Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προς διευρυμένη πλειοψηφία οδεύει η συμφωνία των Πρεσπών - Οι Πρέσπες συνταράσσουν και το Κίνημα Αλλαγής

Προς διευρυμένη πλειοψηφία οδεύει η συμφωνία των Πρεσπών - Οι Πρέσπες συνταράσσουν και το Κίνημα Αλλαγής
Προτεραιότητα στον ΣΥΡΙΖΑ η συμπόρευση με τις προοδευτικές δυνάμεις
Στους ρυθμούς της συμφωνίας των Πρεσπών κινείται το Μέγαρο Μαξίμου που θέλει την κύρωσή της μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας 25 Ιανουαρίου 2019.
Με τρία ναι από το Ποτάμι φαίνεται ότι η κυβέρνηση θα έχει διευρυμένη πλειοψηφία για την σφράγιση της συνθήκης των Πρεσπών κατ΄ελάχιστο 152 με 153 βουλευτές ενώ την ίδια ώρα ισχυρές αναταράξεις απειλούν τη συνοχή του Κινήματος Αλλαγής και του Ποταμιού.

Σε κάθε περίπτωση, η «μπάλα» μεταφέρεται τώρα στο ΚΙΝΑΛ όπου εστιάζονται αυτή τη στιγμή οι κραδασμοί.
Και σε όλη την αναστάτωση που έχει προκληθεί σε σχέση με τη στάση που θα τηρήσουν Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Δημήτρης Κρεμαστινός έρχεται να προστεθεί και μια συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Ήταν γνωστό, βέβαια, μέσα στο Κίνημα Αλλαγής ότι ο κ.Παπανδρέου έχει θετική άποψη για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Άλλωστε, το είχε εκφράσει και στο Πολιτικό Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2018, το οποίο συνδυάστηκε με την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ.
Ο πρώην πρωθυπουργός λοιπόν επανέρχεται στο ζήτημα αυτό σε μια συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών και επαναλαμβάνει αυτό το οποίο είχε πει από τότε.
«Η γνώμη μου για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι γνωστή, την έχω διατυπώσει πολύ καθαρά εδώ και μήνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες θα είναι καταστροφή», δηλώνει χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να στείλει μήνυμα ότι η χώρα δεν πρέπει να διχαστεί για ένα ζήτημα εξωτερικής πολιτικής.
Να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει δικαίωμα ψήφου καθώς δεν είναι βουλευτής αλλά οπωσδήποτε η τοποθέτησή του έχει κάποια επιρροή μέσα στο κόμμα.
Αναμφισβήτητα η συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου θα δημιουργήσει πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ ωστόσο, το εύλογο ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές είναι αν οι δηλώσεις του θεωρούνται απάντηση στην πρόσκληση που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου στους πρώην πρωθυπουργούς που χειρίστηκαν το θέμα.

Προτεραιότητα στον ΣΥΡΙΖΑ η συμπόρευση με τις προοδευτικές δυνάμεις

Το τελευταίο διάστημα, όλα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούν πρώην πρωθυπουργούς, κυρίως από την προοδευτική πλευρά του πολιτικού φάσματος, δηλαδή τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου να τοποθετηθούν για τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς επί των δικών τους ημερών είχαν διαπραγματευτεί με τη γειτονική χώρα επιδιώκοντας ένα μοντέλο λύσης.
Στο κυβερνών κόμμα εκτιμούν ότι το μοντέλο λύσης που φέρει την ονομασία, συμφωνία των Πρεσπών, είναι κοντά και καλύτερη από αυτά που είχαν προταθεί στην Αθήνα το προηγούμενο διάστημα.
Γι αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επισταμένως να τοποθετηθούν οι πρώην πρωθυπουργοί.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ.Παπανδρέου στην συνέντευξή του στην «ΕΦΣΥΝ» επισημαίνει ότι σαφώς χρειάζεται ένα ευρύ μέτωπο ενάντια στον φιλελευθερισμό και τον εθνικισμό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, τις τελευταίες ημέρες θέτει σε πρώτη προτεραιότητα τη συνεργασία και τη συμπόρευση με τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, δηλαδή το Κίνημα Αλλαγής. Ένα μοντέλο που ήδη ακολουθείται στην Ευρώπη προκειμένου να μπει ανάχωμα στον εθνικισμό και την ακροδεξιά.
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν δε, ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι ουσιαστικά το εργαλείο εκείνο που τέμνει οριζόντια τις δυνάμεις της προόδου από τις δυνάμεις της συντήρησης.
Μάλιστα, την Παρασκευή, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε από τους βουλευτές των προοδευτικών κομμάτων να μην αφήσουν τις διαφορές τους με το κυβερνών κόμμα να λειτουργήσουν ως άλλοθι και να διαπράξουν ένα ιστορικό σφάλμα καταψηφίζοντας τη συμφωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, τους ζητά να τοποθετηθούν κατά συνείδηση και υπάρχει αισιοδοξία, όπως καταγράφηκε στην συνεδρίαση, ότι το κυβερνών κόμμα θα έχει μια ιδεολογική νίκη ταυτόχρονα με την υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών καθώς θα είναι μια νίκη που έως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απέναντι σε όλους.
Μένει να δούμε πως όλα αυτά θα εξελιχθούν, ποιες θα είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ και πιθανόν ποια θα είναι και η απήχηση αυτής της επανατοποθέτησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης