Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες 0,3% για τον χρυσό, λόγω ισχυρού δολαρίου - Στα 1.285,90 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Απώλειες 0,3% για τον χρυσό, λόγω ισχυρού δολαρίου - Στα 1.285,90 δολ. ανά ουγγιά
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε με απώλειες 0,3% ή 4,30 δολ., στα 1.285,90 δολ. ανά ουγγιά
Με απώλειες έκλεισε σήμερα (24/1/2019) ο χρυσός, δεχόμενος πιέσεις από την ενδυνάμωση του δολαρίου.
Το δολάριο επωφελήθηκε από τις πιέσεις που άσκησαν στο ευρώ οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και οι δηλώσεις του προέδρου της, Mario Draghi.
Ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε λόγο για αδύναμη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και ανάγκη στήριξης της οικονομίας, ενώ προειδοποίησε για καθοδικούς κινδύνους.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν ευρέως, με την κεντρική τράπεζα να επισημαίνουν ότι θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.
Εξάλλου, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού κλάδου της Ευρωζώνης κατέγραψε περαιτέρω πτώση τον Ιανουάριο του 2019, λόγω ανησυχιών που σχετίζονται με τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας, αλλά και το Brexit.
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit επιβραδύνθηκε στις 50,7 μονάδων, όντας πλέον οριακά πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Ο ΡΜΙ για τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 65 μηνών, και συγκεκριμένα στις 50,8 μονάδες.
Την ίδια ώρα, το δολάριο ενισχύθηκε σε σχέση και με την στερλίνα, εν μέσω των ανησυχιών για το Brexit.
Η ομάδα συντονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα εγκρίνει συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ που δεν θα περιλαμβάνει το λεγόμενο «backstop», δηλαδή τη δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή «σκληρών» ιρλανδικών συνόρων.
Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 0,3% ή 4,30 δολ., στα 1.285,90 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- ενισχυόταν κατά 0,5% στις 96,6 μονάδες.
Το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,7% έναντι του δολαρίου, στο 1,130 δολ., ενώ η στερλίνα σημειώνει πτώση 0,2% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα, στο 1,303 δολ.
Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω ώθηση στο δολάριο προσέφεραν και ορισμένα ισχυρά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, σε χαμηλό άνω των 49 ετών διολίσθησαν την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.
Οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν συγκεκριμένα κατά 13.000 την εβδομάδα έως την 19η Ιανουαρίου 2019, στις 199.000 -το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Νοεμβρίου του 1969, όταν είχαν καταγραφεί 197.000 νέες αιτήσεις.
Ωστόσο, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί εν μέσω της αβεβαιότητας γύρω από το συνεχιζόμενο κυβερνητικό shutdown στις ΗΠΑ, αλλά και τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο.
Μιλώντας στο «CNBC», ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross, δήλωσε σήμερα ότι ΗΠΑ και Κίνα απέχουν «πολλά χιλιόμετρα» έως ότου φθάσουν σε κάποια συμφωνία για το εμπόριο, καθώς οι δύο χώρες έχουν «πολλά θέματα που τους χωρίζουν».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης