Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με τράπεζες έως -6% αλλά ΔΕΗ, Ελλάκτωρ +6% το ΧΑ +0,31% στις 619 μον. – Αύξηση short από Lansdowne, Oceanwood

Με τράπεζες έως -6% αλλά ΔΕΗ, Ελλάκτωρ +6% το ΧΑ +0,31% στις 619 μον. – Αύξηση short από Lansdowne, Oceanwood
Ισχυρές απώλειες στις τράπεζες με την Πειραιώς και Εθνική σε νέα ιστορικά χαμηλά - Στο επίκεντρο η ΔΕΗ και Ελλάκτωρας
(upd14)Συνεχίστηκαν οι ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες, με την Πειραιώς και Εθνική να καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά ενώ από την άλλη τα κέρδη των μη τραπεζικών blue chips όπως ΔΕΗ +6,42%, Ελλάκτωρας +5,90%, Μυτιληναίος κατάφεραν να κλείσουν τον Γενικό Δείκτη θετικά, στις 619 μονάδες. 
Ειδικότερα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -5,79%, με νεό ιστορικό χαμηλό στα 0,61 ευρώ και η Εθνική -3,16%, με νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,90 ευρώ και ακολούθησαν Εurobank -2,86% και Alpha Bank -2,11% 
Στον αντίποδα, ισχυρά κέρδη κατέγραψε  η ΔΕΗ +6,42% - με υψηλό ημέρας +9,48% - εν μέσω προσδοκιών από τις πωλήσεις μονάδων αλλά και των αναφορών για αυξήσεις τιμολογίων μέσω της κατάργησης της έκπτωσης 15%.
Με άνοδο +5,90% έκλεισε και η μετοχή του Ελλάκτωρα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει θετική ανταπόκριση για το έργο της νέας διοίκησης με τις παρουσιάσεις της διοίκησης σε ξένα funds στο Λονδίνο, που γίνονται αυτές τις ημέρες 
Επίσης, ο κος Δημήτρης Κούτρας μηδένισε τη συμμετοχή του στην Ελλάκτωρ καθώς σήμερα διακινήθηκε ένα πακέτο αξίας 2,31 εκατ. μετοχών στην τιμή 1,25 ευρώ, συνολικής αξίας 2,9 εκατ. ευρώ ενώ σημειώνεται πως η κόρη του κ.Κούτρα δεν έχει μηδενίσει ακόμα τη θέση της και διαθέτει το 1,1% της εταιρείας.

Σαφές μήνυμα χωρίς όμως αποδέκτη, έστειλε η μεγαλειώδης συγκέντρωσης των χιλιάδων ελλήνων λίγες ημέρες πριν την ψήφιση της απαράδεκτης συμφωνίας των Πρεσπών.
Το βλέμμα των επενδυτών εκτός από τις πολιτικές εξελίξεις που μονοπωλούν το τελευταίο διάστημα, στρέφεται στην άφιξη των θεσμών στην Αθήνα και στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Υποχωρούν από τα υψηλά έξι εβδομάδων τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς τα στοιχεία για το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου 2018 στην Κίνα, επιβεβαίωσαν την επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου με τον DΑΧ στην Γερμανία στο -0,60% και τον FTSE MIB στο Μιλάνο -0,60% ενώ σήμερα η Wall Street θα παραμείνει σήμερα κλειστή λόγω αργίας.
Η χρηματιστηριακή ασφυξία που συνεχίζεται στις τράπεζες έχει ένα στόχο να τις εξαναγκάσουν να πουλήσουν μαζικά προβληματικά δάνεια.
Σε μια χώρα που βγήκε από τα μνημόνια, η οικονομία ανακάμπτει έστω και τεχνικά ή τουλάχιστον δεν πηγαίνει χειρότερα από το παρελθόν οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση από το χάος που προκλήθηκε το 2015.
Είναι αξιοσημείωτο ότι σ’ αυτές τις απαξιωμένες τιμές αντί να κλείνουν οι short θέσεις αυξάνονται, καθώς το Lansdowne αύξησε την θέση του στην Eurobank στο 1,62%, από 1,52% προηγουμένως,  και στην Alpha Bank  στο 0,83%, από 0,75% προηγουμένως.
Παράλληλα το Oceanwood αύξησε τη θέση του στην Eurobank στο 0,65% από 0,51%
Από την άλλη, αυξήθηκε το ποσοστό της BlackRock στην Εθνική Τράπεζα καθώς διαμορφώθηκε στο 5,02%
Οι τραπεζικές μετοχές έχουν καταρρεύσει ωστόσο η μόνη περίπτωση να αποτραπούν τα χειρότερα θα είναι η ανακοίνωση για το APS το Ιταλικό μοντέλο αντιμετώπισης των προβληματικών δανείων στις τράπεζες που αναμένεται έως τις 28 Ιανουαρίου 2019 ενώ υποστηρικτικά θα λειτουργήσει και το κυπριακό μοντέλο όπου το κράτος συμμετέχει με 33% στην δόση ενός δανείου που από κόκκινο γίνεται ενήμερο.
Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's αναφέρεται σήμερα η Citigroup, η οποία τονίζει ότι πιθανές αναβαθμίσεις θα κριθούν από την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ύψος της ανάπτυξης και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
Με τις ανακοινώσεις για το APS το Ιταλικό μοντέλο για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων έως 28 Ιανουαρίου 2019 θα προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο στην έκδοση 5ετούς ομόλογου με στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ με πιθανότερη ημερομηνία είναι 29 Ιανουαρίου 2019 ή 5 Φεβρουαρίου 2019
Το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισεκ ευρώ και είτε θα αποπληρώσει το ομόλογο Σαμαρά που λήγει Απρίλιο 2019 είτε θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από το 5ετές ομόλογο μαζί με τα κέρδη από τα ομόλογα ANFA (ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες) και με περίπου 3 δισεκ. να αποπληρωθεί μέρος των δανείων του ΔΝΤ που ανέρχεται σε 9,8 δισεκ. ευρώ.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλών με χαμηλές συναλλαγές, την μεγαλύτερη άνοδο εκτός την ΔΕΗ και τον Ελλάκτωρα κατέγραψαν, Φουρλής, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ πτωτικά έκλεισαν Grivalia, ΟΛΠ, Jumbo, Sarantis και Coca Cola. 
Βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές στο 4,15% ενώ σταθεροποιητικά κινείται το ιταλικό 10ετές στο 2,75% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 140 μονάδες βάσης...
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 619 μονάδες με στήριξη την ζώνη των 605-615 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 580 - 590 μονάδων ενώ η διάσπαση των 625-635 μονάδων θεωρείται μακρινός στόχος βάσει των παρουσών συνθηκών.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Με ήπιες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε το ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη στο +0,12% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,70%.
Στο πρώτο δεκάλεπτο με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις σε τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,20%.
Περί τις 11:30 με πιέσεις σε τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς αλλά και μη τραπεζικά blue chips o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,47%.
Με στηρίξεις, από μη τραπεζικά blue chips όπως ΔΕΗ, Ελλάκτωρα Μυτιληναίο αλλά και με τις τράπεζες να εξακολουθούν να πιέζονται, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε λίγο πριν τις 15:00 το υψηλό της ημέρας +0,47% 
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης κορυφώθηκαν οι έντονες τραπεζικές πιέσεις στο σύνολο των τραπεζών, ειδικότερα στην Πειραιώς αλλά και στην Εθνική και  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,80%.
Στις δημοπρασίες η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 έκλεισε ανοδικά επιδρώντας σε θετικό πρόσημο τον Γενικό Δείκτη. 
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,31% στις 619 μονάδες έχοντας υψηλό στις 620,28 μονάδες και χαμηλό στις 614,44 μονάδες
Σε χαμηλά επίπεδα ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 29,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 20,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 13,2 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,7 εκατ. ευρώ και όγκου 2,4 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
 Ο ΟΤΕ διακίνησε 79,1 χιλ. τεμάχια αξίας 843 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 35 χιλ. τεμάχια αξίας 300 χιλ. ευρώ.
Ο Ελλάκτωρας διακίνησε 2,3 εκατ. τεμάχια αξίας 3,5 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 31 χιλ. τεμάχια αξίας 668 χιλ. ευρώ.

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

H μεγαλειώδης χθεσινή συγκέντρωση καταδίκασε και απέρριψε την συμφωνία των Πρεσπών με τα 20 βασικά άρθρα να αποτελούν ιστορική υποκρισία και να αποδεικνύουν ότι η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα έχει δεσμευτεί στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ να κλείσει το μακεδονικό ώστε να μπορέσουν οι σκοπιανοί να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική συμμαχία.
Είναι πρώτη φορά που μια κυβέρνηση, χωρίς να έχει καμία νομιμοποίηση φέρνει προς ψήφιση μια απαράδεκτη συμφωνία για το Μακεδονικό την οποία καταδικάζει σύσσωμη η κοινωνία.
Ένα δημοψήφισμα  θα αποτελούσε μια καθαρή – δημοκρατική λύση αλλά επειδή ο Τσίπρας και το Μαξίμου γνωρίζουν το αποτέλεσμα…είναι αποφασισμένοι να πάνε ενάντια στα συμφέροντα της πλειοψηφίας.
Οι διαπραγματεύσεις, με τους υψηλόβαθμους τεχνοκράτες των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αναμένεται να ξεκινήσουν μετά την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Eurogroup, όπου η Ελλάδα δεν αποτελεί μέρος της σημερινής 21/1 «ατζέντας».
Οι καθυστερήσεις που έχουν εντοπίσει τα τεχνικά κλιμάκια σε τουλάχιστον 6 από τις 16 μεταρρυθμίσεις – δεσμεύσεις διαμορφώνουν ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό διαπραγμάτευσης με τους τέσσερις εκπροσώπους των δανειστών.
Από την άλλη, η ελληνική πρόταση για αυξήσεις 5%-10% στον κατώτατο μισθό δεν βρίσκει σύμφωνους τους θεσμούς που τάσσονται υπέρ μίας λελογισμένης αύξησης ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και συνεπακόλουθα η ανταγωνιστικότητα συνολικά της οικονομίας της χώρας.
Οι δανειστές θα μείνουν έως την Παρασκευή 25/1 στην πρωτεύουσα και εν συνεχεία θα ενημερώσουν τα μέλη του EuroWorking Group (EWG), για τα αποτελέσματα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αρχές της  επόμενης εβδομάδας και επίσημα στην συνάντηση της 31ης Ιανουαρίου.
Άλλωστε, από τον βαθμό που θα βάλουν οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες στη νέα έκθεση που θα συντάξουν και θα δοθεί 27 Φεβρουαρίου στην δημοσιότητα εξαρτάται η αποδέσμευση  της 6μηνιαίας δόσης των 750 εκατ. ευρώ που προέρχεται από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.
Στις εξελίξεις όσο αφορά το Brexit, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Heiko Maas, ενόψει του σημερινόυ Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες ανάφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται «συγκεκριμένες προτάσεις» από τη Μεγάλη Βρετανία για το Brexit.
Ο ίδιος κάλεσε τη Βρετανία να ενεργήσει με «σοβαρό και ουσιαστικό τρόπο» ώστε να βρει λύση για το Brexit, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ευθύνη που φέρει το Λονδίνο για το μέλλον της Ευρώπης.
Επίσης διευκρίνησε πως οποιαδήποτε συμφωνία και αν επιτεχυθεί ανάμεσα σε Βρετανία και Ιρλανδία «δεν πρόκειται να έχει οποιαδήποτε επίπτωση σε όσα συμφωνήθηκαν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Με θετικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με ήπια κέρδη έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,22%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη +0,56% στις 2.610,51 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε ανοδικά στο +0,35% στις 27184,50 μονάδες

Με πτωτικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αρνητικά πρόσημα καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,60%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,25%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται πτωτικά -0,60%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,35% ενώ ο FTSE 100 με οριακά κέρδη +0,07%.
Σημειώνεται ότι η Wall Street θα παραμείνει σήμερα κλειστή λόγω αργίας.

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες  με χαμηλές συναλλαγές – Νέα ιστορικά χαμηλά για Πειραιώς και Εθνική
 
Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Πειραιώς και Εθνική και ακολούθησαν Eurobank και Alpha Bank.
 Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 0,92 ευρώ με πτώση -3,16% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 842 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,93 ευρώ με πτώση -2,11 με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 17/01/2019 στο 0,91 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 18/01/2019 στα 0,8825 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,6180 ευρώ με πτώση -5,79% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 270 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,6180 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,61 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,4760 ευρώ με πτώση -2,86% με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,04 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,2940 ευρώ με πτώση -3,43% και κεφαλαιοποίηση 576 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1064 ευρώ με πτώση -2,39% με όγκο 24 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 49 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 12,30 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 244 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισαν ΔΕΗ και Ελλάκτωρας

Κέρδη κατέγραψε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Φουρλής, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Grivalia, ΟΛΠ και Jumbo.. 
H Coca Cola έκλεισε στα 28,88 ευρώ με πτώση -0,07% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,74 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,70 ευρώ αμετάβλητη και αποτίμηση 5,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3590 ευρώ με άνοδο +6,42% και αποτίμηση 315 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,50 ευρώ με άνοδο +0,81% και κεφαλαιοποίηση 348 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 8,41 ευρώ με άνοδο +0,72% και αποτίμηση 2,68 δισ. ευρώ.
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 20,40 με άνοδο +0,25% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,57 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,65 ευρώ με άνοδο +3,38% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,25 ευρώ με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 7,93 ευρώ με άνοδο +3,39% και κεφαλαιοποίηση 1,13 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,00 ευρώ με πτώση -0,71% και κεφαλαιοποίηση 1,90 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,11 ευρώ με πτώση -1,34% και κεφαλαιοποίηση 821 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,00 ευρώ με άνοδο +4,99% και με την κεφαλαιοποίηση στα 207 εκατ. ευρώ.
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0690 ευρώ με πτώση -1% με την κεφαλαιοποίηση 65 εκατ. ευρώ

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 4,15%, και στην Ιταλία 2,75% με διαφορά spread 140 μ.β.

Οριακή βελτίωση καταγράφεται και σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 4,15% ενώ σταθεροποιητικά κινείται το Ιταλικό 10ετές στο 2,75%.
Η έκδοση του 5ετούς θα καθυστερήσει για λίγο δεν θα πραγματοποιηθεί 22 Ιανουαρίου αλλά λίγο αργότερα με στόχο 3,60%-3,65% επιτόκιο από 4,95% του 5ετούς του Σαμαρά και 4,625% της έκδοσης 5ετούς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα καταγράφεται οριακή βελτίωση προεξοφλώντας την έξοδο στις αγορές.
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04%.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν ακολουθούν τις τάσεις στην Ιταλία με το spread να διαμορφώνεται στις 140 μονάδες βάσης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές εάν το ελληνικό δημόσιο πραγματοποιούσε δημοπρασία 10ετών ομολόγων – προφανώς και οι πόρτες των αγορών έχουν κλείσει - θα είχε απόδοση 4,5% ενώ η Κύπρος πέτυχε απόδοση στο 10ετές στο 2,40%.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,92 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,72%...
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 104,98 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,86% με απόδοση αγοράς 2,88% και απόδοση πώλησης 2,85%.
Θυμίζουμε ότι το 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 101,94 μονάδες βάσης και απόδοση 2,98%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 97,85 μονάδες βάσης και απόδοση 3,78% απέχει από το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 97,05 μονάδες βάσης και απόδοση 4,14% με απόδοση αγοράς 4,15% και απόδοση πώλησης 4,13%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 92,40 μονάδες βάσης και απόδοση 4,65%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 89,22 μονάδες βάσης και απόδοση 4,92%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 89,12 μονάδες βάσης και απόδοση 5,01%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 390 μονάδες βάσης από 391 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 443 μονάδες βάσης από 375 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 4,43% ή 443 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,75%

Σταθεροποιητικά κινούνται τα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,75%.   
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/1/2019 στο 0,25% με υψηλό 1,5 έτους 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,99% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,72% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,60% που  σημειώθηκε στις 18 Απριλίου 2018.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,36% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,75% με υψηλό 2,78% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης