Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ καλεί ΔΕΗ σε έλεγχο κόστους στα τιμολόγια Υψηλής Τάσης – Τι σημαίνει για τη ΛΑΡΚΟ

ΡΑΕ καλεί ΔΕΗ σε έλεγχο κόστους στα τιμολόγια Υψηλής Τάσης – Τι σημαίνει για τη ΛΑΡΚΟ
Αν η ΔΕΗ δεν ανταποκριθεί στο αίτημα της ΡΑΕ, τότε η Αρχή δεν αποκλείεται να ζητήσει εισαγγελική συνδρομή για πρόσβαση στα στοιχεία κόστους
Σε έλεγχο των κοστολογικών στοιχείων διαμόρφωσης των βιομηχανικών τιμολογίων Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ προχωράει η ΡΑΕ μετά από καταγγελία τριών ενεργοβόρων βιομηχανιών περί καταχρηστικής συμπεριφοράς αλλά και προνομιακής μεταχείρισης έναντι της ΛΑΡΚΟ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση της ΡΑΕ έρχεται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων της βιομηχανίας Υψηλής Τάση με τη ΔΕΗ για τις νέες συμβάσεις που θα πρέπει να ισχύσουν από τον Μάρτιο του 2019 αλλά και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τη ΛΑΡΚΟ για την συνέχιση της ηλεκτροδότησης της προβληματικής βιομηχανίας που έχει φορτώσει τη ΔΕΗ με ανεξόφλητες οφειλές άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Η ΡΑΕ έχει καλέσει τη ΔΕΗ αρχικά να εκφράσει τις απόψεις της περί των καταγγελιών  που έχουν τεθεί υπόψη της και εν συνεχεία να καταθέσει πλήρη στοιχεία κοστολόγησης των βιομηχανιών υψηλής τάσης προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τα τιμολόγια που προσφέρει στους μεγάλους πελάτες της είναι κοστοστρεφή και παράλληλα κατά πόσο πράγματι διαπιστώνονται πρακτικές προνομιακής μεταχείρισης κάποιων πελατών της και συγκεκριμένα της ΛΑΡΚΟ.
Μάλιστα τα στοιχεία αυτά η ΔΕΗ καλείται να τα καταθέσει μέχρι το τέλος του μηνός και σύμφωνα με πληροφορίες στην περίπτωση που δεν ανταποκριθεί, η ΡΑΕ εξετάζει το ενδεχόμενο της εισαγγελικής συνδρομής για την πρόσβαση στα στοιχεία κόστους προκειμένου να ολοκληρώσει την διερεύνηση ως εκ του νόμου οφείλει.

Εμπόδια στην υπόθεση της ΛΑΡΚΟ

Η παρέμβαση της ΡΑΕ αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες του υπουργείου Ενέργειας και της ΔΕΗ για την εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο που έχει προκληθεί ως προς τη συνέχιση της ηλεκτροδότησης της ΛΑΡΚΟ.
Η ΔΕΗ έχει παρατείνει την προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τη ΛΑΡΚΟ μέχρι τις 31 Μαρτίου, έχοντας διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι εάν η βιομηχανία δεν προσέλθει με εγγυήσεις για την αποπληρωμή των τρέχοντων μηνιαίων λογαριασμών ρεύματος θα προχωρήσει τη διαδικασία καταγγελίας της μεταξύ τους σύμβασης και άρσης της εκπροσώπησής της από πελάτη της που έχει παγώσει προσωρινά.
Στο πλαίσιο των μέχρι τώρα συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών η ΔΕΗ συμφώνησε να συνεχίσει να παρέχει στη ΛΑΡΚΟ το προνομιακό τιμολόγιο της υφιστάμενης σύμβασης παρ’ ότι η παραγωγή της μειώθηκε σε ποσοστό 20%.
Μετά την παρέμβαση της ΡΑΕ η ΔΕΗ δεν θα μπορέσει να τηρήσει αυτή τη δέσμευσή της, ενώ θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν παρέχει συνολικότερα προνομιακή τιμή στη ΛΑΡΚΟ.
Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να παρέχει αντίστοιχη τιμολόγηση σε όλους τους καταναλωτές υψηλής τάσης, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το καταναλωτικό προφίλ του κάθε πελάτη της.

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης