Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΕΑ: Οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες για ρύθμιση οφειλών

ΕΕΑ: Οι περισσότεροι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες για ρύθμιση οφειλών
Εκδήλωση από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών για το σύστημα Early Warning Europe
Το πρόβλημα των οφειλών είναι το μέγιστο πρόβλημα για όλες τις επιχειρήσεις της Ελλάδας, είτε οφείλουν είτε όχι, όμως, η πλειοψηφία των επιχειρηματιών δεν γνωρίζουν να αξιοποιήσουν σωστά τα διαθέσιμα εργαλεία ρύθμισης οφειλών, όπως αναφέρθηκε σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, υπάρχουν δυσκολίες που αντιμετωπίζουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις εξαιτίας του μεγάλου ύψους των οφειλών τους, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μία συνολική λύση, επισήμανε τις προοπτικές που δίνει στις επιχειρήσεις το Early Warning Europe το οποίο υλοποιεί το Επιμελητήριο και στάθηκε στην αποδοτική συνεργασία που έχει με την ειδική γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους.
Ο ειδικός γραμματέας, Φώτης Κουρμούσης, προχώρησε σε αναλυτική ενημέρωση για τις αλλαγές του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.
Την παρουσίαση του προγράμματος Early Warning Europe έκανε ο υπεύθυνος, Σύρος Κοσκοβόλης, ενώ σημειώνεται ότι σε αυτό, έως σήμερα, έχουν υπαχθεί περισσότερες από 550 επιχειρήσεις.
Όπως είπε ο κ. Κοσκοβόλης, το πρόβλημα των οφειλών είναι το μέγιστο πρόβλημα για όλες τις επιχειρήσεις της Ελλάδας, είτε οφείλουν είτε όχι. Για όσες επιχειρήσεις οφείλουν, το πρόβλημα είναι εύκολα κατανοητό, για όσες δεν οφείλουν, το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των συνεργατών τους (πελάτες, προμηθευτές) μπορεί να έχουν οφειλές δημιουργεί ένα αβέβαιο περιβάλλον με απροσδιόριστους κινδύνους.
Για παράδειγμα, μια ξαφνική κατάσχεση ενός τραπεζικού λογαριασμού εξαιτίας οφειλών μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά και στον πελάτη και στον προμηθευτή.
Όπως επισημάνθηκε, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που βρέθηκαν σε αδυναμία πληρωμής δεν είναι «απατεώνες», αλλά ειλικρινείς επιχειρηματίες που η κρίση τους δημιούργησε τα περισσότερα προβλήματα.
Με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Έγκαιρη Προειδοποίηση Επιχειρήσεων-EARLY WARNING, έχουν υποστηριχθεί έως σήμερα, δωρεάν, πάνω από 300 επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα από την κρίση.
Από τη συνεργασία του Επιμελητηρίου με τους επαγγελματίες και αυτές τις επιχειρήσεις, διαπιστώθηκε ότι ο μεγάλος αριθμός των οφειλετών δεν γνωρίζει τις δυνατότητες που έχει από το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για να επιλύσει το πρόβλημα των οφειλών του, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι πληροφορίες και οι συμβουλές που είχαν πάρει ήταν λανθασμένες, τους στοίχισαν ακριβά, και λύση δεν βρήκαν.
«Σήμερα, υπάρχουν σημαντικά εργαλεία όπως ο Πτωχευτικός Κώδικας, ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός, ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών, οι διάφορες ρυθμίσεις, ο νόμος Κατσέλη, οι διμερείς διαπραγματεύσεις κ.λπ., αλλά είναι διάσπαρτα και δεν είναι εύκολο στους ενδιαφερόμενους να αποφασίσουν για τη σωστή, την ενδεδειγμένη λύση για το πρόβλημά τους», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοσκοβόλης.
Στην ίδια εκδήλωση επισημάνθηκε ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, στο πλαίσιο του Προγράμματος EARLY WARNING EUROPE, σε συνεργασία με τον συνεργάτη του δικηγόρο, Δημήτρη Αναστασόπουλο, διαπίστωσε την ανάγκη κωδικοποίησης της πληροφορίας ώστε, εύκολα, κάθε επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίας να μπορεί να ενημερωθεί για τους διαθέσιμους τρόπους διευθέτησης των χρεών του.
Με τον τρόπο αυτό εκπονήθηκε ο οδικός χάρτης οφειλών επαγγελματιών και επιχειρήσεων για να μπορεί κάθε επιχειρηματίας και ελεύθερος επαγγελματίας, από κάθε γωνιά της Ελλάδας, να δει τι επιλογές έχει σήμερα ώστε να διευθετήσει τα χρέη του.
Παράλληλα, το ΕΕΑ θα οργανώσει σειρά εργαστηρίων για την παροχή εξειδικευμένων πληροφοριών και συμβουλών για θέματα οφειλών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης