Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται - Έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 40% των χωρών παγκοσμίως

tags :
Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται - Έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 40% των χωρών παγκοσμίως
Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται - Έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 40% των χωρών παγκοσμίως
Το περιοδικό Smithsonian δημοσίευσε αυτό το μήνα έναν εντυπωσιακό χάρτη που περιγράφει πόσο επεκτατικός είναι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας μετά την 9/11, αποδεικνύοντας ότι σε αντίθεση με την κοινή υπόθεση ότι έχει υποχωρήσει 17 χρόνια αργότερα, συνεχίζει να αναπτύσσεται και έχει πλέον εξαπλωθεί σε περισσότερο από το 40% των χωρών του κόσμου.
Αυτό περιλαμβάνει αμερικανικό στρατιωτικό και υποστηρικτικό προσωπικό που ασχολείται με συνεχιζόμενες αποστολές σε 80 έθνη σε έξι ηπείρους σύμφωνα με ανάλυση του Πανεπιστημίου του Brown University στο Ινστιτούτο Διεθνών και Δημόσιων Υποθέσεων του Watson, το οποίο πρόσφατα υπολόγισε ότι από το 2001 οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει 5,9 τρισ. δολάρια για πολεμικές επιχειρήσεις, κυρίως σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Συρία, το Πακιστάν και η Υεμένη - όπου οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν γίνει λιγότερο ή περισσότερο μόνιμες, χωρίς να εξετάζεται το ενδεχόμενο τερματισμού τους υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.




Ο χάρτης δείχνει τα εξής.
Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας δεν καταρρέει - έχει εξαπλωθεί σε περισσότερο από το 40% των χωρών του κόσμου.
Ο πόλεμος δεν διεξάγεται μόνο από τον στρατό, ο οποίος έχει δαπανήσει 1,9 τρισ. δολάρια για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας από το 2001.
Το υπουργείο Εξωτερικών έχει δαπανήσει 127 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 17 χρόνια για να εκπαιδεύσει αστυνομικούς, στρατιωτικούς και συνοριακούς φύλακες σε πολλές χώρες και να αναπτύξει αντιτρομοκρατικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η χρονική στιγμή της δημοσίευσης του χάρτη αυτού του μήνα είναι ενδιαφέρουσα δεδομένης της ομιλίας «Force For Good» του Υπουργού Εξωτερικών Mike Pompeo στο Κάιρο στις 10 Ιανουαρίου, όπου επαινούσε τον αμερικανικό στρατό ως μια «απελευθερωτική» και προοδευτική δύναμη προς όφελος της Μέσης Ανατολής «για όσους φοβούνται για τη χρήση της αμερικανικής δύναμης, θυμηθείτε αυτό: η Αμερική ήταν ανέκαθεν και πάντα θα είναι μια απελευθερωτική δύναμη και όχι μια κατοχή δύναμης.
Δεν έχουμε ονειρευτεί ποτέ κυριαρχία στη Μέση Ανατολή», δήλωσε.



Αλλά με βάση τον παραπάνω χάρτη, η παγκόσμια αμερικανική στρατιωτική μηχανή τώρα δεν φαίνεται να υποχωρεί, αλλά πιθανότατα θα συνεχίσει το μοντέλο της επέκτασης, ειδικά καθώς η AFRICOM βρίσκει νέες συγκρούσεις στην αφρικανική ήπειρο μετά το 2011 Πόλεμος του ΝΑΤΟ για να εξαφανίσει τον ηγέτη της Λιβύης Muammar Gaddafi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης