Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΕΚΤ: Ο «ανασχηματισμός» του Draghi και ο «σκόπελος» με την εποπτεία των τραπεζών

ΕΚΤ: Ο «ανασχηματισμός» του Draghi και ο «σκόπελος» με την εποπτεία των τραπεζών
Ο Draghi αποφασίζει για τα χαρτοφυλάκια των έξι μελών της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ
Έναν σκόπελο έχει να ξεπεράσει το προσεχές διάστημα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που αφορά στην εποπτεία των τραπεζών.
Στις 11 Φεβρουαρίου 2019 εκπνέει η πενταετής θητεία της Sabine Lautenschlaeger που είναι υπεύθυνη της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ.
Ο Draghi θα πρέπει να αναθέσει το χαρτοφυλάκιο σε άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου και να τοποθετήσει την Lautenschlaeger σε νέα θέση, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ωστόσο η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία κομβική στιγμή για την ΕΚΤ, καθώς το Brexit πλησιάζει και πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες πλέον θα στραφούν στη Φρανκφούρτη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα κανένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου, εκτός από τον αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου Luis De Guindos, ο οποίος βρίσκεται στην ΕΚΤ λιγότερο από ένα χρόνο, δεν θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν πλήρως εποπτικό ρόλο.
Αν και η θητεία της Lautenschlaeger θα μπορούσε στην πραγματικότητα να ανανεωθεί, η ίδια φέρεται να έχει δηλώσει, πως δεν επιθυμεί να παραμείνει στη θέση αυτή μετά τη λήξη της θητείας της.
Πάντως ακόμα και αν μεταπεισθεί η Lautenschlaeger, η ΕΚΤ κινδυνεύει να υπονομεύσει την αξιοπιστία της αλλάζοντας τις διαδικασίες.
«Η ΕΚΤ καλεί τις τράπεζες και τις χώρες να ακολουθήσουν τους κανόνες, οπότε θα ήταν περίεργο να τους παραβιάζει η ίδια», δήλωσε η Mascia Bedendo, καθηγήτρια Οικονομικών στην Audencia Business School στη Νάντη της Γαλλίας.
«Δεν περιμένω ότι ο Drahgi θα αλλάξει τις διαδικασίες για να επεκτείνει τη θητεία  της Lautenschlaeger, αλλά ακραίες καταστάσεις μπορεί να απαιτήσουν ακραίες αποφάσεις», σημείωσε.
Ο Draghi αποφασίζει για τα χαρτοφυλάκια των έξι μελών της εκτελεστικής επιτροπής, αλλά ο αντιπρόεδρος για την εποπτεία θα πρέπει επίσης να διοριστεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ και να έχει τη σύμφωνη γνώμη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τις 23-24 Ιανουαρίου.
«Θεωρούμε ότι η επέκταση της θητείας της Sabine Lautenschlaeger είναι σαφώς εφικτή βάσει του υπάρχοντος νόμου», δήλωσε  ο Roberto Gualtieri, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του ευρωκοινοβουλίου.
«Θα χρειαζόταν έγκριση από το κοινοβούλιο, αλλά θα μπορούσε να γίνει με μία απλοποιημένη διαδικασία», πρόσθεσε.
Γενικότερα ο Draghi πριν τη λήψη αυτής της απόφασης έχει και ένα άλλο σημαντικό ζήτημα μπροστά του.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν μέχρι το τέλος αυτού του μήνα προθεσμία να  επιλέξουν τον αντικαταστάτη του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ Peter Praet, του οποίου η θητεία στην εκτελεστική επιτροπή λήγει τον Μάιο 2019.
Αν και ο Ιρλανδός Philip Lane φέρεται ως ο επικρατέστερος, αυτό δεν είναι εγγυημένο και ο Draghi θα πρέπει να αποφασίσει, εάν ο διάδοχος του Praet στην εκτελεστική επιτροπή θα αναλάβει και ως επικεφαλής οικονομολόγος.
Η παραμονή της Lautenschlaeger για ένα ακόμη έτος θα διευκόλυνε την κρίση στο σκέλος της εποπτείας των τραπεζών και θα προσέφερε περισσότερες δυνατότητες στελέχωσης, όταν ο Benoit Coeure εγκαταλείψει το συμβούλιο και αντικατασταθεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2019.
Εξάλλου τότε, ο ιδιότυπος αυτός «ανασχηματισμός» θα ήταν πρόβλημα ενός άλλου, καθώς ο Draghi εγκαταλείπει τη θέση του στα τέλη Οκτωβρίου 2019.



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης