Τελευταία Νέα
Διεθνή

World Economic Forum: Σε έναν κόσμο ολοένα και πιο πολωμένο, η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη

World Economic Forum: Σε έναν κόσμο ολοένα και πιο πολωμένο, η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη
Οι Ευρωπαίοι, μάθαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τα περισσότερα, όταν είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό για το μεγαλύτερο καλό
Την υπαρξιακή ανάγκη για μία νέα προσέγγιση και συνεργασία πάνω στα κοινά παγκόσμια προβλήματα, τονίζει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum), με αφορμή τη φετινή συνάντηση στο Davos.
Ο αγώνας  για υπεροχή μας οδηγεί μακριά από την πολυμερή συνεργασία  και κινεί τον κόσμο προς την αντιπαράθεση, την ένταση και τις συγκρούσεις, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Εμείς, οι Ευρωπαίοι, μάθαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τα περισσότερα, όταν είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό για το μεγαλύτερο καλό για όλους και όταν στέκουμε μαζί ενωμένοι και αφοσιωμένοι στις αξίες, τα συμφέροντα και τα οράματά μας.
Καθώς ενισχύουμε το προφίλ της ΕΕ στον τομέα της διπλωματίας και της άμυνας, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις προκλήσεις που επικρατούν γύρω μας.
Η Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων του 2019 αποτελεί ένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο ότι ακόμη και τώρα η ανθρωπότητα έχει την ευκαιρία να μετριάσει τουλάχιστον τις μελλοντικές καταστροφές σε παγκόσμια κλίμακα και δεν πρέπει να βρισκόμαστε σε εφησυχασμό.
Η αναζωπύρωση των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών εντάσεων έχει οδηγήσει σε μια ουσιαστική μετατόπιση της αντίληψής μας για τις σημερινές προκλήσεις και τις «απειλές του αύριο».
Και αποκαλύπτει την ανάγκη για την Ευρώπη και τους συμμάχους της στην άλλη όχθη του Ατλαντικού να αναζωογονήσουν και να ενισχύσουν την πολυμερή τους δράση.
Ως Ευρωπαίοι, αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη μαζί με τους διατλαντικούς συμμάχους μας.

«Να παραμείνουμε υπερατλαντικοί, να γίνουμε πιο Ευρωπαίοι»
 
Το σύνθημα «Να παραμείνουμε υπερατλαντικοί, να γίνουμε πιο Ευρωπαίοι» υπογραμμίζει την κοινή πεποίθηση πολλών ευρωπαϊκών κρατών ότι αναλαμβάνουν ένα μεγαλύτερο και μέρος της επιβάρυνσης για το ΝΑΤΟ από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την ασφάλειά τους.
Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο δεν απαιτούν λιγότερες αλλά πιο σταθερές και αξιόπιστες  σχέσεις συνεργασίας - βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Η Γερμανία θα παραμείνει η κινητήρια δύναμη για την περαιτέρω ολοκλήρωση της Ευρώπης, παράλληλα με τη δέσμευσή της για ενίσχυση του ΝΑΤΟ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του ΟΗΕ, καθώς και των συνεργασιών μας παγκοσμίως.
Επειδή η παγκόσμια ασφάλεια χρειάζεται αξιόπιστες μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, όχι αποσυνδεδεμένες συμφωνίες που στοχεύουν απλώς σε γρήγορες νίκες
Η Ευρώπη που βλέπουμε σήμερα από την Ισλανδία έως την Ουκρανία και από την Πορτογαλία στην Εσθονία είναι πολλαπλών αποχρώσεων:
Οι χώρες που ανήκουν στην ΕΕ και ορισμένες από αυτές και στο ΝΑΤΟ, οι χώρες που είναι ουδέτερες και άλλες που επιδιώκουν να αποτελέσουν μέρος των ευρωατλαντικών δομών.
Ωστόσο, παρακολουθούμε επίσης την άνοδο των ακροδεξιών λαϊκιστικών κινημάτων που στοχεύουν τις φιλελεύθερες και ανοιχτές κοινωνίες μας με απώτερο σκοπό να καταστρέψουν την Ευρώπη.
Επιπλέον, ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν άμεσα τη βούληση της Ρωσίας να ελέγξει την αυτοπροσδιορισμένη ζώνη επιρροής της - ακόμα και με τη στρατιωτική δύναμη.
Αυτή η ιδεολογική νοοτροπία έχει τις ρίζες της στο παρελθόν.
Αυτή είναι η Ευρώπη που βλέπουμε σήμερα, εστιάζοντας όλα τα συμφέροντα και τις πολιτικές γύρω από τις πολύ βασικές αξίες που μοιραζόμαστε: την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το κράτος δικαίου.
Αυτό είναι το κεντρικό κομμάτι της Ευρώπης και πρέπει να το υπερασπιστούμε με όλα τα μέσα: διπλωματικό, οικονομικό, πολιτιστικό και ενδεχομένως, στρατιωτικό.
Η ποικιλομορφία, ο σεβασμός των διαφορετικών πολιτιστικών και ιστορικών ταυτοτήτων, η αποφυγή της παράβασης του κράτους δικαίου, η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπινου όντος - αυτό μας οδήγησε σε μια Ευρώπη που εργάζεται ακατάπαυστα για τη βελτιστοποίηση της ισορροπίας μεταξύ ενότητας και διαφορετικότητας, συμβιβάζοντάς τη εντός και εκτός της ΕΕ.
Αυτή η προθυμία να βρεθεί αμοιβαίο όφελος μέσω συμβιβασμού είναι το μάθημα της ιστορίας της Ευρώπης.
Και αυτό είναι που μπορεί να προσφέρει μια ενωμένη Ευρώπη σε έναν πολωμένο κόσμο με πολύπλευρους κινδύνους.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης