Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bank of Japan: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο -0,1% - Επιφυλακτικός ο Kuroda για τις εμπορικές εντάσεις

Bank of Japan: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο -0,1% - Επιφυλακτικός ο Kuroda για τις εμπορικές εντάσεις
Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας το 2018
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας κατά την ολοκλήρωση της σημερινής (23/1) συνεδρίασης, προχωρώντας παράλληλα σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, όπως αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό, το διοικητικό συμβούλιο της Bank of Japan αποφάσισε να διατηρήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο στο -0,1% ενώ διατήρησε επίσης τον στόχο απόδοσης για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα γύρω στο 0%.
Παράλληλα, για το τρέχον οικονομικό έτος (το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2019), η BoJ προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 0,9% έναντι 1,4% των προηγούμενων εκτιμήσεων, την ίδια στιγμή που ο πλθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,8% έναντι 0,9% προηγούμενως.
Οι υπεύθυνοι νομισματικής πολιτικής της BoJ συμφώνησαν ομόφωνα να διατηρήσουν την τρέχουσα πολιτική, στοχεύοντας στη σταθεροποίηση των τιμών στο στόχο του 2%, με τα χαμηλά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιτόκια να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τράπεζας, Haruhiko Kuroda, δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα οικονομικά θεμελιώδη, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι είναι «πρέπον να συνεχιστούν οι τρέχουσες πολιτικές χαλάρωσης».
Κατά την άποψή του, η ηρεμία στις αγορές και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες επανέρχεται, ενώ η πτώση που έχει σημειωθεί στις τιμές του πετρελαίου είναι προσωρινή.
Όσον αφορά τους κινδύνους από το εξωτερικό, ο κ. Kuroda προειδοποίησε ότι είναι αυξημένοι, με τις εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ και τα προβλήματα στην Ευρώπη να είναι οι κίνδυνοι που ξεχωρίζουν περισσότερο.
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνησε ότι μέχρι στιγμής οι κίνδυνοι δεν είναι αρκετά σοβαροί ώστε να απαιτούν προσαρμογές στις βασικές εκτιμήσεις.
«Η εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είναι πιθανό ότι οδηγείται προς την επίλυσή της, καθώς οι παρατεταμένες εντάσεις θα ήταν αρνητικές και για τις δύο πλευρές», επεσήμανε ο επικεφαλής της Bank of Japan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης