Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ανοίγει 29/1 το βιβλίο προσφορών στο 5ετές ομόλογο, το ΧΑ -0,41% στις 630 μον. – Ισχυρές πιέσεις σε Τιτάνα -5% και Alpha -4%

Ανοίγει 29/1 το βιβλίο προσφορών στο 5ετές ομόλογο, το ΧΑ -0,41% στις 630 μον. – Ισχυρές πιέσεις σε Τιτάνα -5% και Alpha -4%
Στις αγορές η Ελλάδα, με την έκδοση 5ετούς ομολόγου με στόχο να αντληθούν 2-2,5 δισ με επιτόκιο 3,5% - Στο αρνητικό επίκεντρο Tιτάνας και Alpha
(upd18)Έντονη νευρικότητα σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες οι οποίες κινήθηκαν με έντονη μεταβλητότητα ενώ ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στην Alpha Bank -4% και με χαμηλό ημέρας -5,39%.
Ανάλογη ήταν και η συμπεριφορά των υπολοίπων τραπεζών, με την Εθνική να κλείνει αμετάβλητη ενώ τα ενδοσυνεδριακά της κέρδη έφτασαν το +4,90%, την Eurobank +2% με υψηλό ημέρας +4,90% ενώ η Πειραιώς έκλεισε στο -1,36% στα χαμηλά της ημέρας. 
Αύριο 29/1 ανοίγει το βιβλίο προσφορών στο 5ετές ομολόγο με στόχο να αντληθούν 2 ή 2,5 δισεκ. ευρώ .
Ήδη, οι ανεπίσημες προσφορές φθάνουν τα 2,5 δισεκ. και με βάση ενδείξεις θα προσφερθούν από τους επενδυτές 5 με 5,5 δισεκ. ευρώ ενώ αναμένεται αύριο αργά το απόγευμα να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Από την άλλη η συνεδρίαση επισκιάστηκε από την αποτυχία της δημόσιας πρότασης του Τιτάνα, με την μετοχή να κλείνει στο -5,38%.
Ειδικότερα στον Τιτάνα προσφέρθηκε το 92% των προνομιούχων και το 87% των κοινών έναντι του ελάχιστου 90% ώστε να προχωρήσει το πλάνο μεταφοράς της έδρας στο Βέλγιο και ο όμιλος να εισαχθεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες ενώ η διοίκηση του Τιτάνα αποδίδει την αποτυχία στις αρνητικές διεθνείς συγκυρίες.
Και ενώ σήμερα, καταβάλεται η πρώτη προσπάθεια για την έκδοση ομολόγου στην μεταμνημονιακή περίοδο, ωστόσο είναι εμφανής η αντικειμενική αδυναμία έκδοσης μακροπρόθεσμου χρέους δηλαδή 10ετούς ομολόγου αναφοράς λόγω υψηλών επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ επίκειται αναβάθμιση από την Moody’s  την 1 Μαρτίου 2019 κατά 1 κλίμακα σε Β2 από Β3 ενώ η Fitch που θα προηγηθεί στις 8 Φεβρουαρίου δεν θα αναβαθμίσει την κλίμακα αξιολόγησης της Ελλάδας καθώς ήδη βρίσκεται στην υψηλότερη ΒΒ- αλλά θα μεταβάλλει τις προοπτικές outlοοk από ουδέτερες σε θετικές.
Πάντως δεν αποκλείεται να δούμε και έκτακτες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Σήμερα καταγράφεται βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 4,04% ενώ οριακή επιδείνωση καταγράφεται στο ιταλικό 10ετές στο 2,70% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 134 μονάδες βάσης...
Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Dax στην Γερμανία -0,65%, τον FTSE MIB στο Μιλάνο -1% ενώ ισχυρές πιέσεις δέχεται και ο Dow Jones στην Wall Street -1,25% με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας, το Brexit, ενώ αναμένουν τις αποφάσεις της Federal Reserve στις ΗΠΑ καθώς η διήμερη συνεδρίαση της ξεκινά αύριο. 
Στα της αγοράς, οι τράπεζες επέστεψαν στην προβληματική τους εικόνα παρά τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη, ενώ σύμφωνα με την Moody's, τα NPEs ασκούν μεγάλες πιέσεις στη φερεγγυότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών. 
Ειδικότερα σύμφωνα με την σημερινή ανάλυση της, Eurobank και Εθνική βρίσκονται σε καλύτερη θέση για τη μείωση των NPEs έως το 2021 ενώ η Alpha Bank έχει την καλύτερη κεφαλαιακή βάση.
Σε αντίθεση με τον επικεφαλή του SSM A. Enria που ήταν πιο διαλλακτικός στην πρώτη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών στην Γερμανία, ο Γενικός Διευθυντής του SSM R. Quintana ζήτησε να φέρουν οι ελληνικές τράπεζες πιο γρήγορα αποτελέσματα  και αυτό μεταφράζεται σε πιο εμπροσθοβαρείς λύσεις.
Από την άλλη είναι προφανές ότι ο SSM αναγνωρίζει και το μέγεθος του προβλήματος αλλά και την αδυναμία άμεσης επίλυσης του, καθώς επιθετικές εμπροσθοβαρείς λύσεις θα προκαλέσουν σοβαρή δαπάνη κεφαλαίων σε ένα τραπεζικό σύστημα όπως το ελληνικό…που δεν διαθέτει πραγματικό απόθεμα ασφαλείας.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 σημειώθηκαν μεικτές τάσεις με χαμηλές συναλλαγές, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ, Viohalco, Lamda, Jumbo ενώ πτωτικά έκλεισαν Τιτάν, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ... 
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 630 μοινάδες με στήριξη την ζώνη των 605-615 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 580 - 590 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 635-650 μονάδων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,41% στις 630 μονάδες έχοντας υψηλό στις 636,56 μονάδες και χαμηλό στις 629,42 μονάδες
Σε χαμηλά επίπεδα κινείται ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο. 
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 30,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών 4,16 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 18,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 12,7 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,1 εκατ. ευρώ και όγκου 1,8 εκατ.τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 1,49 εκατ. τεμάχια αξίας 1,47 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ 135 χιλ. τεμάχια αξίας 1,47 εκατ. ευρώ.
Η ΕΧΑΕ 99,9 χιλ. τεμάχια αξίας 366 χιλ. ευρώ, η Motor Oil 20 χιλ. τεμάχια αξίας 429 χιλ. ευρώ και η Grivalia 50 χιλ. τεμάχια αξίας 425 χιλ. ευρώ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,33% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,03%.
Στο πρώτο πεντάλεπτο της συνεδρίασης και με την ισχυρή πτώση του Τιτάνα λόγω της αποτυχίας της δημόσιας πρότασης ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,50% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο -0,22%.
Περί τις 13:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με κερδη που έφτασαν έως +5%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +3,29% ενώ ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,51% μισή ώρα αργότερα.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, κορυφώθηκαν οι ισχυρές πιέσεις στην Alpha -5% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε εκ νέου χαμηλό ημέρας -2,03% παρασύροντας και τον Γενικό Δείκτη στο -0,62%
Στις δημοπρασίες περιορίστηκαν οι απώλειες στις τράπεζες και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στην πρώτη στήριξη των 630 μονάδων.
 
Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Μετά την προσβλητική συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό η κυβέρνηση Τσίπρα θα επιχειρήσει στροφή σε οικονομία και τράπεζες για να καρπωθεί πολιτικά οφέλη.
Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με εργαλείο τον κατώτατο μισθό προσπαθεί να «μαζέψει» τη μεγάλη ζημιά που έκανε η Συμφωνία των Πρεσπών για την κυβέρνησή του.
Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε σήμερα αύξηση 10,9% για τον κατώτατο μισθό και 27,5% για τους νέους που αμείβονταν μέχρι πρότινος με 510 ευρώ μηνιαίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεσμοί δεν είχαν δει με καλό μάτι τις προτάσεις της επιτροπής του υπουργείου Εργασίας για αυξήσεις από 5% έως 10%, θεωρώντας ότι αν εφαρμοστούν θα χαθεί το πλεονέκτημα στην ανταγωνιστικότητα ενώ είχαν αναφέρει ότι η αύξηση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 7,5%.  
Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν από τους θεσμούς για τα αποτελέσματα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης
Οι καθυστερήσεις, που εντόπισαν οι δανειστές, στην εφαρμογή 16 ανελαστικών μεταρρυθμίσεων βάζουν την Ελλάδα στο κάδρο του Euro Working Group (EWG), που συνεδριάζει αυτή την Πέμπτη (31/1/2019) για να προετοιμάσει το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου.
Η ελληνική πλευρά δύσκολα θα αποφύγει τις συστάσεις των Ευρωπαίων τεχνοκρατών για τήρηση όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.
Από την άλλη, την θέση πως η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη και πως είναι σαφής η τάση πως επιστρέφει στις αγορές διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis.
Αναφερόμενος στα τρία προγράμματα προσαρμογής υποστήριξε πως η χώρα έχει εφαρμόσει μια μεγάλη μεταρρυθμιστική ατζέντα ενώ επισήμανε ότι τα κόκκινα δάνεια είναι το «τρωτό» σημείο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
Διαβεβαιώσεις ότι δεν επιθυμεί μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία παρείχε η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Theresa May σε στελέχη της κυβέρνησης της όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα The Sun.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η May ανέφερε σε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης της ότι δεν είναι ακόμη έτοιμη να αποκλείσει το λεγόμενο no-deal Brexit δημόσια, για να μη χάσει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό της χαρτί.
Ένα βήμα πριν από τον εμφύλιο βρίσκεται η Βενεζουέλα μετά το διχασμό που κλιμακώνεται μεταξύ του λαού και του στρατού, που εμφανίζεται να υπερασπίζεται ακόμη τον πρόεδρο Nicolas Maduro, ο οποίος απορρίπτει τα τελεσίγραφα της Δύσης.
Σε νέες διαδηλώσεις για την ερχόμενη Τετάρτη 30/1 και για το Σάββατο 2/2 καλεί ο αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας J. Guaido με κύριο αίτημα να προκηρυχθούν νέες, ελεύθερες εκλογές.
Την ίδια ώρα απορρίπτει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro το τελεσίγραφο της Δύσης να προκηρύξει προεδρικές εκλογές εντός οκτώ ημερών και τόνισε, πως ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Juan Guaido παραβίασε το σύνταγμα, με το να αυτοανακηρυχθεί ως ηγέτης της χώρας.

Με μεικτά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,65%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες -0,18% στις 2.596,98 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακή άνοδο +0,02% στις 27574 μονάδες

Με αρνητικά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,65%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,80%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,20% ενώ ο FTSE 100 με απώλειες -0,90%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται πτωτικά -1,25%, ο S&P 500 κινείται στο -1%, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες -1,25% ενώ το ETF GREC βρίσκεται στο -0,47% ( 7,14 δολ. ).

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες  με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στην Alpha Bank -4% 
 
Μεικτές τάσεις σημειώθηκαν στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Alpha Bank και Πειραιώς ενώ ανοδικά έκλεισε η Eurobank και αμετάβλητη η Εθνική. 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,96 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 878 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9350 ευρώ με πτώση -4% με όγκο 4,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 17/01/2019 στο 0,91 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 18/01/2019 στα 0,8825 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,5820 ευρώ με πτώση -1,36% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 254 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 28/01/2019 στα 0,5820 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,58 ευρώ πραγματοποιήθηκε στις 25/01/2019.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,51 ευρώ με άνοδο +2% με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,11 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,1740 ευρώ με πτώση -2,98% και κεφαλαιοποίηση 524 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1044 ευρώ με πτώση -2,06%, με όγκο 132  χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 48 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 12,85 ευρώ με άνοδο +1,18% και κεφαλαιοποίηση 255 εκατ. ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές – Πιέσεις στον Τιτάνα

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ, Viohalco,  Lamda, Jumbo. 
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Τιτάν, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ. 
H Coca Cola έκλεισε στα 29,16 ευρώ με άνοδο +0,14% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,84 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,91 ευρώ με πτώση -1,18% και αποτίμηση 5,35 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,34 ευρώ με πτώση -0,74% και αποτίμηση 311 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5040 ευρώ με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 350 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,60 ευρώ με άνοδο +0,58% και αποτίμηση 2,74 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,54 με πτώση -5,38% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,62 ευρώ με πτώση -1,04% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,60 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,07 ευρώ με πτώση -1,47% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,10 ευρώ με άνοδο +0,71% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,52 ευρώ με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 863 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,31 ευρώ με άνοδο +0,70% και με την κεφαλαιοποίηση στα 223 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0697 ευρώ αμετάβλητη με την κεφαλαιοποίηση 66 εκατ. ευρώ

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,04% και στην Ιταλία 2,70% με διαφορά spread 134 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,04% ενώ οριακή επιδείνωση καταγράφει το Ιταλικό 10ετές στο 2,70%.
Στις αγορές η Ελλάδα σήμερα 28/1 με 5ετές στο 3,50% για 2 ή 2,5 δισ με προσφορές 5,5 δισ. ευρώ 
Το επιτόκιο αυτό είναι προφανώς καλύτερο από την πρώτη έκδοση 5ετούς ομολόγου από την κυβέρνηση Τσίπρα που είχε επιτόκιο 4,625% αλλά και από την έκδοση επί πρωθυπουργίας Σαμαρά τον Απρίλιο 2014 όπου είχε επιτευχθεί επιτόκιο 4,95%.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν οριακά εσχάτως τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 134 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,5% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,84 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,73%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,07 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,83% με απόδοση αγοράς 2,86% και απόδοση πώλησης 2,80%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,87 μονάδες βάσης και απόδοση 3%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 98,44 μονάδες βάσης και απόδοση 3,67% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 97,88 μονάδες βάσης και απόδοση 4,03% με απόδοση αγοράς 4,04% και απόδοση πώλησης 4,02%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 92,87 μονάδες βάσης και απόδοση 4,60%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 89,25 μονάδες βάσης και απόδοση 4,91%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 89,14 μονάδες βάσης και απόδοση 5,01%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 382 μονάδες βάσης από 389 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 423 μονάδες βάσης από 443 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,23% ή 423 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,70%

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,70%.   
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/1/2019 στο 0,22% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,94% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,68% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,25% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,70% με χαμηλό 2,66% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης