Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΕ: Χρηματοδότηση 84 εκατ. ευρώ για το ελληνικό κτηματολόγιο

ΕΕ: Χρηματοδότηση 84 εκατ. ευρώ για το ελληνικό κτηματολόγιο
Η επένδυση γίνεται μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης
Την επένδυση σχεδόν 84 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στην ολοκλήρωση του ελληνικού Κτηματολογίου, για την κάλυψη 4.000 περαιτέρω δήμων, μεταξύ άλλων σε αγροτικές και ορεινές περιοχές, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκηή Επιτροπή.
«Μια σύγχρονη χώρα χρειάζεται ένα αξιόπιστο κτηματολόγιο.
Το ελληνικό Κτηματολόγιο δεν αποτελεί μόνο ένα ουσιαστικό εργαλείο για τον συνεκτικό χωροταξικό σχεδιασμό και τη χάραξη περιβαλλοντικής πολιτικής.
Θα παρέχει επίσης μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου στους Έλληνες πολίτες σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας τους, καθώς και πιο αξιόπιστα στοιχεία σε κρατικές υπηρεσίες και επενδυτές», δήλωσε σχετικά η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, προσθέτοντας ότι «αυτό το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο θα συμβάλει επίσης στην προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων στη χώρα».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, η επένδυση αυτή θα καλύψει το τελευταίο στάδιο του έργου κατάρτισης ψηφιακού κτηματολογίου, που θα περιλαμβάνει 38 εκατομμύρια ενεργών τίτλων ιδιοκτησίας στη χώρα, ενώ ήδη η ΕΕ συγχρηματοδοτεί έργα χαρτογράφησης και ψηφιακού εξοπλισμού και λογισμικού, έχοντας επενδύσει από το 2000 57 εκατ. ευρώ.  
Το κτηματολόγιο θα ολοκληρωθεί σε ένα μεγάλο βαθμό μέχρι τα μέσα του 2021, ένα μέτρο που συμπεριλαμβανόταν και στα προγράμματα στήριξης.
«Οι απαιτήσεις αυτές επαναλαμβάνονται στις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα τον Ιούνιο του 2018 σε σχέση με τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας, γεγονός που τονίζει τη σημασία του έργου για την ελληνική οικονομία», αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής.  
Τέλος, σύμφωνα με την Επιτροπή, οι οργανωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Κτηματολογίου βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης, ενώ κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών οι εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας έχουν συνδράμει τις ελληνικές αρχές στην προπαρασκευή της διακυβέρνησης και της λειτουργίας του Κτηματολογίου και των σχετικών θεσμικών μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο σύμβασης τεχνικής βοήθειας που χρηματοδοτείται από την Επιτροπή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης