Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αχτσιόγλου: Αλλαγή σελίδας για την οικονομία η αύξηση του κατώτατου μισθού – Αυξήσεις σε 24 επιδόματα

Αχτσιόγλου: Αλλαγή σελίδας για την οικονομία η αύξηση του κατώτατου μισθού – Αυξήσεις σε 24 επιδόματα
"H αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με αυτόν και τα οποία στηρίζουν περισσότερους από 280.000 συμπολίτες", σύμφωνα με την Ε. Αχτσιόγλου
«Η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία και τους εργαζόμενους αυτού του τόπου», δηλώνει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Όπως σημειώνει, «η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 25 ετών θα πραγματοποιηθεί με υπουργική απόφαση που θα υπογράψω εντός του Ιανουαρίου, μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες έχουν πια ολοκληρωθεί, ενώ πριν λίγο καιρό μου παραδόθηκε το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, το οποίο προτείνει πλήρως τεκμηριωμένα αύξηση με εύρος από 5% έως 10% και το οποίο λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη.
Το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό».
Καρά την ίδια,  «η αύξηση του κατώτατου μισθού συνιστά οπωσδήποτε την κορυφαία και πλέον εμβληματική πράξη με την οποία υπηρετούμε το βασικό μας στόχο για την ενίσχυση της θέσης και του εισοδήματος των εργαζομένων, δεν είναι όμως η μόνη. Σε αυτό συμβάλει ήδη η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα, που κάναμε πράξη πριν λίγους μήνες, αλλά και σειρά μέτρων προστασίας των εργατικών δικαιωμάτων που εισηγηθήκαμε και ψήφισε η Βουλή».
Υπογραμμίζει δε, πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με αυτόν και τα οποία στηρίζουν περισσότερους από 280.000 συμπολίτες, εκ των οποίων τα  κυριότερα είναι το επίδομα ανεργίας, η παροχή μητρότητας, το εποχικό επίδομα, η αποζημίωση ασκουμένων σπουδαστών, το επίδομα επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών της επιχείρησης και το επίδομα διαθεσιμότητας.
Αναφορικά με τα εργασιακά θέματα, η κ. Αχτσιόγλου κατηγορεί την ΝΔ για «βαθιά προσβλητική για τους ανθρώπους του μόχθου» και «αλλοπρόσαλλη», στάση πίσω από την οποία κρύβεται -προσθέτει- ο εγκλωβισμός της αξιωματικής «σε ένα καταστροφολογικό αφήγημα το οποίο δεν λέει να αναθεωρήσει».
«Σχεδόν για κάθε θέμα η ΝΔ καταστροφολογεί ασύστολα επενδύοντας συνήθως σε ψευδείς ειδήσεις και όταν φτάσει στο απώτατο σημείο της διάψευσης, τότε μιλά για παροχολογία», σημειώνει μεταξύ άλλων.
Σε ερώτηση για την επόμενη μέρα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, ανέφερε  «η σαφής εντολή που λάβαμε όχι μόνο είναι επαρκής αλλά συμπίπτει με τη λαϊκή βούληση».
Τέλος, για τη Συμφωνία των Πρεσπών τονίζει ότι «κινητοποιεί ένα φιλελεύθερο και προοδευτικό δυναμικό που δεν συμμερίζεται ούτε τις τοποθετήσεις ούτε τους χειρισμούς του κ. Μητσοτάκη και της κ. Γεννηματά.
Και είναι θετικό το γεγονός ότι ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης υπάρχει ένα ισχυρό δυναμικό που στηρίζει αυτή τη Συμφωνία, καθώς αντιλαμβάνεται τη σημασία της για τη σχέση μας με τη γειτονική χώρα αλλά και τη θέση μας στα Βαλκάνια».
Σύμφωνα με την υπουργό, «ένα ευρύτερο προοδευτικό μέτωπο είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστεί η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη και από την πλευρά μας πάντοτε επιδιώκαμε το διάλογο με τις προοδευτικές  δυνάμεις» και «η Συμφωνία των Πρεσπών μας δίνει τη δυνατότητα να εκκινήσει αυτός ο διάλογος κι αυτό είναι σίγουρα θετικό.
Ο διάλογος όμως είναι μόλις στην αρχή του και θα είναι μακρύς και  δύσκολος».
Ακόμη, σημειώνει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί οπωσδήποτε μια πράξη ιδιαίτερης σημασίας για αυτήν την κυβέρνηση καθώς επιλύει μία ιστορική εκκρεμότητα που ταλάνιζε για δεκαετίες τις δύο χώρες και ανοίγει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο λαών, με άξονα τη φιλία και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία», και συμπληρώνει  πως «με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις κομμάτων και βουλευτών, προκύπτει ότι η Συμφωνία θα υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης