Επιχειρήσεις

Τεχνική Ολυμπιακή: Τρίτη απόπειρα πώλησης του Πόρτο Καρράς – Η άρνηση Στέγγου, τα εκατομμύρια και οι υποψήφιοι επενδυτές

Τεχνική Ολυμπιακή: Τρίτη απόπειρα πώλησης του Πόρτο Καρράς – Η άρνηση Στέγγου,  τα εκατομμύρια και οι υποψήφιοι επενδυτές
Πόσο αποτιμάται το Πόρτο Καρράς
Είναι η τρίτη φορά μέσα στα τελευταία χρόνια που - επίσημα τουλάχιστον - η διοίκηση της Πόρτο Καρράς επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ξένους επενδυτές για την πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.
Η πρώτη είχε γίνει το 2008 και η δεύτερη το 2014 και η τρίτη φορά χτες όπου ανακοίνωσε ότι κατήρτισε με τις εταιρείες Cushman & Wakefield s.r.o. και Profin Management Limited τις από 21 Ιανουαρίου 2019 συμβάσεις με αντικείμενο την υπόδειξη επενδυτών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν στοιχεία του ενεργητικού της ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ή της εταιρείας..  
Και το ερώτημα που δημιουργείται είναι το εξής: Αυτή τη φορά θα ολοκληρωθεί η εξαγορά του Πόρτο Καρράς;
Θα μπορέσει η διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής να βρει κοινό δρόμο αξιοποίησης με κάποιον επενδυτή;
Αυτή τη φορά όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, η αγορά – παρά τις αντιρρήσεις του ιδρυτή του Ομίλου Κωσταντίνου Στέγγου, θα ολοκληρωθεί αφού ο Όμιλος αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας καθώς με βάση τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις,  εμφανίζει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, καθώς οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ξεπερνούν την αξία των κυκλοφορούντων στοιχείων ενεργητικού.  
Ηδη τους τελευταίους μήνες η Τεχνική Ολυμπιακή βρίσκεται σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού της, με στόχο την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησής της.
Ήδη έχει προχωρήσει στην πώληση ακινήτων της Πόρτο Καρράς- κυρίως όσων βρίσκονται για πολλά χρόνια ημιτελή, καθώς και σε πώληση οριζόντιων ιδιοκτησιών έναντι συνολικού τιμήματος της τάξης των 3,3 εκατ. ευρώ.  
Σημειώνεται ότι σε επίπεδο ομίλου, η Τεχνική Ολυμπιακή εμφάνισε, το πρώτο εξάμηνο του 2018, καθαρές ζημιές 9,5 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 6,2 εκατ. ευρώ, σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων 77,3 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις (βραχυπρόθεσμες-μακροπρόθεσμες) 231,7 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 328,4 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά την κατασκευαστική της δραστηριότητα, σήμερα δεν εκτελεί δημόσιο έργο στην Ελλάδα, ενώ στη Ρουμανία υλοποιεί οδικό έργο 18,15 εκατ. ευρώ.

Πόσο αποτιμάται το Πόρτο Καρράς

Σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση της εισηγμένης, στο τέλος του 2017 έγινε αποτίμηση του συγκροτήματος, η αξία του οποίου ορίστηκε στα 467,4 εκατ. ευρώ (αυξημένη κατά 74,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016).
Η αύξηση αυτή κατά κύριο λόγο οφείλεται στην οριστικοποίηση της υπ.αρ.199/2010 οικοδομικής άδειας για ανέγερση 526 κτιρίων με χρήση κατοικίας στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς, με την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης με την οποία απορρίφθηκε αίτηση ακύρωσης που άσκησε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης κατά
της απόφασης της 8ης Συνεδρίασης της 4ης/8/2015 του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.
Μετά από αυτή την, αμετάκλητη, δικαστική απόφαση, είναι πλέον ανοικτός ο δρόμος για την ανάπτυξη της οικιστικού προγράμματος της εταιρείας στο συγκρότημα του Πόρτο Καρράς που, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες αλλά και τις προβλεπόμενες ξενοδοχειακές και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις του και το καταπληκτικό φυσικό περιβάλλον του θα δημιουργήσουν ένα παγκόσμιας ακτινοβολίας τουριστικό – παραθεριστικό συγκρότημα, αλλά και τόπο μόνιμης κατοικίας για ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
 
Όταν ο Κωσταντίνος Στέγγος απέρριπτε προτάσεις εκατομμυρίων

Ο Κωνσταντίνος Στέγγος ανήκει στην κατηγορία των αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών. Γεννημένος στην Πάτρα, μετακόμισε στην Αθήνα το 1965 ιδρύοντας τη δική του εταιρεία χωματουργικών εργασιών στο Καλαμάκι, την οποία εισάγει στο Χρηματιστήριο το 1994. Κατορθώνει να δημιουργήσει έναν ισχυρό όμιλο επιχειρήσεων ο οποίος και αποκόμισε κέρδη 111 δισ. δραχμών.
Ιδιοκτήτης των κατασκευαστικών εταιρειών «Τεχνική Ολυμπιακή» και «Μοχλός» το 1999 προσθέτει στο χαρτοφυλάκιό του το «Πόρτο Καρράς» η αξία του οποίου το 2010 ξεπερνούσε τα 450 εκατ. ευρώ.
Το ξενοδοχείο του δεν μένει αλώβητο από την οικονομική κρίση ωστόσο ο ίδιος απορρίπτει προτάσεις πολλών εκατομμυρίων που δέχεται κατά καιρούς από ξένους επενδυτές.
Μεταξύ αυτών ήταν και η αμερικανική Hines, η οποία ήταν από τους πλέον ''θερμούς'' ενδιαφερομένους για το συγκρότημα, όμως το υψηλό τίμημα που ζητούσαν (περί τα 500 εκατ. ευρώ), έριξε στα βράχια τη συμφωνία.
Σημειώνεται πως το συγκρότημα του «Πόρτο Καρράς» περιλαμβάνει τρία ξενοδοχεία σε προνομιακή περιοχή που εκτείνεται από τη θάλασσα έως τους λόφους γύρω από τη μικρή μαρίνα, όπου βρίσκονται οι αμπελώνες.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης