικού shoutdown, και συγκεκριμένα για τρεις εβδομάδες, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις που αφορούν την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε με την επιβολή ενός ακόμα shutdown εάν δεν υπάρξει μία «δίκαιη συμφωνία» με το Κογκρέσο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», o Trump δήλωσε ότι ένα νέο shutdown αποτελεί σίγουρα μία επιλογή, ενώ εκτίμησε ότι οι πιθανότητες μιας συμφωνίας για τη χρηματοδότηση του τείχους διαμορφώνονται κάτω από 50%.
«Το γεγονός ότι κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ξανά "ανοιχτή" αποτελεί μία ανακούφιση, αλλά η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αποφύγουμε άλλο ένα shutdown στις 15 Φεβρουαρίου, και οι συζητήσεις μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών τις επόμενες τρεις εβδομάδες είναι κρίσιμες», ανέφερε σε σχόλιό της η Mizuho Bank, προσθέτοντας ότι οι εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας αναμένεται να βρεθούν στο προσκήνιο την τρέχουσα εβδομάδα.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με άνοδο 0,4% ή 5 δολ., στα 1.303,10 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,1% στις 95,7 μονάδες, ενώ το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, στο 1,144 δολ.
Σημειώνεται ότι η πτώση του δολαρίου τείνει να προσφέρει ώθηση στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά φθηνότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι στο σύνολο της περασμένης εβδομάδας, ο χρυσός σημείωσε άνοδο άνω του 1%.
Οι επενδυτές αναμένουν αυτή την εβδομάδα ορισμένα σημαντικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς και τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), η διήμερη συνεδρίαση της οποίας ξεκινά αύριο.
Ειδικότερα, την Τετάρτη (30/1) αναμένονται τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ενώ την Παρασκευή (1/2) αναμένεται να δημοσιευθούν τα στοιχεία Ιανουαρίου για την απασχόληση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης