Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποχωρούν από τα υψηλά 6 εβδομάδων οι ευρωαγορές, λόγω Κίνας - Στο -0,6% ο DAX - Αργία στη Wall

tags :
Υποχωρούν από τα υψηλά 6 εβδομάδων οι ευρωαγορές, λόγω Κίνας - Στο -0,6% ο DAX - Αργία στη Wall
Πιέσεις στις ευρωαγορές με φόντο την επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης
(upd) Υποχωρούν από τα υψηλά έξι εβδομάδων τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς σημερινά (21/1/2019) στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με τον μικρότερο ρυθμό από το 1990, επιβεβαιώνοντας ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου κατεβάζει ταχύτητα.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Κίνας αναπτύχθηκε κατά 6,4% στο τέταρτο τρίμηνο του 2018, έναντι ετήσιας ανόδου 6,5% του προηγούμενου τριμήνου, ενώ στο σύνολο του 2018, καταγράφηκε ανάπτυξη 6,6%, έναντι 6,8% του προηγούμενου έτους.
Σημειώνεται ότι η Wall Street θα παραμείνει σήμερα κλειστή, λόγω της αργίας για την Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Περί τις 17:00, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,4% στις 355,8 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 0,6% στις 11.140 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει πτώση 0,3% στις 4.862 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει απώλειες 0,7% στις 19.578 μονάδες.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει οριακή μεταβολή στις 6.965 μονάδες, με τους επενδυτές να αναμένουν το «Plan B» της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, για το Brexit, μετά την απόρριψη της συμφωνίας της από το βρετανικό κοινοβούλιο.
Η May θα επιδιώξει μια διμερή συμφωνία αποχώρησης με την Ιρλανδία, ώστε να προσπεράσει έτσι την ΕΕ.
Η υπό εξέταση διμερής συμφωνία προβλέπει ότι οι δύο κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν το δικό τους σχέδιο για να διατηρήσουν ανοιχτό το σύνορο με την Βόρεια Ιρλανδία μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Εκτιμάται ότι μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να απομακρύνει την ανάγκη να τεθεί στη ισχύ το λεγόμενο «backstop», που, στη συμφωνία της May έχει προκαλέσει αντιδράσεις τόσο εντός του κόμματός της, όσο και στο μικρό βορειο-ιρλανδικό κόμμα DUP - σύμμαχο της κυβέρνησης στη Βουλή.
Στο επίκεντρο παραμένουν, εν τω μεταξύ, οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι μια συμφωνία με την Κίνα μπορεί να συμβεί, αν και διέψευσε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο άρσης των δασμών στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών.
Υπό πίεση βρίσκεται ο κλάδος πρώτων υλών, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,6%, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα.
Απώλειες καταγράφει και ο κλάδος τηλεπικοινωνιών, δεχόμενος πιέσεις από τις μετοχές της ιταλικής Telecom Italia και της γαλλικής Orange.
Η μετοχή της Telecom Italia σημειώνει πτώση 2%, στον απόηχο της είδησης ότι η εγχώρια ρυθμιστική αρχή απέρριψε το σχέδιό της εταιρείας για spin off του σταθερού της δικτύου.
Η Orange υποχωρεί κατά 1,1%, καθώς η εταιρεία διέψευσε δημοσιεύματα ότι ετοιμάζει προσφορά για την ισπανική ανταγωνιστική εταιρεία Euskaltel.

Άνοδος στις αγορές της Ασίας μετά τα κέρδη στη Wall

Με κέρδη έκλεισαν, νωρίτερα, οι αγορές τη Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τα κέρδη που σημειώθηκαν στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα, καθώς και από την πρόοδο που σημειώνεται στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη 0,26% στις 20.719,33 μονάδες, με τις μετοχές των TDK και Takeda Pharmeceutical να ενισχύονται κατά 3,3% και 3,3% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 2.610,51 μονάδες, ενώ παρόμοια άνοδο σημείωσε και ο δείκτης SZSE Component, κλείνοντας συγκεκριμένα στο +0,59% και τις 7.626,24 μονάδες.
Η άνοδος στις αγορές της Κίνας ήρθε παρά το γεγονός ότι η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε το 2018 με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων 28 ετών, καθώς τα στοιχεία ήταν καλύτερα των προβλέψεων ορισμένων αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν περαιτέρω επιβράδυνση.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,39% στις 27.196,54 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kopsi έκλεισε με οριακή άνοδο 0,02% στις 2.124,61 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,54% και στις 9.889,40 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,18% και τις 5.890,40 μονάδες, ενώ ο δείκτης Dow Jones New Zealand στη Νέα Ζηλανδία ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 271,63 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης