Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Άλμα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το 2019 στο 5,25% - Αδύναμη ανάπτυξη και έλλειμμα αντί για πλεόνασμα

Capital Economics: Άλμα στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το 2019 στο 5,25% -  Αδύναμη ανάπτυξη και έλλειμμα αντί για πλεόνασμα
Για την Ελλάδα η Capital Economics σημειώνει ότι εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη και θα καταγράψει έλλειμμα το 2019 και όχι πλεόνασμα, όπως προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση
Ραγδαία άνοδο στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων το 2019 αναμένει η Capital Economics, σε έκθεσή της για το outlook των ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην Ελλάδα αναμένεται να εκτοξευθεί στο 5,25% έως τα τέλη του 2019, από 4,15%.
H Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία και η Ιταλία, βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλό δημόσιο χρέος και αδύναμη ανάπτυξη, τάση η οποία θα συνεχιστεί και το 2019, σύμφωνα με τους αναλυτές της Capital Economics.
Καθώς η ανάπτυξη απογοητεύει, οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν θα επιτευχθούν στις περισσότερες χώρες της περιφέρειας, εκτιμούν οι αναλυτές.
Για την Ελλάδα η Capital Economics σημειώνει ότι εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη και θα καταγράψει έλλειμμα το 2019 και όχι πλεόνασμα, όπως προβλέπει η ελληνική κυβέρνηση.





Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης θα αυξηθούν σε ορίζοντα 2ετίας - ιδιαίτερα σε Ελλάδα και Ιταλία - καθώς η ανάπτυξη απογοητεύει και τα ελλείμματα ξεπερνούν τις εκτιμήσεις.
Την ανησυχία εντείνουν και οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και ο τερματισμός του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
To 10ετές γερμανικό ομόλογο αναμένεται να κλείσει το 2019 και το 2020 στο 0,25%, κοντά στα τρέχοντα επίπεδα.
Και αυτό γιατί η ΕΚΤ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς και γιατί τα bunds αναμένεται να ωφεληθούν ως ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Στον αντίποδα, τα ομόλογα της περιφέρειας αναμένεται να αυξηθούν για τρεις βασικούς λόγους:
Το ζοφερό outlook για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, τον φόβο για πολιτική αναταραχή εν όψει των ευρωεκλογών του Μαίου 2019 και τον τερματισμό του QE.
Όσον αφορά το μακροοικονομικό outlook της Ευρωζώνη, η Capital Economics αναμένει ανάπτυξη με ρυθμό μόλις 1% το 2019 και 0,8% το 2020.
Από το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η χαμηλότερη ανάπτυξη του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη έχει συσχετιστεί με υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων στην περιφέρεια, έναντι των γερμανικών bunds.



Eπίσης, οι ανησυχίες για ύφεση της ιταλικής οικονομίας, πιθανώς να λειτουργήσουν ως ντόμινο, όπως το 2018,  συμπαρασύροντας τις αποδόσεις των ελληνικών και των πορτογαλικών ομολόγων.
Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αναμένεται να διαμορφωθούν στο 4,5% έως τα τέλη του 2019, από 2,75% σήμερα, στην Ισπανία στο 1,75% από 1,35%, στην Πορτογαλία στο 1,6% και στην Ιρλανδία στο 1,25% από 1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης