Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ενώ οι τραπεζίτες εμφανίζονται αισιόδοξοι για τα NPEs και την εξυγίανση... οι μετοχές διαλύονται; - Θα δουν και νέα ιστορικά χαμηλά

Γιατί ενώ οι τραπεζίτες εμφανίζονται αισιόδοξοι για τα NPEs και την εξυγίανση... οι μετοχές διαλύονται; - Θα δουν και νέα ιστορικά χαμηλά
Η πτώση των τραπεζικών μετοχών δεν έχει τελειώσει έως ότου απαντηθούν πειστικά τα βασικά προβλήματα του κλάδου.
Μια μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ της πεποίθησης των τραπεζιτών ότι οι στόχοι μείωσης των NPEs θα επιτευχθούν, η εξυγίανση θα είναι επιτυχής και της στάσης των διεθνών επενδυτών που προφανώς πιστεύουν το ακριβώς αντίθετο καταγράφεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Δεν μπορεί από την μια η ΕΚΤ, ο SSM και οι διοικήσεις των τραπεζών να επικοινωνούν ότι η εξυγίανση πάει καλά και ταυτόχρονα οι μετοχές των τραπεζών να σημειώνουν συνεχή ιστορικά χαμηλά.
Είναι ενδεικτικό ότι η Πειραιώς έχει γράψει μόνο το τελευταίο διάστημα 7 φορές νέα ιστορικά χαμηλά και είναι επίσης ενδεικτικό ότι από τα 0,59 ευρώ της τρέχουσας περιόδου στα 6 ευρώ που ήταν η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2015 απαιτείται άνοδος… 1016%....επίπεδα εξωπραγματικά προφανώς;
Την ίδια στιγμή στους κύκλους των short διαρρέονται ότι η μετοχή της Πειραιώς θα μπορούσε να βρεθεί στα 0,38 ή ακόμη και κάτω από 0,30 ευρώ, πρακτικά η Πειραιώς θα χρειαστεί ξανά reverse split.
Η ίδια εικόνα παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις τράπεζες με εξαίρεση την Eurobank που διασώθηκε χρηματιστηριακά λόγω της σχεδιαζόμενης απορρόφησης της Grivalia.
Τι συμβαίνει όμως γιατί υπάρχει αυτή η αναντιστοιχία;
Οι διοικήσεις δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τις αγορές, οι επενδυτές είναι καχύποπτοι και δεν πιστεύουν τις διοικήσεις ή συμβαίνει κάτι άλλο;
Οι αιτίες για τα ιστορικά χαμηλά αποδίδονται στις εξής αιτίες
1)Οι διεθνείς επενδυτές και ειδικά τα funds που σορτάρουν την αγορά και ακόμη περισσότερο τα funds που θέλουν να αγοράσουν ελληνικά προβληματικά δάνεια προκαλούν σκηνικό χάους, πανικού και ασφυξίας.
Είναι το μήνυμα που στέλνουν, εξαναγκάζοντας τις τράπεζες σε εμπροσθοβαρείς λύσεις στην μείωση των προβληματικών δανείων.
2)Οι εμπροσθοβαρείς λύσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε δαπάνη κεφαλαίων, αυτό σημαίνει ότι εάν σήμερα οι τράπεζες εμπροσθοβαρώς αντιμετώπιζαν 30-35 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα θα έπρεπε να δαπανήσουν 5-6 δισεκ. ευρώ.
Η ανάγκη για νέα κεφάλαια θα γίνεται όλο και πιο έντονη το επόμενο διάστημα.
3)Αποτελεί πεποίθηση των short funds όπως το Ocenwood και Lansdowne ότι οι παλαιοί μέτοχοι θα καταστραφούν, θα υποστούν ακραίο dilution δηλαδή θα χάσουν ξανά τα κεφάλαια που επένδυσαν.
Η πιθανότητα επιβεβαίωσης αυτού του σεναρίου είναι πολύ μεγάλη.
4)Οι θεσμοί όπως η ΤτΕ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μέτοχος των τραπεζών και η κυβέρνηση υπέπεσαν – όχι σκόπιμα ή με δόλο προφανώς και όχι – σε ένα μεγάλο λάθος.
Δεν μπορεί να ζητούν από τις τράπεζες να παρουσιάσουν στόχους μείωσης των προβληματικών τους δανείων έως το 2021 και ταυτόχρονα να επεξεργάζονται σχέδια εμπροσθοβαρούς μείωσης των NPEs.
Ξέρετε πως μεταφράζεται αυτό;
ΤτΕ και ΤΧΣ δεν πιστεύουν στην στοχοθεσία των τραπεζών και στην ικανότητα τους να μειώσουν αποφασιστικά τα προβληματικά δάνεια.
Οπότε ΤτΕ και ΤΧΣ έστειλαν λάθος μήνυμα και υποχρεωτικά πλέον πρέπει τουλάχιστον η πρόταση για το APS το Ιταλικό μοντέλο να εφαρμοστεί.
5)Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος.
Δεν πιστεύουν οι περισσότεροι ότι τα υπάρχοντα κεφάλαια των τραπεζών επαρκούν.
Τα 27 δισεκ. κεφάλαια ή 25,5 δισεκ. tangible book δεν επαρκούν για να ολοκληρωθεί η εξυγίανση.
Το σχέδιο της σταδιακής εξυγίανσης μέσω της αύξησης των προβλέψεων ετησίως μπορεί να ελαχιστοποιεί την πιθανότητα νέων κεφαλαίων αλλά έχει αποδοκιμαστεί από τους επενδυτές που θέλουν εξυγίανση άμεσα.

Συμπέρασμα

Το βασικό ερώτημα δεν είναι εάν τελείωσε η πτώση των τραπεζών.
Όχι η πτώση των τραπεζικών μετοχών δεν έχει τελειώσει έως ότου απαντηθούν πειστικά τα βασικά προβλήματα του κλάδου.
Πειστικά σημαίνει ότι και ο πλέον καχύποπτος επενδυτής να πειστεί ότι η λύση βρέθηκε.
Ακόμη είμαστε μακριά από την πραγματική λύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης