Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Επιτροπή - Ορισμός Δανέλλη, Μαυρωτά με κλήρωση μετά τις αντιδράσεις - Στις 24/1 η ψηφοφορία

tags :
Πλειοψηφία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Επιτροπή - Ορισμός Δανέλλη, Μαυρωτά με κλήρωση μετά τις αντιδράσεις - Στις 24/1 η ψηφοφορία
Μετά τον ορισμό Δανέλλη και Μαυρωτά, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην Επιτροπή για θετική εισήγηση σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών
(upd) Όπισθεν ολοταχώς από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος μετά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τον ορισμό του Σπύρου Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών που θα εξετάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, δέχθηκε να γίνει η επιλογή των νέων μελών με κλήρωση.
Όπως προέκυψε από την κλήρωση, οι κ.κ. Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς, θετικά διακείμενοι στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι τελικά οι ανεξάρτητοι βουλευτές που θα μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας της Βουλής.
Οι κ.κ. Σπ. Δανέλλης και Γ. Μαυρωτάς μαζί με τον Δ. Καμμένο (σ.σ. ήταν ήδη μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και 'Αμυνας), ανεβάζουν στους τρεις τον αριθμό των ανεξάρτητων βουλευτών.
Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην Επιτροπή είχε εκδηλώσει και ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός αλλά δεν κληρώθηκε.
Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία για θετική εισήγηση από την Επιτροπή σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να εισηχθή προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Βούτσης: Με άνεση χρόνου η συζήτηση

«Ουδείς θέλει οποιονδήποτε περιορισμό στη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών και συζήτησής της» δήλωσε, μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, «"η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε ότι θα υπάρξουν δύο ημέρες συζήτησης στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, θα ακολουθήσει υποβολή έκθεσης της Επιτροπής και την Τετάρτη και Πέμπτη θα γίνει η συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία θα ξεκινάει στις 10 το πρωί και θα προχωρά όσο χρειαστεί.
Θα είναι μια διαδικασία τεσσάρων ημερών και με τρόπο που θα δώσει την ευχέρεια να μιλήσουν όσοι βουλευτές εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών».
Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι ομοφώνως, πλην της Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά (ΑΝΕΛ) και του κ. Χρήστου Παππά (Χρυσή Αυγή), στη Διάσκεψη των Προέδρων όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν και επαναβεβαίωσαν το Σύνταγμα, ότι δηλαδή το όργανο που νομοθετεί στη Βουλή είναι η Ολομέλεια.
«Η Επιτροπή είναι γνωμοδοτική.
Άρα οποιαδήποτε σπουδαιολόγηση και προκατάληψη γύρω από αυτό το θέμα έχει σημασία μικρότερη από αυτήν που μπορεί κάποιος να δώσει.
Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της Επιτροπής, αυτό δεν πρόκειται να ανακόψει τη συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια και να εμποδίσει να ληφθεί απόφαση από την πλειοψηφία των βουλευτών» υπογράμμισε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου πότε η Βουλή αναμένει να κατατεθεί το πρωτόκολλο για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Βούτσης απάντησε ότι αυτό είναι ζήτημα που το γνωρίζουν η κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών και ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ.

Οι αντιδράσεις νωρίτερα:

Τη σφροδή αντίδραση των κομμάτων έχει προκαλέσει ο διορισμός του Σπύρου Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τη Νέα Δημοκρατία να εξετάζει το ενδεχόμενο πρότασης μομφής σε βάρος του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, σύμφωνα με πληροφορίες.
Η σύσταση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με την ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών του Ποταμιού, Γ. Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανού.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής στις 17:00 αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου η Συμφωνία των Πρεσπών να λάβει θετική εισήγηση από την Επιτροπή, με την αντιπολίτευση να καταγγέλλει απόπειρα κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος από την κυβέρνηση.
Πριν τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπέγραψε την απόφαση, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ο Σπύρος Δανέλλης στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ως ανεξάρτητος.



Με την προσθήκη Δανέλλη, η κυβέρνηση εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην Επιτροπή για θετική εισήγηση στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Βουλής δεν έχει παραβιάσει τον κανονισμό με τον ορισμό Δανέλλη, αλλά έχει παρακάμψει την πάγια τακτική με την οποία ορίζονταν μέχρι σήμερα οι ανεξάρτητοι βουλευτές στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Μέχρι σήμερα, οι τοποθετήσεις ανεξάρτητων βουλευτών στις κοινοβουλευτικές επιτροπές πραγματοποιούνταν μετά από συνεννόηση των ανεξάρτητων ή μετά από κλήρωση.
Ο Νίκος Βούτσης έχει ξεκαθαρίσει ότι «όλα θα γίνουν όπως πρέπει σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής στην ώρα τους.
Όταν έρθει η συμφωνία και ξεκαθαρίσει το κοινοβουλευτικό στάτους και η δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων τότε θα αποφασιστεί και η αντιπροσώπευση των κομμάτων στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας».
Επίσης, ο Πάνος Καμμένος θα αντικαταστήσει στην Επιτροπή τον Κώστα Κατσίκη των ΑΝΕΛ.
Η Επιτροπή αποτελείτο μέχρι σήμερα από 55 μέλη, 27 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 14 από τη ΝΔ, 4 από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, 3 από τη Χρυσή Αυγή και 3 από το ΚΚΕ, έναν από την Ένωση Κεντρώων το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ και τον Δημήτρη Καμμένο από τους ανεξάρτητους.

Διάσκεψη των Προέδρων: Την Πέμπτη 24/1 η ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Δύο ημέρες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας και δύο ημέρες στην Ολομέλεια θα διαρκέσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής.
Η Συμφωνία των Πρεσπών θα συζητηθεί σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη και την Πέμπτη, με συνεδριάσεις που θα ανοίγουν στις 10:00 το πρωί και θα κλείνουν στις 02:00 τα ξημερώματα.

Τι ορίζει ο κανονισμός της Βουλής

 Ο κ. Δανέλλης τοποθετείται στην Επιτροπή με βάση το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής σε συνδυασμό με το άρθρο 29 παρ.5 του Κανονισμού.
Το άρθρο 31 παρ. 3 και 5 του Κανονισμού της Βουλής ορίζει ότι «ο πρόεδρoς της Boυλής συγκρoτεί τις επιτρoπές, ανάλoγα με τη δύναμη των Koινoβoυλευτικών Oμάδων και των ανεξαρτήτων, με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων τoυ άρθρoυ 29 παρ. 5 τoυ Kανoνισμoύ» και ότι «για να εξασφαλίζεται η συμμετoχή όλων των βoυλευτών και να διατηρείται η κατ' αναλoγία εκπρoσώπηση όλων των Koινoβoυλευτικών Oμάδων στις επιτρoπές μπoρεί να αυξoμειώνεται o αριθμός των μελών κάθε επιτρoπής με απόφαση τoυ πρoέδρoυ της Boυλής, χωρίς να θίγεται, σε κάθε επιτροπή, η απόλυτη πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή».
Οι σχετικές αποφάσεις του προέδρου της Βουλής αναρτήθηκαν στην κοινοβουλευτική διαφάνεια.

Τσιάρας (ΝΔ): Πρωτοφανής κοινοβουλευτική εκτροπή η τοποθέτηση Δανέλλη στην Επιτροπή

Πρωτοφανή κοινοβουλευτική εκτροπή χαρακτηρίζει ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας,  Κ. Τσιάρας, την τοποθέτηση του κ. Σ. Δανέλλη στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας.
Όπως αναφέρει στη δήλωσή του:
«Η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή της στην απόφαση του Προέδρου της Βουλής, κ. Βούτση, να πληρώσει τη θέση των ανεξάρτητων βουλευτών στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με τον κ. Δανέλλη.
Για ένα ζήτημα το οποίο εγείρει η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης δεν γίνεται το Ελληνικό Κοινοβούλιο να αποφασίζει δημιουργώντας πολλά ερωτήματα. Τυχόν εμμονή του Προέδρου της Βουλής στον ορισμό του κ. Δανέλλη σε αυτή τη θέση, θα συνιστά μια πρωτοφανή κοινοβουλευτική εκτροπή».

Δημ. Καμμένος - Στ. Παναγούλης σε Βούτση: Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος ανέφερε νωρίτερα σε επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ότι επιχειρείται «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» λόγω των πληροφοριών που αναφέρουν ότι θα παραμείνει στην Επιτροπή ο Σπύρος Δανέλλης.
O Δ. Καμμένος προειδοποιεί τον Ν. Βούτση να μην προχωρήσει σε «αυθαίρετες» αποφάσεις για την εκπροσώπηση των ανεξάρτητων βουλευτών σε αυτή.
Όπως υποστηρίζει, μετά τη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, οι ανεξάρτητοι βουλευτές δικαιούνται βάσει ποσόστωσης να προσθέσουν άλλα 2 άτομα – εκτός από τον ίδιο - ως μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.
Ο Δ. Καμμένος έχει έρθει ήδη σε επαφή με άλλους ανεξάρτητους βουλευτές, προκειμένου στη Διάσκεψη των Προέδρων να ζητήσουν την επιλογή των δύο νέων μελών δια κληρώσεως ή με ορισμό από την πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών, ώστε αυτά να μην οριστούν από τον κ. Βούτση.
Αντίστοιχη επιστολή έστειλε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης με την οποία χαρακτηρίζει την πράξη του προέδρου της Βουλής «αντιδημοκρατική» και «πραξικοπηματική».
Η επιστολή του κ. Παναγούλη έχει ως ακολούθως:
«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ορίσατε τον Ανεξάρτητο Βουλευτή κ. Σ. Δανέλλη.
Επειδή δεν ερωτήθηκα και επειδή η πράξη σας είναι όχι μόνο αντιδημοκρατική αλλά και πραξικοπηματική, που θυμίζει εποχές του αποφασίζουμε και διατάζουμε, επειδή μαζί με τον συνάδελφο Ν. Νικολόπουλο είμαστε ανεξάρτητοι βουλευτές από το Νοέμβριο του 2015, σας ζητώ όπως ανακαλέσετε την απόφασή σας αυτή και χωρίς να προτείνω τη συμμετοχή μου σε αυτή την επιτροπή, παρακαλώ να επιλέξετε ανάμεσα στους συναδέλφους κ.κ. Ν. Νικολόπουλο, Γ. Λαζαρίδη και Γ. Αμυρά.
Διαφορετικά, παρακαλώ να προβείτε σε κλήρωση.
Με τιμή Ευστάθιος Παναγούλης-Ανεξάρτητος βουλευτής Β' Αθηνών».

ΝΔ: Δεν διαφαίνεται κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή

Η ΝΔ θα δώσει τη μάχη προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες τους, αναφέρουν πηγές της ΝΔ ενόψει της έναρξης της διαδικασίας κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι ίδιες πηγές προειδοποιούν εξάλλου ότι όλα θα πρέπει να προχωρήσουν με τρόπο που δεν θα αλλοιώνει τους συσχετισμούς των δυνάμεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα και σε κάθε περίπτωση ότι δεν γίνεται αποδεκτή οιαδήποτε διαδικασία fast truck.
Ειδικότερα πηγές της ΝΔ ανέφεραν πριν από λίγο: «Καθώς ακούμε από πρωί διάφορες φημολογίες για διαδικασίες εξπρές και διαδικασίες fast truck, εννοείται ότι η ΝΔ, όχι απλώς θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει αυτή τη διάθεση, εφόσον εκδηλωθεί.
Είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε διαδικασία, του επείγοντος ή του κατεπείγοντος, αποφασίζεται, όχι από τη Διάσκεψη των Προέδρων αλλά από την Επιτροπή, δηλαδή εν προκειμένω την Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής 'Αμυνας, στην οποία δεν διαφαίνεται πλειοψηφία κυβερνητική.
Με την οικειοθελή απομάκρυνση του κ. Γιώργου Αμυρά, εξυπακούεται ότι πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 16, ο κ. Δημήτρης Καμμένος είναι ο ένας ανεξάρτητος βουλευτής που μετέχει στην επιτροπή και εφόσον εκδηλώσουν την επιθυμία τους, περισσότεροι του ενός βουλευτές, να συμμετέχουν στη δεύτερη θέση ανεξάρτητου που θα πρέπει να υπάρξει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας πλέον, πρέπει να γίνει κλήρωση.
Δεν μπορεί να αποφασίζει ο κ. Βούτσης ποιος βουλευτής θα είναι ο ανεξάρτητος που θα μετέχει για να διαμορφωθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μέσα σε αυτή την επιτροπή».
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «Προφανώς, και με μειοψηφική εισήγηση ένα σχέδιο νόμου μπορεί να έρθει στην ολομέλεια, αυτό όμως δεν έχει ξανασυμβεί για θέμα τόσο σημαντικό όπως η Συμφωνία των Πρεσπών.
Έχει συμβεί πράγματι δύο τρεις φορές στη μετοπολίτευση να πάει με μειοψηφική εισήγηση στην Ολομέλεια σχέδιο νόμου αλλά όχι για ζήτημα εθνικού συμφέροντος. Θα δώσουμε συνεπώς μια πολύ μεγάλη μάχη και στη Διάσκεψη των Προέδρων που επίκειται αλλά και για να προχωρήσει η διαδικασία με τον χρόνο που χρειάζεται και για να γίνει κατανοητό ότι αυτή η Συμφωνία είναι επιζήμια και για να αναλάβουν όλοι οι βουλευτές, κάθε ένας, την ευθύνη του.
Αυτή τη στιγμή επίκειται η Επιτροπή.
Εκεί θα μετρήσουμε τα κουκιά μας.
Δεν θα δεχθούμε καθ΄οιονδήποτε τρόπο διαδικασία επείγοντος.
Όταν ο πρωθυπουργός ζητάει debate από τη βήμα της Βουλής, δεν μπορεί να κάνει fast truck διαδικασία και να κρύβεται στη Βουλή».

www.bankingnes.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης