Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κλιμακώνεται η ένταση στα Στενά της Ταϊβάν - Με το δάχτυλο στη σκανδάλη ΗΠΑ και Κίνα

tags :
Κλιμακώνεται η ένταση στα Στενά της Ταϊβάν - Με το δάχτυλο στη σκανδάλη ΗΠΑ και Κίνα
Κλιμακώνεται η ένταση στα Στενά της Ταϊβάν - Με το δάχτυλο στη σκανδάλη ΗΠΑ και Κίνα
Για πρώτη φορά μέσα στο 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν δύο πολεμικά τους πλοία να διασχίσουν το Στενό της Ταϊβάν σε μια ακόμη πρόκληση στην πολιτική «One China».
 Φαίνεται ότι το αμερικανικό ναυτικό το έχει κάνει σχεδόν «ρουτίνα», δεδομένου του αριθμού που έχει γίνει αυτή η προκλητική πράξη τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, αυτή τη φορά οι αεροπορικές δυνάμεις της Κίνας ήταν εκεί και με στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου «H6» και αεροσκάφη αναγνωρίσεως παρακολουθούσαν στενά τα αμερικανικά πλοία.
«Η διέλευση των πλοίων από το Στενό της Ταϊβάν καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ σε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε ο ναύαρχος Tim Gorman αναφερόμενος στη διέλευση των πλοίων «USS McCampbell» και «USNS Walter S. Diehl».
«Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα συνεχίσει να λειτουργεί οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο».



Η Ταϊβάν περιέγραψε τη διέλευση των πλοίων από το στενό περίπου 110 μιλίων, όπως ήταν απαραίτητο, για να «εξασφαλίσει την ασφάλεια των θαλασσών και την περιφερειακή σταθερότητα» σύμφωνα με το Reuters.
Η ανταπόκριση της Κίνας ήταν να προειδοποιήσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους να συμμορφωθούν με την αρχή  «One China» επαναλαμβάνοντας την «ανησυχία» για τις αυξανόμενες εντάσεις που προκαλούνται από τέτοιες ενέργειες, σύμφωνα με το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Το Πεκίνο απέστειλε αρκετά βομβαρδιστικά και αεροσκάφη μέσω του καναλιού Bashi, το οποίο χωρίζει την Ταϊβάν από τις Φιλιππίνες, ανέφερε το υπουργείο άμυνας της Ταϊβάν σε ξεχωριστή δήλωση.
Μια παρόμοια κινεζική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (22/1), δήλωσε το υπουργείο.



Ωστόσο η Ταϊβάν, παραμένει ένα σημαντικό σημείο ανάφλεξης για κλιμάκωση μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον, δεδομένης της πρόσφατης αποχαρακτηρισμένης έκθεσης του Πενταγώνου που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, τονίζοντας τα φιλόδοξα σχέδια εκσυγχρονισμού της αμυντικής τεχνολογίας της Κίνας, που καθοδηγούνται κυρίως από το μακροχρόνιο συμφέρον του Πεκίνου να αναγκάσει τελικά την επανένωση της Ταϊβάν με την ηπειρωτική χώρα προσπάθεια της Ταϊβάν να δηλώσει την ανεξαρτησία της. "



Η έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας της Κίνας αναφέρει επίσης ότι «η πρόβλεψη του Πεκίνου ότι οι ξένες δυνάμεις θα παρενέβαιναν σε ένα σενάριο της Ταϊβάν οδήγησε το Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό να αναπτύξει μια σειρά συστημάτων για την αποτροπή και την άρνηση της προβολής ξένων περιφερειακών δυνάμεων».
Ειδικότερα, η έκθεση εκδόθηκε τον ίδιο μήνα που ο Πρόεδρος Xi Jinping έδωσε ομιλία στις 2 Ιανουαρίου, η οποία πρόσφερε ένα όραμα για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, που αντικρουόμενα κατάφωρα με αυτό που επιθυμεί η Ταϊβάν - δηλαδή περισσότερη αυτονομία, αν όχι πλήρη ανεξαρτησία , όπως επέμεινε επανειλημμένα το κυβερνών κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας.
Αν και η παραίτηση από κάποιες από τις ελευθερίες τους μπορεί να φανεί τρομακτική, ο Xi προσπάθησε να διαβεβαιώσει την Ταϊβάν ότι δεν έχει  «τίποτα να φοβηθεί» από την επανένωση με την Κίνα - και ότι θα απολαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ευημερία κάτω από «μία χώρα, δύο συστήματα».
Και ενώ ο πρόεδρο Xi δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να δώσει στην Ταϊβάν «ευρύ περιθώριο» για ειρηνική επανένωση, η Κίνα δεν θα ανεχόταν απολύτως «οποιαδήποτε μορφή αποσχιστικών δραστηριοτήτων».
Ενώ η Ταϊβάν είναι ικανοποιημένη με το υπάρχον status quo, το Πεκίνο αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο – κάτι που αποδεικνύεται από την αδιάκοπη στρατιωτική στάση της Κίνας στα στενά της Ταϊβάν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης