Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ισπανική Altamira απομακρύνει το Fortress από την Ελλάδα; - Εμπόδια στα σχέδια του Cerberus στην Πειραιώς και η Intrum

Η ισπανική Altamira απομακρύνει το Fortress από την Ελλάδα; - Εμπόδια στα σχέδια του Cerberus στην Πειραιώς και η Intrum
Η Πειραιώς όπως έχει αναλυθεί έχει χρόνο για να υλοποιήσει τα σχέδια ενίσχυσης των κεφαλαίων της έως τον Αύγουστο 2019, ωστόσο η αγορά πιέζει την μετοχή δραματικά
Παρά τον μεγάλο συνωστισμό των hedge funds στην Ελλάδα με στόχο τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα τα σημαντικά ακόμη deals δεν έχουν υλοποιηθεί…
Έως σήμερα έχουν διατεθεί προς διαχείριση ή πώληση πάνω από 13 δισεκ. αλλά τα σχέδια των τραπεζών για εμπροσθοβαρείς λύσεις θα υλοποιηθούν στο μέλλον.
Όμως για το ποια τελικά funds θα επενδύσουν στην Ελλάδα θα κριθεί από τον ευρύτερο σχεδιασμό τους στην Νότια Ευρώπη.
Π.χ. το Fortress – dobank μετά την εξαγορά του Altamira στην Ισπανία προφανώς έχει αλλάξει την στρατηγική του και ίσως έτσι να εξηγείται γιατί μέχρι τώρα δεν έχει κάνει κάποιο μεγάλο deal στην Ελλάδα.

Η ισπανική Altamira έχει 55 δισεκ. NPEs και 255 εκατ έσοδα με το EBITDA να διαμορφώνεται στα 95 εκατ ευρώ.
Βέβαια στελέχη του Fortress αναφέρουν ότι τα σχέδια ακόμη δεν έχουν ξεδιπλωθεί για την Ελλάδα αλλά η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι τώρα οι επενδύσεις είναι περιορισμένες.
Το Cerberus που όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews από τις αρχές Δεκεμβρίου 2018 βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Πειραιώς…αντιμετωπίζει εμπόδια στα σχέδια του στην Ελλάδα.
Το σχέδιο της Cerberus περιείχε τα εξής στοιχεία
-Εξαγορά 3 δισεκ. NPEs της Πειραιώς
-Διαχείριση 23 δισεκ. NPEs της Πειραιώς - σενάριο ανέφικτο -
-Επένδυση 250 εκατ και άλλα 250 εκατ θα τα αναζητούσε από σχήμα επενδυτών
Τα προβλήματα εστιάζονται τόσο στην διαχείριση των 23 δισεκ. σενάριο που είναι απίθανο να γίνει αποδεκτό αλλά και στην επένδυση των κεφαλαίων.
Π.χ. η Πειραιώς πρέπει να μειώνει τα NPEs στο πλαίσιο της στοχοθεσίας, οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να διαθέσει προς αξιοποίηση 23 δισεκ. ευρώ. 
Οπότε πως ο διαχειριστής θα αποδέχεται να αγοράσει ή πουλήσει σε τρίτους κάθε χρόνο NPEs που θα διαχειρίζεται;
Εσχάτως φέρεται να έχει ανακάμψει η πρόταση τη Intrum ωστόσο και αυτή εμφανίζει λειτουργικές αδυναμίες.
Η Πειραιώς όπως έχει αναλυθεί έχει χρόνο για να υλοποιήσει τα σχέδια ενίσχυσης των κεφαλαίων της έως τον Αύγουστο 2019, ωστόσο η αγορά πιέζει την μετοχή δραματικά – με συνεχή ιστορικά χαμηλά – ώστε το πλάνο ενίσχυσης των κεφαλαίων να υλοποιηθεί εμπροσθοβαρώς.
Η Πειραιώς εν τω μεταξύ έχει αποκλείσει την χρήση κρατικών κεφαλαίων ή μετατροπή των Cocos των 2 δισεκ. μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές.
Ωστόσο στο τέλος του 2019 θα πρέπει να πληρώσει 160 εκατ τόκους για το Cocos καθώς εάν δεν πληρωθούν τότε υποχρεωτικά θα μετατραπούν σε μετοχές.
Ήδη μια χρήση δεν έχουν καταβληθεί οι τόκοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης