Οικονομία

Ολοκληρώνονται οι συναντήσεις κυβέρνησης - Θεσμών - Έως 27/2 η ολοκλήρωση των 16 μεταρρυθμίσεων

tags :
Ολοκληρώνονται οι συναντήσεις κυβέρνησης - Θεσμών - Έως 27/2 η ολοκλήρωση των 16 μεταρρυθμίσεων
Ολοκληρώνονται οι συναντήσεις κυβέρνησης - Θεσμών - Έως 27/2 η ολοκλήρωση των 16 μεταρρυθμίσεων
Με την επισκόπηση αύριο (25/1) το πρωί (10.00) των τριήμερων συζητήσεων των εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, ολοκληρώνεται η β' αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.
Ακολούθως θα υπάρξουν δύο σύντομες αναφορές, μια από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων και μια από την πλευρά του ΔΝΤ, εκπρόσωπος του οποίου μετέχει στην αποστολή.
Όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος στο περιθώριο των σημερινών (24/1) συναντήσεων, η κυβέρνηση επιζητεί να έχει ολοκληρώσει τις 16 δράσεις έως τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε και θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση.
Με βάση τη συγκεκριμένη έκθεση, το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα εγκρίνει την εκταμίευση των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες (ANFAs και SNPs).
Τα μεγάλα αγκάθια της τρέχουσας διαπραγμάτευσης, έχουν να κάνουν με τα κόκκινα δάνεια, το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και τα αναδρομικά που διεκδικούνται μέσω δικαστικών αποφάσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για διεκδικήσεις που αφορούν σε συντάξεις προ του 2015.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη εκπονήσει μελέτη για το δυνητικό κόστος όλων των δικαστικών προσφυγών και τον επιμερισμό του σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε να μην διαταραχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους, πέρα από τις δικαστικές διεκδικήσεις, στα φλέγοντα ζητήματα συγκαταλέγουν ακόμα: την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις προσλήψεις στο Δημόσιο.
Όσον αφορά στο νόμο Κατσέλη- Σταθάκη, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος έως ότου οι δύο πλευρές, καταλήξουν στο ύψος της αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται αλλά και θα επιδοτείται για ένα μέρος των δανειοληπτών, με βάση αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιδίωξη της κυβέρνησης να προστατευτούν πρώτες κατοικίες άνω των 150.000 ευρώ, δεν φαίνεται να περνάει από τους δανειστές, οι οποίοι επιμένουν ο πήχης της αξίας να περιορισθεί κάτω από τις 100.000 ευρώ.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι τράπεζες, οι οποίες ζητούν το ύψος της αξίας (της εμπορικής και όχι της αντικειμενικής) να συρρικνωθεί στις 75.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 100.000 ευρώ για οικογένεια.
Για τα κόκκινα δάνεια, το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία προβλέπει τη δημιουργία εταιρίας ειδικού σκοπού (APS) για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους έως 20 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση, στα πρότυπα της λύσης που εφαρμόστηκε στην Ιταλία.
Ωστόσο, το μεγάλο ύψος των κρατικών εγγυήσεων και των προμηθειών των τραπεζών που θα χρειαστούν προβληματίζει τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι θέλουν να μην υπάρξουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπλοκές τόσο για τον φετινό όσο και για τους επόμενους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Οι θεσμοί αύριο Παρασκευή θα έχουν έναν τελικό απολογιστικό γύρο με την ελληνική πλευρά και εν συνεχεία θα αποχωρήσουν.
Αναμένεται να υπάρξει και κοινή ανακοίνωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Οι επαφές θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, ενώ για τις εξελίξεις θα ενημερωθούν και οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών στη Σύνοδο του Euroworking Group της 31ης Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης