Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Χάνει τη δυναμική της η παγκόσμια ανάπτυξη - Στο 3,5% το 2019

tags :
ΔΝΤ: Χάνει τη δυναμική της η παγκόσμια ανάπτυξη - Στο 3,5% το 2019
"Η παγκόσμια ανάπτυξη επεκτείνεται με υγιή ρυθμό, αλλά παρατηρούμε μια επιβράδυνση της ορμής", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας του ΔΝΤ
Επί τα χείρω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για παγκόσμια ανάπτυξη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προειδοποιώντας ότι η επέκταση που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τη δυναμική της.
Το Ταμείο προβλέπει τώρα ένα ποσοστό αύξησης 3,5% παγκοσμίως για το 2019 και 3,6% για το 2020, ήτοι κατά 0,2 και 0,1 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις τελευταίες του προβλέψεις τον Οκτώβριο.
"Η παγκόσμια ανάπτυξη επεκτείνεται με υγιή ρυθμό, αλλά παρατηρούμε μια επιβράδυνση της ορμής", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας του ΔΝΤ, Gita Gopinath, προσθέτοντας ότι υπήρχαν "πολλοί σημαντικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία".
Τον Οκτώβριο, το ΔΝΤ μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω των αυξημένων εμπορικών δασμών μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Η τελευταία αναθεώρηση οφείλεται εν μέρει στη δυναμική από το προηγούμενο έτος, αναφέροντας την αδυναμία των γερμανών κατασκευαστών αυτοκινήτων λόγω των νέων προτύπων εκπομπών καυσίμων και της ήπιας εγχώριας ζήτησης στην Ιταλία μετά από πρόσφατους κρατικούς και οικονομικούς κινδύνους.
Ωστόσο, το ΔΝΤ υπογράμμισε επίσης το αίσθημα αποδυνάμωσης στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και τη συρρίκνωση στην Τουρκία, η οποία τώρα προβλέπεται να είναι βαθύτερη από ό, τι αναμενόταν.
Σύμφωνα με το Ταμείο, οι προηγμένες οικονομίες έχουν σημειώσει φθίνουσα πορεία όσον αφορά την ανάπτυξη και αυτό συμβαίνει ταχύτερα από ό, τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί.
Οι χώρες αυτές προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2% φέτος και κατά 1,7% το 2020.
Παράλληλα, σημειώθηκε επίσης επιβράδυνση της ανάπτυξης στις αναδυόμενες οικονομίες.
Το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,5% το 2019, από 4,6% το 2018, προτού βελτιωθεί σε 4,9% το 2020.
Υπάρχει επίσης ένα πλήθος σημείων ανάφλεξης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμη χαμηλότερες επιδόσεις ανάπτυξης σε ολόκληρο τον κόσμο.
"Μια σειρά από εξελίξεις πέρα ​​από τις κλιμακούμενες εμπορικές εντάσεις θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση του κινδύνου με δυσμενείς επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ιδίως λόγω υψηλών επιπέδων δημόσιου και ιδιωτικού χρέους", ανέφερε το ΔΝΤ.
Αυτοί οι πιθανοί παράγοντες περιλαμβάνουν ένα "μη-deal" στο Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο και μια βαθύτερη από την προβλεπόμενη επιβράδυνση στην Κίνα.
Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ εξακολουθεί να είναι αβέβαιη.
Παρόλο που η επίσημη προθεσμία για την αποχώρηση είναι μικρότερη των τριών μηνών, δεν υπάρχει σαφής πλειοψηφία στους βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου για το πως πρέπει να είναι αυτή η αποχώρηση.
Καθώς πλησιάζει η προθεσμία, πολλοί πιστεύουν ότι η πιθανότητα εξόδου χωρίς επίσημη συμφωνία καθίσταται πιο πιθανή - όπου το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ πρέπει να βασίζονται στις εμπορικές ρυθμίσεις του ΠΟΕ.
Εν τω μεταξύ, στην Κίνα, τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι οικονομική ανάπτυξη έφθασε στο 6,6% το 2018 - ο οποίος είναι ο βραδύτερος ρυθμός από το 1990.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης