Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της FYROM σε «BB» - Θετικό το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της FYROM σε «BB» - Θετικό το outlook
Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της FYROM σε «BB» - Θετικό το outlook
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε σήμερα (18/1) την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγησης της FYROM σε «ΒΒ» με θετικό outlook.
Όπως αναφέρει η Fitch η αξιολόγηση της FYROM υποστηρίζονται από  ένα ιστορικό συνεκτικής μακροοικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής, το οποίο στηρίζεται στη μακροχρόνια σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός με το ευρώ.
Το θετικό outlook αντικατοπτρίζει τη σταθεροποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος και ως εκ τούτου την ουσιαστική πρόοδο προς την ένταξη στην ΕΕ και την αυξημένη οικονομική εμπιστοσύνη.
Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην επίλυση του μακρόχρονου προβλήματος με την Ελλάδα.
Το κοινοβούλιο της FYROM ενέκρινε αλλαγές στο σύνταγμα στις 11 Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του ονόματος της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα.
Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει επίσης να εγκρίνει την αλλαγή ονόματος.
Αυτό θα προετοιμάσει το έδαφος για την προσχώρηση της FYROM στο ΝΑΤΟ (μια υπό όρους πρόσκληση θα εκδοθεί το 2018) και θα υποστηρίξει την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ, η οποία θα σταθεροποιούσε τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις της FYROM.
Η διαδικασία αλλαγής ονόματος υπογραμμίζει τη βελτίωση του εσωτερικού πολιτικού περιβάλλοντος.
Η βελτιωμένη πολιτική σταθερότητα υποστήριξε την αναβίωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η Fitch εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα έχει ανακάμψει στο 2,3% το 2018 και προβλέπει αύξηση 3,2% και 3,6% το 2019 και το 2020 αντίστοιχα σε σύγκριση με το σημερινό μέσο όρο του 3,1% το 2019.
Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις των αρχών δείχνουν μείωση του ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης στο 1,8% του ΑΕΠ το 2018 από 2,7% το 2017.
Η βελτίωση αντικατοπτρίζει τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα που προέρχονται από την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη βελτίωση της είσπραξης εσόδων.
Η Fitch αναμένει ότι η ανάκαμψη των κεφαλαίων θα ωθήσει το έλλειμμα στο 2,7% του ΑΕΠ το 2019, πριν από την ισχυρότερη ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, περιορίσει το έλλειμμα στο 2,5% το 2020.
Οι βελτιώσεις στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών διεξάγονται στο πλαίσιο προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ.
Το ποσοστό συνεισφοράς του κράτους στο συνταξιοδοτικό σύστημα αυξήθηκε στον προϋπολογισμό του 2019, ο οποίος περιέχει επίσης μέτρα για τη βελτίωση της στοχοθέτησης της κοινωνικής πρόνοιας .
Ένας φορολογικός κανόνας για τους δήμους έχει εισαχθεί, ένας νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις περνάει μέσα από το κοινοβούλιο και ένα νέο σύστημα τελωνειακής πληροφόρησης θα πρέπει να είναι λειτουργικό γύρω στα μέσα του 2019.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης, το οποίο εκτιμάται επίσημα στο 40,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος του 2019 μέσω εγχώριων πηγών (ένα ευρωομόλογο κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών του 2018).
Οι εγγυήσεις του Δημοσίου για τις κρατικές επιχειρήσεις υπολογίζονται από τις αρχές στο 8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018.
Η Fitch εκτιμά ότι η FYROM σημείωσε πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2018, το 0,2% του ΑΕΠ.
Αυτό οφειλόταν σε μια ευρεία βελτίωση, με την άνοδο των εξαγωγών εξαιτίας της αύξησης της παραγωγικής ικανότητας στις ελεύθερες ζώνες και της ισχυρότερης εξωτερικής ζήτησης, της μείωσης των εισαγωγών μείωσης καπνού και του βελτιωμένου πολιτικού κλίματος που στήριζε υψηλότερα έσοδα από τον τουρισμό και υψηλότερη καθαρή εισροή από ιδιωτικές μεταβιβάσεις.
Οι υψηλότερες δαπάνες για τις εισαγωγές προβλέπεται να οδηγήσουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε έλλειμμα το 2019 και το 2020.
Το καθαρό εξωτερικό χρέος ανέρχεται  στο 25,9% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018 και αναμένεται να διευρυνθεί στο 30% το 2020.
Ο πληθωρισμός κατά μέσο όρο 1,5% το 2018 και προβλέπεται να αυξηθεί σταδιακά σε 2% το 2020 επέτρεψε στην κεντρική τράπεζα να περιορίσει τη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου της πολιτικής της (σε ιστορικό χαμηλό 2,5% και της ΕΚΤ, χωρίς να ασκεί πιέσεις στη συναλλαγματική ισοτιμία.
Η ανεργία είναι διαρθρωτικά υψηλή στο 20,8% (τέλος 3ου τρίτου τριμήνου), αντανακλώντας μια μεγάλη ανεπίσημη οικονομία.
Η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας και οι αναντιστοιχίες των δεξιοτήτων αποτελούν πρόκληση για τις προοπτικές της αγοράς εργασίας.
Ο τραπεζικός τομέας επωφελείται από το πιο σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.
Ο ρυθμός αύξησης των καταθέσεων ήταν διπλάσιος για τον όγκο των 2,8%, η πιστωτική επέκταση αυξήθηκε και οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα, στο 41,2% των συνολικών καταθέσεων στο τέλος Νοεμβρίου 2018.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν σε πτωτική τάση και διαμορφώθηκαν στο 5% στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης