Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Έλλειψη χρημάτων (επενδυτών) = Στάση εμπορίου (τζίρου)

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Έλλειψη χρημάτων (επενδυτών) = Στάση εμπορίου (τζίρου)
Στοχεύουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια. 
Αν και στο τέλος σώθηκε η χθεσινή (24/1) παρτίδα, οι χαμηλοί όγκοι, η δυσκολία διάσπασης των πρώτων ισχυρών επίπεδων αντίστασης, αλλά και η συνεχής πίεση του τραπεζικού κλάδου, που λειτουργεί ως η «μαύρη τρύπα» του Ελληνικού οικονομικού συστήματος, ήταν τα αδύναμα στοιχεία της συνεδρίασης.
Εγκλωβισμένη η Ελληνική οικονομία σε ένα περιβάλλον πολιτικής και οικονομικής στασιμότητας, δεν αμβλύνει τις ανησυχίες για την συνέχεια.
Όσο οδεύουμε προς μια πολωτική προεκλογική συνέχεια, ως βασικοί κίνδυνοι αναδεικνύονται :
• ο δημοσιονομικός εκτροχιασμό (λόγω παροχών και δικαστικών αποφάσεων),
• οι Τράπεζες (λόγω αδυναμίας επιτάχυνσης αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, της εξαΰλωσης των κεφαλαιοποιήσεων τους και των εκτιμήσεων για ανάγκη νέων ανακεφαλαιοποιήσων )
• η καθυστέρηση στην υλοποίηση των εκκρεμών θεμάτων από την λήξη του τελευταίου προγράμματος σταθεροποίησης.
Η πολιτική πόλωση, η σκανδαλολογία, αλλά και τα ελληνοτουρκικά θέματα, θα αποτελέσουν την θερμοκοιτίδα πιθανών νέων ανησυχιών στους επενδυτές.
Οι όγκοι συναλλαγών συνεχίζουν να κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, αποδεικνύοντας ότι η στάση των Ξένων παραμένει αρνητικά επιφυλακτική (μείωση ενεργητικού ελληνικών ΕTF, αύξηση πωλητικών θέσεων) .
Για τον Γενικό Δείκτη απαιτείται επιβεβαιωμένη διάσπαση της ζώνης αντίστασης των 632-635 μονάδων, (ενδοσυνεδριακή διάσπαση του 632 στο κλείσιμο).
Τα επόμενα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται στις 615, 605 και 597 μονάδων.
Περιμένουμε την σημερινή (25/1) συνεδρίαση ως φίλτρο επιβεβαίωσης και αν η διάσπαση επιβεβαιωθεί, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 650-662 μονάδων.
Αντίστοιχα έγκυρη ημερήσια ανοδική διάσπαση των 1685 μονάδων (διασπάστηκε ενδοσυνεδριακά στο κλείσιμο), θα ανοίξει τον δρόμο για την ζώνη των 1705-1713 μονάδων. Οι 1655, 1640 και 1625 μονάδες αποτελούν τις επόμενες ενδοσυνεδριακές στηρίξεις του FTS25.
Συμπερασματικά, η Ελληνική αγορά - οικονομία συνεχίζει να ταλαιπωρείται από τα γνωστά διαχρονικά προβλήματα της. Το 10-ετές Ελληνικό ομόλογο, παραμένει για αρκετούς μήνες πέριξ του 4,20%, καθιστώντας απαγορευτική μια 10-ετή έκδοση, οδηγώντας την κυβέρνηση σε μία μικρή προστατευμένη έξοδο (2,5-3,5 δις) 3-ετούς ή 5-ετούς διάρκειας.
Οι Διεθνείς αγορές προσπαθούν να κρατήσουν τα κέρδη τους από την πρόσφατη ανοδική τους αντίδραση, προς αποφυγή μεγαλύτερων πιέσεων.
Όμως μην ξεγελιέστε η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση είναι πλέον γεγονός.
Όσο και αν ο Super Mario προσπαθεί να μας πείσει ότι διαθέτει ακόμα παρεμβατικά «όπλα», οι ανοικτές πληγές ανά πάσα στιγμή μπορεί να αιμορραγήσουν ξανά, με την ρευστότητα πλέον να είναι πολύτιμη και ακριβή και τα γεωπολιτικά προβλήματα να ανακυκλώνονται ή μετατίθενται, αλλά να μην λύνονται.
Παρά την βελτίωση της τεχνικής εικόνας αρκετών δεικτοβαρών μετοχών (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΕΕΕ), διατηρούμε επιφυλακτική στάση, αναζήτωντας το κατάλληλο χρονικό σημείο για μετοχικές τοποθετήσεις.
Στοχεύουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.
Χρειάζεται όμως επειγόντως η κυβερνητική προσοχή να δοθεί στον μεγάλο Ασθενή (τραπεζικό κλάδο), γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να βλέπουμε την γνώριμη εικόνα των τελευταίων μηνών.
Πάντως καθυστερήσεις όπως η μη κατάθεση του νομοσχεδίου για μείωση του φόρου επί των εταιρικών κερδών (που έχει ψηφισθεί στον προϋπολογισμό), δεν βοηθούν στην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης