Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αμηχανία και κόπωση στο ΧΑ +0,15% στις 633 μον. με την Πειραιώς σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,58 ευρώ – Βελτίωση στα ομόλογα 4,09%

Αμηχανία και κόπωση στο ΧΑ +0,15% στις 633 μον. με την Πειραιώς σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,58 ευρώ –  Βελτίωση στα ομόλογα 4,09%
Έντονη νευρικότητα στις τράπεζες – Στο επίκεντρο η Πειραιώς με νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό χαμηλό
(upd16)Έντονη νευρικότητα σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες, ειδικότερα τις πιέσεις που δέχθηκε η Πειραιώς -3,28% με νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό χαμηλό στα 0,58 ευρώ.
Στις δημοπρασίες, έκλεισαν με οριακή πτώση Εθνική -0,52% και Eurobank -0,20% ενώ αμετάβλητη η Alpha Bank.
Εμφανής ήταν η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να υπερβεί την πρώτη ζώνη αντίστασης των 635 μονάδων καθώς δεν ήταν υποστηρικτική η συναλλακτική δραστηριότητα η οποία κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα.
Είναι ενδεικτικό ότι η Πειραιώς ότι ενώ είχε καταγράψει στην έναρξη της συνεδρίασης ιστορικό χαμηλό και στην συνέχεια ανέκαμψε, ωστόσο μία ώρα πριν το κλείσιμο της αγοράς επανήλθε με νέο ιστορικό χαμηλό.

Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν και η διακύμανση της Εθνικής με υψηλό ημέρας +5,70% και χαμηλό -3,01% ακολουθώντας την χθεσινή αντίστοιχη εικόνα.
Από την άλλη, κατηγορηματικά διαψεύδονται από την διοίκηση της Eurobank τα σενάρια που κυκλοφορούν από ορισμένους κύκλους ότι επίκειται reverse split στη μετοχή 
Η αποκλιμάκωση στα ελληνικά ομόλογα οφείλεται στην αναμενόμενη έκδοση 5ετους ομολόγου που ενώ ήταν να εκδοθεί στις 29 Ιανουαρίου μετατίθεται σύμφωνα με πληροφορίες στις 5 Φεβρουαρίου ή λίγο αργότερα.
Σήμερα καταγράφεται άνοδος στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 4,09% και το ιταλικό 10ετές  στο 2,66% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 143 μονάδες βάσης...
Με ισχυρά κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι εξελίξεις στο Brexit, τα ισχυρά αποτελέσματα από αμερικανικές εταιρείες, αλλά και οι ελπίδες για επίλυση του κυβερνητικού shutdown στις ΗΠΑ αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης με τον DAX στην Γερμανία +1,50% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,20%.
Η απαξίωση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις ελληνικές τράπεζες συνεχίζεται, με τους μετόχους να έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή ενώ πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει ορισμένες παραμέτρους ανέφερε στο bankingnews ότι εντός των επόμενων δύο ετών το fund Paulson θα πουλήσει τις συμμετοχές στην Ελλάδα ειδικά στην Πειραιώς και Alpha bank στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επενδυτικής αναδιάρθρωσης ενώ πηγές τόσο στην Alpha bank όσο και στην Πειραιώς που ερωτήθηκαν για το θέμα δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τα σχέδια των μετόχων τους.
Σημειώνεται ότι οι  επενδυτικές θέσεις που κατέχει στην Πειραιώς είναι 9,23% και στην Alpha bank 7,32%.
Συνάντηση είχαν σήμερα 25 Ιανουαρίου οι έλληνες τραπεζίτες με τον νέο επικεφαλής του SSM Α. Enria με επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια και βεβαίως την ασφυκτική πίεση που έχει ασκηθεί στις μετοχές των τραπεζών.
Mε βάση τις πρώτες πληροφορίες ο SSM αναμένει την τελική πρόταση της Ελλάδος για τα NPEs που θα είναι το APS ή ιταλικό μοντέλο με τιτλοποιήσεις και εγγυήσεις και ζήτησε περισσότερη ταχύτητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος των NPEs ύψους 84 δισεκ. 
Στις υπόλοιπες, μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με χαμηλές συναλλαγές,την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ, Grivalia, Jumbo ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν  ΔΕΗ, Lamda, Sarantis.
Λήγει σήμερα η δημόσια πρόσφορά λήγει σήμερα ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών της Titan Cement International στο Euronext Βρυξελλών, στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στο Euronext Παρισίων αναμένεται να ξεκινήσει στις 31 Ιανουαρίου του 2019.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 633 μονάδες με στήριξη την ζώνη των 605-615 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 580 - 590 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 635-650 μονάδων.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,15% στις 633 μονάδες έχοντας υψηλό στις 637,55 μονάδες και χαμηλό στις 629,76 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 29 εκατ. ευρώ, ο όγκος 21 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 17,5 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 1,5 εκατ. ευρώ και όγκου 495 χιλ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 300 χιλ. τεμάχια αξίας 300 χιλ. ευρώ, Η Grivalia 40 χιλ. τεμάχια αξίας 340 χιλ. ευρώ, ο Sarantis 55 χιλ. τεμάχια αξίας 399 χιλ. ευρώ  και η ΜΛΣ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 456 χιλ. ευρώ.s


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,93% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,17%
Περί τις 12:00, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική με κερδη που έφτασαν έως +5,70%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +3,55% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,82% 
Λίγο μετά τις 16:00, μετά από έντονη μεταβλητότητα στις τράπεζες επέστεψαν οι ισχυρές πιέσεις ειδικότερα στην Πειραιώς έως -4,92% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,49% παρασύροντας και τον Γενικό Δείκτη στο -0,41%.
Στις δημοπρασίες, με αγοράστικες παρεμβάσεις στις τράπεζες  οι οποίες μηδένισαν σχεδόν τις απώλειες τους, πλην της Πειραιώς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά με οριακό θετικό πρόσημο.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Σφοδρή ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία με 153 «ναι», 143 «όχι» και ένα «παρών» κυρώθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο παρά το γεγονός ότι η καθολική πλειοψηφία της κοινωνίας,  διάκειται ξεκάθαρα αρνητικά.
Ίσως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια κυβέρνηση κατ΄ επίφαση αριστερή παραβιάζει τις βασικές αρχές της δημοκρατίας που είναι η πλειοψηφία καθώς το 70% των ελλήνων είναι ξεκάθαρα κατά της απαράδεκτης συμφωνίας των Πρεσπών και μόλις το 12% με 15% τάσσεται υπέρ της συμφωνίας για την αλλαγή του ονόματος σε Βόρειο Μακεδονία.
Ολοκληρώθηκε ο δεύτερος μεταμνημονιακός έλεγχος του ελληνικού προγράμματος χωρίς όμως κυβέρνηση και δανειστές να βρουν κοινά σημεία σε μείζονα θέματα αυτής αξιολόγησης όπως είναι διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη - Σταθάκη και το ποσοστό αύξησης στον κατώτατο μισθό.
Αναμένεται να υπάρξει και κοινή ανακοίνωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενώ για τις εξελίξεις θα ενημερωθούν και οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών στη σύνοδο του EuroWorking Group της 31ης Ιανουαρίου.
Οι 16 δράσεις που εκκρεμούν στο πλαίσιο της δεύτερης μετα-προγραμματικής αξιολόγησης, θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ όπως σχετικά σημείωσε ο προηγούμενος κυβερνητικός παράγοντας «οι δανειστές θα ενοχληθούν αν δεν καλύψει η χώρα μας και τις 16 δεσμεύσεις».  
Οι επαφές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές στις προτάσεις και θέσεις της ελληνικής πλευράς και να υπάρξει χρόνος για να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου η δεύτερη έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας καθώς θα  προηγηθεί γύρω στις 25 Φεβρουαρίου και η έκθεση του ΔΝΤ.
Σχετικά με το Brexit, την ερχόμενη Τρίτη 29/1 η Βουλή των Κοινοτήτων αναμένεται να προχωρήσει σε μια ακόμα ψηφοφορία για το plan B της May ύστερα από τη συντριπτική απόρριψη της συμφωνίας που είχε συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Sun, το Δημοκρατικού Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, θα στηρίξει το plan B με βασική προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα συμπεριλαμβάνει καθαρή ημερομηνία λήξης του λεγόμενου backstop, του μηχανισμού ασφαλείας ο οποίος κατ' ουσία θα διατηρήσει τη Βόρεια Ιρλανδία στην ενιαία αγορά της ΕΕ εάν δεν κλειστεί συμφωνία για το εμπόριο και τα τελωνεία μέχρι το 2021.
Την αισιοδοξία του για την πορεία των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εξέφρασε σήμερα (25/1) ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε διάσκεψη στην Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, ο κ. Mnuchin δήλωσε ότι οι δύο πλευρές «έχουν πραγματοποιήσει μεγάλη πρόοδο στις εμπορικές τους διαπραγματεύσεις», προσθέτοντας παράλληλα ότι προσβλέπει στον νέο γύρο συνομιλιών με το Πεκίνο την ερχόμενη εβδομάδα.
Στα πρόθυρα εμφυλίου η Βενεζουέλα,, καθώς ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Βουλής Juan Guaido αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος και οι ΗΠΑ έσπευσαν να τον αναγνωρίσουν, ενώ ο στρατός της χώρας συνεχίζει να στηρίζει τον δικτάτορα Maduro
Οι ταραχές που ξέσπασαν την Δευτέρα (22/1) και μαίνονται στην Βενεζουέλα, σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν αποτέλεσμα 26 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους

Με κέρδη οι ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +1,05%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη +0,39% στις 2.601,72 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε ανοδικά  +1,65% στις 27568 μονάδες

Με θετικά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +1,50%, ο CAC στο Παρίσι στο +1,10%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται ανοδικά +1,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,40% ενώ ο FTSE 100 με οριακά κέρδη +0,10%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται ανοδικά στο -1,20%, ο S&P 500 κινείται στο +1,05%, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη +1,13% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +0,42% ( 7,16 δολ. ).


Μεικτές τάσεις στις τράπεζες  με χαμηλές συναλλαγές - Στο αρνητικό επίκεντρο η Πειραιώς με νέο ιστορικό χαμηλό. 
 
Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε ηΠειραιώς η οποία σημείωσε ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό χαμηλό με οριακή πτώση Εθνική και Eurobank ενώ αμετάβλητη η Alpha Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,96 ευρώ με πτώση -0,52% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 878 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9740 ευρώ αμετάβλητη με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 17/01/2019 στο 0,91 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 18/01/2019 στα 0,8825 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,59 ευρώ με πτώση -3,28% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 25/01/2019 στα 0,59 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,58 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,50 ευρώ με πτώση -0,20% με όγκο 5,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,09 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,21 ευρώ με πτώση -0,33% και κεφαλαιοποίηση 540 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1066 ευρώ με πτώση -4,31%, με όγκο 130 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 49 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 12,70 ευρώ με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 252 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις σε ΔΕΗ

Με κέρδη έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψανφουν Ελλάκτωρ, Grivalia, Jumbo.
Στον αντίποδα με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν  ΔΕΗ, Lamda, Sarantis.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,12 ευρώ με πτώση -0,31% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,83 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,04 ευρώ με πτώση -0,54% και αποτίμηση 5,41 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,35 ευρώ με πτώση -2,88% και αποτίμηση 313 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,5120 ευρώ με πτώση -0,79% και κεφαλαιοποίηση 351 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,55 ευρώ αμετάβλητος και αποτίμηση 2,72 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,65 με άνοδο +0,73% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,59 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,70 ευρώ με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,60 ευρώ με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,19 ευρώ με άνοδο +0,37% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,00 ευρώ με άνοδο +1,74% και κεφαλαιοποίηση 1,90 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,48 ευρώ με άνοδο +1,80% και κεφαλαιοποίηση 859 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,28 ευρώ με άνοδο +0,71% και με την κεφαλαιοποίηση στα 221 εκατ. ευρώ
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0697 ευρώ με πτώση -0,85% με την κεφαλαιοποίηση 65 εκατ. ευρώ

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,09% και στην Ιταλία 2,66% με διαφορά spread 143 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,09% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,66%.
Η έκδοση του 5ετούς αναμενόταν στις 29 Ιανουαρίου… ωστόσο είναι πιθανό να πάρει παράταση επειδή δεν έχει κλείσει το ζήτημα των NPLs και των τραπεζών με το APS.
Στόχος για το 5ετές είναι 3,50% με 3,60% επιτόκιο από 4,95% του 5ετούς του Σαμαρά και 4,625% της έκδοσης 5ετούς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν οριακά εσχάτως τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,5% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,88 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,68%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,77 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,92% με απόδοση αγοράς 2,93% και απόδοση πώλησης 2,91%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,45 μονάδες βάσης και απόδοση 3,11%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 97,45 μονάδες βάσης και απόδοση 3,86% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 97,10 μονάδες βάσης και απόδοση 4,08% με απόδοση αγοράς 4,09% και απόδοση πώλησης 4,06%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 91,80 μονάδες βάσης και απόδοση 4,71%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 88,65 μονάδες βάσης και απόδοση 4,97%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 88,65 μονάδες βάσης και απόδοση 5,04%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 391 μονάδες βάσης από 388 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 423 μονάδες βάσης από 443 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,23% ή 423 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,66%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,66%.   
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 25/1/2019 στο 0,18% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,91% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,66% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,22% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,66% με υψηλό 2,68% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr
σε ισχυρά αποτελέσματα από αμερικανικές εταιρείες, αλλά και στις ελπίδες για επίλυση του κυβερνητικού shutdown στις ΗΠΑ, που αντισταθμίζουν τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης