Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Στο τέλος του 2019 η αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ

tags :
Citigroup: Στο τέλος του 2019 η αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ
Τα στοιχεία από την οικονομία δεν συνηγορούν προς την επίσπευση της νομισματικής σύσφιξης
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια καταθέσεων της το τέταρτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg και του Reuters και η Citigroup συμφωνεί με αυτήν την εκτίμηση.
Αργότερα δηλαδή από ό,τι αναμενόταν μόλις τον προηγούμενο μήνα, καθώς τα στοιχεία από την οικονομία δεν συνηγορούν προς την επίσπευση της νομισματικής σύσφιξης.
Το «μπαράζ» από αδύναμα στοιχεία υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε.
Αν και θα αποφευχθεί η ύφεση φέτος, η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα είναι βαθύτερη από τις προβλέψεις και μια περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα είναι αρκετή για να προκαλέσει μια ήπια ύφεση, εκτιμούν οι αναλυτές.
Έτσι, συγκλίνουν στην εκτίμηση πως η ΕΚΤ θα αυξήσει για πρώτη φορά τα επιτόκια από το υφιστάμενο ιστορικό χαμηλό του -0,40% στο -0,20% το τέταρτο τρίμηνο του έτους.
Σχετικά με τη δυνατότητα των έκτακτων μέτρων, το 89% των ερωτηθέντων αναμένει μια νέα προσφορά μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης έως τον Μάρτιο, με ορίζοντας μόλις μέχρι τον Ιούνιο.
Το 48% των ερωτηθέντων δεν αναμένουν αλλαγή στην πολιτική επανεπένδυσης της ΕΚΤ.
Στο ερώτημα «πόσο καιρό αναμένετε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει την επανεπένδυση του χρέους;», η απάντηση ήταν "μετά το 2021", αλλά με μια ενδιάμεση απάντηση "μέχρι τα τέλη του 2021".
Όσον αφορά τους βασικούς κινδύνους, η έρευνα υπογραμμίζει την κυκλική επιβράδυνση, τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και ένα άτακτο Brexit.
Όσον αφορά την περιγραφή των κινδύνων για τις οικονομικές προοπτικές της ζώνης του ευρώ, οι αναλυτές απάντησαν ότι "σε γενικές γραμμές είναι ισορροπημένες, με αυξανόμενους όμως κινδύνους καθοδικών πιέσεων".
Όπως αναφέρει η Citigroup, παρά την πρόσφατη αδυναμία στα δεδομένα, η ΕΚΤ δεν θα αλλάξει ακόμη με κανέναν ουσιαστικό τρόπο την εκτίμησή της ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αυξάνεται αρκετά ώστε το κενό παραγωγής να συνεχίσει να κλείνει και τελικά να αυξήσει τη δυναμική του πληθωρισμού.
Τέλος, η Citigroup περιμένει και τις επίσημες συζητήσεις για την αντικατάσταση των τετραετών TLTRO.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης