Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μετοχές υπό διάλυση στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – Ποιες πλήρωσαν ακριβά το «μάρμαρο»

tags :
Μετοχές υπό διάλυση στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – Ποιες πλήρωσαν ακριβά το «μάρμαρο»
Προς το τέλος του 2014 όταν άρχισε να φαίνεται ότι δεν θα περάσει η πρόταση για τον Σταύρο Δήμα άρχισε η κατάρρευση του ΧΑ από τις 1.000 μονάδες   
Ακριβά συνεχίζουν να πληρώνουν οι επενδυτές την απουσία μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, ενώ οι μεγάλες καθυστερήσεις σε επιμέρους θέματα, όπως το «καθάρισμα» των τραπεζών ή υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων όπως το Ελληνικό, στερούν όχι μόνο ρευστότητα από τις επιχειρήσεις και ανάπτυξη σε επίπεδο πωλήσεων και κερδών.
Στα 4 χρόνια της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το ΧΑ δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψη του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πως το δυνατό του χαρτί είναι η οικονομία.
Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντλήσουν φθηνό χρήμα, ο τζίρος πολλών εταιρειών έχει κατακρημνιστεί και οι τράπεζες έχουν βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.
Αξίζει να θυμηθεί κάποιος πως η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στο τέλος του 2014 ήταν στα 53 δισ. ευρώ και λίγους μήνες νωρίτερα το ΧΑ είχε αρχίσει να προεξοφλεί τις εκλογές και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού η πρόταση για πρόεδρο Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα δεν πέρασε.
Στο τέλος του 2014 ο γενικός δείκτης είχε ήδη υποχωρήσει στις 826 μονάδες από τις 1.000 μονάδες αποτυπώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που περιελάμβανε «σκίσιμο» των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο.
Η Alpha Bank ήταν τότε (σημ.30/12/14) στα 0,94 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 5,9 δισ. ευρώ, η Εθνική τράπεζα στα 0,16 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 5,1 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς στα 0,189 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 5,5 δισ. ευρώ και η Eurobank στα 0,187 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 2,7 δισ. ευρώ.
Οι κεφαλαιοποιήσεις όπως όλοι πλέον γνωρίζουν μηδενίστηκαν μετά τα Capital Controls και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων του Γιάνη Βαρουφάκη, φέρνοντας ένα νέο μνημόνιο και μία αύξηση κεφαλαίου ύψους 10 δισ. ευρώ για τις τραπεζικές εταιρείες.
Σήμερα η αξία των 4 συστημικών τραπεζών ανέρχεται στα 3,6 δισ. ευρώ, σημαντικά χαμηλότερα από το ύψος της αύξησης που έγινε το 2015.
Δεν έχουν δηλαδή χαθεί μόνο τα 19 δισ. ευρώ που ήταν η αποτίμησή τους αλλά και άλλα 6,4 δισ. ευρώ από την τελευταία αύξηση.
Η ΔΕΗ είχε τιμή 5,40 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισ. ευρώ έχοντας ήδη αποτυπωθεί στο ταμπλό η κυβερνητική αλλαγή από νωρίτερα.
Σημειώνεται πως τέλη Σεπτεμβρίου 2014 ήταν στα 10 ευρώ η τιμή της μετοχής.
Σήμερα είναι στα 1,2770 ευρώ με αποτίμηση 296 εκατ. ευρώ έχοντας βέβαια εισάγει τον ΑΔΜΗΕ στο ΧΑ, με διανομή σε είδος.
Η ΔΕΗ αποτυπώνει σήμερα εκτός από τις τράπεζες την απόλυτη δυσαρέσκεια της αγοράς στο σχέδιο της κυβέρνησης, ενώ οι μεγάλες ζημιές δείχνουν πως οι όποιες προσπάθειες δεν έχουν αποφέρει καρπούς και χρειάζονται δραστικές κινήσεις προκειμένου να μειωθούν οι μεγάλες τραπεζικές υποχρεώσεις, τα υψηλά κόστη και να βελτιωθεί η τελική γραμμή.
Τραγικός ήταν και ο σχεδιασμός για την ΕΒΖ με τη μετοχή να βγαίνει από το ταμπλό παρά τα 30 εκατ. ευρώ που έδωσε το κράτος.
Όμως τα χρήματα πήγαν σε επαναπροσλήψεις και λειτουργία εργοστασίων που μόνο ζημιές δημιουργούσαν.
Έτσι ακόμα και σήμερα λύση δεν έχει υπάρξει με τα χρέη να συσσωρεύονται.
Η αξία των συναλλαγών και ο αριθμός των επενδυτών του ΧΑ μειώθηκε δραματικά με αποτέλεσμα να μειωθεί και η χρηματιστηριακή αξία της ΕΧΑΕ που ήταν στα 303 εκατ. ευρώ με τιμή 4,65 ευρώ και σήμερα είναι στα 212 εκατ. ευρώ με τιμή 3,52 ευρώ.
Μετά τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το ΧΑ είχε κεφαλαιοποίηση 35,7 δισ. ευρώ λόγω της κατάρρευσης των τραπεζικών μετοχών και σήμερα είναι στα 46,1 δισ. ευρώ με τις εκτιμήσεις για τις τράπεζες να κάνουν λόγο για ανάγκη σε κεφάλαια ύψους 15 δισ. ευρώ.
Δεκάδες μετοχές τέθηκαν εκτός διαπραγμάτευσης ή διεγράφησαν από το ΧΑ αφού τα συσσωρευμένα προβλήματα δεν μπόρεσαν να λυθούν.
Μεταξύ των εταιρειών που στήριξαν την συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ είναι η Coca Cola με την αποτίμηση να διπλασιάζεται, αντίστοιχη ήταν και η κίνηση στα ΕΛΠΕ, ενώ της Motor Oil σχεδόν τριπλασιάστηκε.
Ακριβά πλήρωσαν τα μνημόνια και ειδικά το τελευταίο και όσοι ζουν από το χρηματιστήριο όπως οι χρηματιστηριακές εταιρείες.
Ο αριθμός συρρικνώθηκε σημαντικά τόσο σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των εταιρειών όσο και στον αριθμό των εργαζομένων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης