Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η σύνοδος του συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας απέτυχε να υπερβεί το αδιέξοδο για τους πυραύλους της Μόσχας

tags :
Η σύνοδος του συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας απέτυχε να υπερβεί το αδιέξοδο για τους πυραύλους της Μόσχας
Η σύνοδος του συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας απέτυχε να υπερβεί το αδιέξοδο για τους ρωσικούς πυραύλους
Το ΝΑΤΟ και η Ρωσία δεν κατάφεραν σήμερα να επιλύσουν μια διαμάχη για ένα νέο ρωσικό σύστημα πυραύλων το οποίο σύμφωνα με τους Δυτικούς συμμάχους συνιστά απειλή για την Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έρχεται πιο κοντά η αποχώρηση της Ουάσινγκτον από μια συμφωνία-ορόσημο για τον έλεγχο των εξοπλισμών.
Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 29 μελών του ΝΑΤΟ επανέλαβαν την έκκλησή τους στον ανώτατο διπλωμάτη της Μόσχας στη Συμμαχία ώστε η Ρωσία να καταστρέψει ένα σύστημα πυραύλων κρουζ, οι οποίοι μπορούν να φέρουν πυρηνική κεφαλή, πριν από την προθεσμία της 2ας Φεβρουαρίου.
Εάν δεν επιτευχθεί αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αρχίσουν την εξάμηνη διαδικασία για την αποχώρηση από τη Συνθήκη του 1987 για την κατάργηση των πυρηνικών δυνάμεων μέσου και μικρού βεληνεκούς ((INF), έχοντας ενημερώσει ότι θα το κάνουν στις αρχές Δεκεμβρίου και κατηγορώντας τη Μόσχα ότι την παραβιάζει.
Η Ρωσία αρνείται ότι παραβιάζει τη συνθήκη.
«Η συνθήκη αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ J. Stoltenberg.
«Το ταχύτερο που η Ρωσία θα επανέλθει στη συμμόρφωση, το καλύτερο.
Η συνθήκη δεν έχει αξία αν δεν τηρείται, το πρόβλημα είναι οι ρωσικοί πύραυλοι στην Ευρώπη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.
Αν και ο Στόλτενμπεργκ περιέγραψε τη συνάντηση ως επαγγελματική, είπε πως η Ρωσία δεν έδειξε καμία προθυμία να συμβιβαστεί.
Όμως τόσο εκείνος όσο και ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γερμανία, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να επιτευχθεί διπλωματική πρόοδος κατά τη διάρκεια της εξάμηνης διαδικασία αποχώρησης.
Η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία και η Κίνα -τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών- αναμένεται να συναντηθούν στο Πεκίνο στις 30 Ιανουαρίου για να συζητήσουν τον έλεγχο των εξοπλισμών, δήλωσαν διπλωμάτες στο πρακτορείο Reuters.
Όμως δεν είναι σαφές αν η συνθήκη INF θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.
Η Ρωσία κατηγορείται ότι αναπτύσσει μέσου βεληνεκούς πυραύλους κρουζ που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και να πλήξουν ευρωπαϊκές πόλεις, παραβιάζοντας τη συνθήκη που επιτεύχθηκε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και απομάκρυνε αυτούς τους πυραύλους από την Ευρώπη.
Ωστόσο το Κρεμλίνο, το οποίο αυτή την εβδομάδα έδειξε τους πυραύλους του σε ξένους στρατιωτικούς επιτετραμμένους στη Μόσχα, υποστηρίζει πως το μικρό βεληνεκές των πυραύλων τούς θέτουν εκτός της συνθήκης INF. Υποστηρίζει πως οι πύραυλοι Novator 9M729/SSC-8 έχουν ανώτατο βεληνεκές 480 χλμ.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ λένε πως δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή επειδή οι πύραυλοι έχουν επιδειχθεί δημόσια μόνον «σε στατική έκθεση» η οποία δεν δίνει καμία ένδειξη για το βεληνεκές τους.
Η συνθήκη του 1987 απαιτεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσαία «να μην κατέχουν, παράγουν η εκτοξεύσουν πρώτοι» έναν εκτοξευόμενο από το έδαφος πύραυλο κρουζ με ικανότητα βεληνεκούς από 500 έως 5.500 χλμ. «ή να κατέχουν ή να παράγουν εκτοξευτήρες τέτοιων πυραύλων».
Στο τελευταίο επεισόδιο εντάσεων Ανατολής-Δύσης που έχουν βαθύνει τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας, η Ρωσία κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι επινοούν ένα ψεύτικο πρόσχημα προκειμένου να εγκαταλείψουν μια συνθήκη από την οποία θέλουν να φύγουν έτσι κι αλλιώς έτσι ώστε να αναπτύξουν νέους πυραύλους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης