Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το ευρώ έχει ακόμη 20 χρόνια ζωής αλλά απειλείται - Ελλάδα και Ιταλία, υποψήφιες προς αποχώρηση

tags :
Το ευρώ έχει ακόμη 20 χρόνια ζωής αλλά απειλείται - Ελλάδα και Ιταλία, υποψήφιες προς αποχώρηση
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προειδοποιούν για τον εφησυχασμό στην Ευρωζώνη και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τραπεζική ενοποίηση
Το ευρώ θα ζήσει τουλάχιστον άλλες δύο δεκαετίες, αφού προηγήθηκαν οι χρηματοπιστωτικές κρίσεις που ανάγκασαν τις  ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα θεμέλιά του, εκτιμούν οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg.
Πάντως καθώς το νόμισμα γιορτάζει τα 20α γενέθλιά του το 2019, οι περισσότεροι ερωτηθέντες προειδοποιούν για τον εφησυχασμό, ιδιαίτερα μετά τις λαϊκιστικές πολιτικές εκστρατείες σε όλη την Ευρωζώνη, οι οποίες δημιούργησαν την ιδέα της αποχώρησης μίας χώρας από την Ένωση.
«Σε γενικές γραμμές, το ευρώ μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένο και αν υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, τα οφέλη από τη χρήση του ενιαίου νομίσματος θα μεγιστοποιηθούν» δήλωσε ο Kristian Toedtmann της Dekabank.
«Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι οικονομικές ή χρηματοπιστωτικές εξελίξεις δεν μπορούν πλέον να αναγκάσουν μια χώρα να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση.
Αυτό απαιτεί περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», σημειώνει.
Σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων στην έρευνα προβλέπουν ότι το ευρώ θα επιβιώσει - εν μέρει, επειδή το Brexit και μάλιστα χωρίς συμφωνία - δρα αποτρεπτικά έναντι της εξόδου.
Οι οικονομικές συνέπειες για την αποχώρηση μέλους του ευρώ θα ήταν ακόμη χειρότερες από εκείνες που παρατηρήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο Martin Weder της Zuercher Kantonalbank.
Εξάλλου, το ενιαίο νόμισμα προσφέρει πολλά οφέλη στους εκλογείς του, σύμφωνα με τον Brian Mandt της Luzerner Kantonalbank.
«Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο», δήλωσε η Annamaria Grimaldi, οικονομολόγος της Intesa Sanpaolo.
«Η έξοδος από το ενιαίο νόμισμα είναι μια δαπανηρή διαδικασία στην οποία καμία χώρα -μέλος δεν θα θέλει να υποβληθεί.
Πιστεύω ότι τα μέλη της ευρωζώνης θα προωθήσουν την ολοκλήρωση και την αλληλεγγύη στο εσωτερικό των χωρών τους τα επόμενα 20 χρόνια που θα ολοκληρώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει.
Ο Marius Daheim της SEB είναι λιγότερο αισιόδοξος ότι οι κυβερνήσεις θα πετύχουν, λέγοντας πως «η τελευταία 20ετής εμπειρία μας αναγκάζει να είμαστε προσεκτικοί».
Ενώ οι σημερινοί πολιτικοί φαίνονται αποφασισμένοι να διασφαλίσουν ότι το ευρώ θα επιβιώσει, αυτή η στάση θα μπορούσε να αλλάξει αν οι λαϊκιστές κερδίσουν έδαφος στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο 2019 , προβλέπει ο Alan McQuaid της Cantor Fitzgerald.
«Το ευρώ θα συνεχίσει να είναι μαζί μας για άλλα 20 χρόνια αλλά όχι απαραίτητα με τα ίδια 19 μέλη που έχουμε τώρα», επισημαίνει.
«Η Ελλάδα και η Ιταλία θεωρούνται οι δυο πιο πιθανές υποψήφιες προς αποχώρηση χώρες, καθιστώντας την επιβίωση του ευρώ στο σημερινό του σχήμα, πιο δύσκολη» σύμφωνα με τον αναλυτή της Ideaglobal, Everett Brown. Αλλά το κλειδί για την επιτυχία του νομισματικού πειράματος της Ευρωζώνης βρίσκεται ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο.
«Εάν η Γαλλία και η Γερμανία συγκρουστούν μεταξύ τους,  τότε το παιχνίδι τελειώνει για την Ευρωζώνη» εκτιμά ο Alastair Winter, επικεφαλής οικονομολόγος της Daniel Stewart & Co.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης